Kvitta bort aktieförlusten med gamla affärer

Anders Andersson

Publicerades: 23 april, 2009

Även om många aktier steg förra året sålde du kanske aktier med förlust under året. Då gäller det nu i deklarationen att se till så att du kvittar de förlusterna på bästa sätt.

 Om dina sammanlagda vinster på aktier och aktiefonder (även blandfonder och räntefonder i utländsk valuta) är större än dina sammanlagda förluster under året blir skatten på mellanskillnaden alltid 30 procent. Det kan du inte göra något åt.

 

Är förlusterna större än vinsterna blir det 21 och inte 30 procents avdragseffekt på den del av förlusten som överstiger vinsterna.

 

Se då efter om du har några gamla aktieuppskov som du kan använda dig av när du ska deklarera årets aktieaffärer.  Sådana uppskjutna vinster från exempelvis Astra, ABB och Pharmacia som du för många år sedan deklarerade på blankett K4B kan nämligen när som helst tas fram till beskattning. Man behöver alltså inte vänta till det år då man säljer exempelvis sina Astrazeneca.

 

Vid en aktieförlust på 100 000 kr sänks skatten med ytterligare 9 000 kr om dessa gamla vinster nu tas upp på blankett K4, jämfört med att deklarera förlusten utan någon kvittning. Nackdelen är att du tar fram vinsten till beskattning tidigare än du behöver och därmed missar en skattekredit.

 

Under 2009 var det åtta bolag på Stockholmsbörsen som löste in aktier. För Bure och Öresund som gav inlösenrätter är relativt enkelt, eftersom de inlösenrätter som delades ut inte ska tas upp i deklarationen. Men för dessa sex andra bolag blir det betydligt värre, eftersom de genomförde split i samband med sin inlösen: 

 

Betsson, Entraction, HiQ, Net Entertainment, Wesc och Vostok Gas.

Inköpspriset (anskaffningsutgiften) ska då fördelas mellan moderaktien och inlösenaktienLäs i broschyren ”Försäljning av värdepapper” och här på Skatteverkets sajt hur du ska klara det extra krångel som dessa aktier i år orsakar. För Vostok Gas blir det extra besvärlig eftersom aktieägarna fick andra aktier i stället för kontanter.