Bästa avdragen i enskild firma 2023

Bästa avdragen i enskild firma 2023

Karolina Östervald

Publicerades: 14 april, 2023
Foto av: Adobe Stock

Dags för deklaration! Har du koll på vilka avdrag som är bäst för dig som har enskild firma? Om inte så är det lugnt! Det vet vi och listar allt du behöver veta – på tre minuter!

Hyra

Har du koll på att om du arbetar hemifrån så kan du ha rätt till att dra av en del av kostnaden för din arbetsplats? Det du kan få göra avdrag på är en del av driftkostnader som hyra, värme, vatten och el. Villkoret är då att du arbetar minst 800 timmar per år i din bostad. Arbetar du i egen fastighet ligger avdraget enligt schablon på 2 000 kr/år. Om du arbetar i en bostadsrätt eller hyreslägenhet ligger avdraget på 4 000 kr/år.

Maskiner

Har du maskiner eller annan utrustning i företaget? Dessa utgifter ska du som huvudregel inte dra av direkt. Det du ska göra är att fördela och dra av utgifterna under flera år – en så kallad avskrivning eller värdeminskningsavdrag. Finns det några utgifter du får dra av direkt? Ja – om värdet är mindre en än ett halvt prisbasbelopp eller om utrustningen har en ekonomisk livslängd på tre år.

Dator

Om du behöver en dator för att driva din firma så är det en avdragsgill kostnad. Kostar datorn mindre än 24 150 kr + moms (ett halvt prisbasbelopp) eller beräknas den ha en ekonomisk livslängd som är under tre år? Då får du dra av hela inköpet på direkten. Om datorn kostar mer än ett halvt prisbasbelopp så ses den som ett inventarium – då behöver du göra årliga värdeminskningsavdrag. Även de programvaror som krävs är avdragsgilla.

Har du koll på alla viktiga för deklarationen 2023? Om inte så har vi listat dem åt dig här: Viktiga datum för din inkomstdeklaration 2023 – och då kommer skatteåterbäringen

Friskvård

Driver du en enskild firma med anställda? Då är gymkort och annan friskvård en avdragsgill kostnad för dem. För dig som företagare gäller dock inte detta avdrag.

Resor med egen bil

Hur ser det ut när det kommer till bilresor med din bil? Om du behöver besöka kunder eller utföra uppdrag – så får du göra avdrag med 25 kr/mil (Från 1 januari 2023). Även broavgifter och trängselskatt vid tjänsteresor är avdragsgilla.

Kläder

Kräver verksamheten speciella skyddskläder, specialskor eller annan utrustning? Då räknas dessa som avdragsgilla. Detsamma gäller kläder som är särskilt anpassade för ditt arbete och som sedan inte kan användas privat. Inköpet av en ny finkostym eller klänning för att imponera på din nya kund är däremot inte avdragsgillt.

Läs också: Få uppskov med deklarationen 2023 – detta måste du veta