Anställa sommarjobbare? Sakerna du ABSOLUT inte får missa

Josefin Wallin

Uppdaterades: 23 maj, 2022
Publicerades: 24 maj, 2022
Foto av: Adobe Stock

Anställa sommarjobbare i sommar? Många unga är förväntansfulla inför deras kanske första jobb – men vilka lagar och regler gäller? Goda råd och vanliga misstag – det här bör du verkligen inte missa.

Sakerna du inte får missa

Så du har bestämt dig för att anställa sommarjobbare i år? Så roligt! För många innebär sommarjobbet en första kontakt med arbetslivet. När du tar in en sommarjobbare finns det flera saker som du bör tänka på.

Vi gör det hela enkelt och listar dem här:

  • Gör grundjobbet! Innan du söker sommarjobbare behöver du noggrant fundera på vad du söker hos en sommarjobbare. Behöver man ha körkort eller tidigare erfarenhet? När du kartlagt vad du söker är det mycket enklare att hitta rätt person för uppdraget. Vilka personliga egenskaper du söker är också bra att fundera på. Allt detta bäddar för att du ska kunna söka rätt personal för jobbet.
  • Försäkring? Har du inget kollektivavtal så finns inga krav på försäkringar (men visst kan det vara snyggt att erbjuda?). Är du däremot ansluten till ett kollektivavtal så finns vissa regler. Det kan vara bra att se över vad som händer om den du anställer exempelvis skulle skada sig på arbetsplatsen.
  • Att skriftligen informera om vad som gäller på arbetsplatsen, och vad du som arbetsgivare förväntar dig, är ett bra sätt att undvika missnöje. Det blir också enklare för dig att i efterhand påtala någonting som kanske inte gick som förväntat. Du har ansvar för att förklara och påtala om det är så att sommarjobbaren inte beter sig, eller utför sitt arbete, som förväntat.
  • Minderåriga får inte göra allt eller jobba hur som helst. Mer om detta kan du läsa hos Arbetsmiljöverket.
  • Du får inte säga upp din sommarjobbare hur som helst (såklart). Missköter personen sig och du behöver säga upp denna är det klokt att tala med en jurist.

Anställningsform?

När du ska anställa sommarjobbare ska du se till att ta fram ett skriftligt underlag. Där arbetsform och anställningens grundläggande villkor formuleras. Detta ska du göra för alla sommarjobbare som du kommer ha hos dig längre än tre veckor. Du ska också se till att anställningen är tidsbegränsad om du avser att arbetsperioden inte ska fortsätta efter att sommaren är över. Du som arbetsgivare kan välja bland olika typer av tidsbegränsade anställningsformer.

Exempelvis:

  • Allmän tillsvidareanställning: Kan fritt användas som anställningsform utan några specifika förhållningsregler. Däremot är det bra att känna till att om personen du anställer sammanlagt jobbar två år hos dig under en femårsperiod så ska anställningen övergå i en tillsvidareanställning.
  • Vikariat: Ska sommarjobbaren som du anställer ersätta någon i arbetslaget kan ni välja anställningsformen vikariat. Däremot gäller samma som ovan. Att om personen arbetar hos dig mer än två år, under en period på fem år, ska anställningen övergå i en tillsvidareanställning.
  • Säsongsanställning: Denna anställningsform kan användas för dig med en säsongsbetonad verksamhet. Kanske handlar det om turism eller jordgubbar?

Jag vill anställa mitt eget barn i sommar: Vill du anställa ditt eget barn i din verksamhet? Då fungerar saker och ting lite annorlunda. Här finns också särskilda skatteregler.

Vanliga misstag när du anställer sommarjobbare

  • Provjobba? Absolut kan du låta någon provjobba men då ska det också utgå lön. Du ska också skriva en allmän visstidsanställning för det ni kommit överens om. Provjobb bör du endast använda om du tänker att nästa steg är en tillsvidareanställning i någon form.
  • Den anställde får jobba för mycket. Vad är för mycket tänker du nu? Jo, för olika åldrar så finns olika regler. Ungdomar mellan 16 – 18 år måste exempelvis ha minst 12 timmars sammanhängande ledigt varje dygn. Är du osäker på vad som gäller? Då finns Arbetsmiljöverkets handledning här.
  • Du väljer inte arbetsuppgifter efter ålder. Exempelvis får personer mellan 13 – 15 år endast ha riskfria uppgifter och bör inte ha ansvar för kassa eller arbeta ensam.
  • Du lämnar inte företräde? Har du haft en säsongsanställd sommarjobbare? Har denna varit anställd hos dig mer än 6 månader de senaste två åren? Då har denna företräde till sommarjobbet. Om det inte är möjligt måste du skriftligen meddela personen om detta minst en månad innan.
  • Du hoppar över förarbetet. För att det ska fungera så bra som möjligt för både dig och personen som ska jobba hos er i sommar behöver du ha förberett. Redan när du söker personal kan det vara bra att beskriva vad som ska göras och vilken person man söker. När personen börjar underlättar en bra arbetsbeskrivning inte bara för sommarjobbaren – utan också för dig.

Lön?

Så du ska anställa sommarjobbare, men vad är en rimlig lön? Vad du ska betala i lön beror lite på om du som arbetsgivare är ansluten till ett kollektivavtal eller inte. Är du ansluten till ett kollektivavtal så finns det en miniminivå när det gäller lön till sommarjobbare. Annars finns egentligen ingen satt miniminivå på lön. Här gäller det såklart att inte sätta en allt för låg lön utan jämföra lite vad som känns rimligt.

  • Du ska lämna en individuell arbetsgivardeklaration på personens utbetalda lön.
  • Du ska också betala arbetsgivaravgift (om lönen är minst 1000 kronor per år).
  • Personen har också rätt till semesterersättning. Jobbar personen mer än tre månader? Då har den också rätt till semesterledigt.

Anställer du en skolungdom eller studerande?

Tjänar den anställde under 20 431 kronor under året kan personen få ut hela lönen utan skatteavdrag, så kallad jämkning. Det kan också bli aktuellt att du som arbetsgivare inte behöver betala någon preliminär skatt: Mer om detta kan du läsa hos Skatteverket. Blanketten för jämkning finner du hos Skatteverkets beställningsservice.

Läs mer: Slå alla säljrekord i sommar – så här gör du i 5 steg