Egen firma merit för kvinnlig styrelseskola

Annika Rosell

Publicerades: 23 mars, 2009

Svenska företag är usla på att rekrytera kvinnor till sina styrelser. Därför startar nu Almi en utbildning i styrelsearbete för kvinnor. Tvåhundra kvinnor får chansen att gå kursen och dessutom delta i ett mentorprogram.  Att driva eget är då en merit.

Styrelseutbildningen kallas Styrelsekraft och ingår i regeringens program för att synliggöra och uppmärksamma kompetenta kvinnor som borde passa för olika bolags styrelser.

För att komma ifråga måste man ha erfarenhet av ledande befattningar, kompetens inom affärsverksamhet och grundläggande ekonomiska kunskaper.

Du som är kvinna och läser det här känner givetvis igen dig – det är just sådana kunskaper man får genom att driva eget.

Mycket riktigt är det extra meriterande om sökanden är företagare eller har drivit företag.

Pernilla Ström är styrelseproffs och sitter i fem stora bolags styrelser -  Bonnier, Kapp-Ahl, HQ Bank, Uniflex och Sydsvenska Dagbladet. Snart även i en sjätte – Sweco.

– Har man väl kommit in i en styrelse och fått en godkännandestämpel erbjuds man oftast fler uppdrag, säger hon till Dagens Nyheter.

Men hon varnar för att tro att det bara handlar om kompetens. Man kan vara aldrig så duglig, men om man inte vågar säga vad man tycker gör man inget bra jobb. Även om det kan vara jobbigt att gå emot sina styrelsekamrater.

Pernilla Ström tror att många kvinnor är rädda för att bli invalda enbart för att de är kvinnor. Men det ska man inte låta sig bli nedslagen av -  det finns ju andra inkvoteringar även om de inte syns lika tydligt.

 - Många män sitter i styrelser för att de känner rätt person, inte för att de är kompetenta. Därför brukar jag säga att det spelar ingen roll hur du kommer in, det viktiga är vad du presterar när du väl är där.  

De kvinnor som antas till den nya styrelseutbildningen får, förutom en utbildningscheck på 10 000 kr, även möjlighet att delta i ett mentorprogram.