<![CDATA[]]>

Så drabbas du av dataintrång

Camilla Björkman

Publicerades: 9 mars, 2010

Småföretagare slarvar med it-säkerheten, visar en ny undersökning. Mer än hälften har tappat bort laptops, mobiler eller USB-minnen – vilket kan göra att hemlig information sprids. Dessutom har en tredjedel av alla anställda tagit med sig information från en tidigare anställning till nästa.

– Jag är inte ett dugg förvånad över denna statistik. Det som är oroväckande är att vi i Sverige är allmänt slarviga med att hantera viktig information, säger Peter Davin, VD för Cryptzone.

Ett växande problem är de nya mobilerna, till exempel populära Iphone. Dessa är som små datorer och ständigt anslutna till internet, vilket kan göra att personlig information sprids. Det menar tidningen Computerworld som listat de allvarligaste hoten mot it-säkerheten under 2010. De lyfter också förgiftade sökresultat som ett nytt hot under året. Attackerare manipulerar sökmotorernas rankning och användarnas sökresultat. Då leds användarna till falska sajter som kan orsaka infektioner av skadlig kod.

Men ofta är den mänskliga faktorn det största problemet, snarare än att folk hackar sig in på företag.

– Det är enklare att komma åt mycket känslig information via människor än via it-systemen. Möjligheten att lura folk, det faktum att folk är godtrogna, är nog den mest oroande faktorn som företagen inte har tagit itu med när det gäller säkerhet, säger Emil Nordström, chef för Nordic Forensic Team som är en del av it-konsultföretaget Cybercom, till DI Weekend.

Även han menar att det är vanligt att anställda tar med sig information när de lämnar företaget.

– Att samla på sig information för att göra sig mer attraktiv när man går till en konkurrent är väldigt utbrett. Många bolag ser till och med mellan fingrarna med det.

Här är ett utdrag ur rapporten:

55 % uppger att deras företag har förlorat digitala i lagringsenheter så som laptops, portabla hårddiskar, USB-minnen eller mobiltelefoner under 2009. Dessa kan innehålla känslig information som då sprids.

31 % har tagit med sig information från en tidigare anställning de själva ansåg sig ha nytta av.

53 % av de anställda följer sitt företags säkerhetspolicy. 20 % svarar att deras företag inte har någon uttalad säkerhetspolicy.

39 % skickar företagets mejl till sin privata mejl åtminstone någon gång i månaden. Enligt Cryptzone flyttas då informationen via flera mejlservrar innan den når slutpunkten och därmed ökar risken för dataläckage.

30 % har själva blivit utsatta eller känner till någon som drabbats av digital stöld, kort- eller identitetskapning.

Källa: Cryptzone.se