<![CDATA[]]>

Varning! Nytt virus drabbar småföretagare

Ebba Arnborg

Publicerades: 12 december, 2014

Skadeprogrammet Dridex drabbar just nu många svenska småbolag, rapporterar TT. Det sprids genom filer i mejl, exempelvis fakturor, och ger brottslingar tillgång till ditt bankkonto.
– Småföretagarna bör vara riktigt oroliga, säger Niclas Molander, säkerhetsexpert.

En elak form av malware, det vill säga skadlig programvara, vid namn Dridex sprids nu i stor omfattning via word-, excel- och powerpointfiler i mejl, till exempel fakturor.

När dokumentet öppnas uppmanas användaren att slå på aktivering av makron. Väljer användaren att göra det laddas Dridex ner till datorn och installerar sig själv.

Dridex kan sedan snappa upp dina inloggningsuppgifter när du loggar in på din internetbank.

Framförallt är det ekonomiavdelningarna på mindre företag som är måltavlor.

– Småföretagarna bör vara riktigt oroliga för det här en en riktigt otäck malware som bäddas in i vanliga word- och exceldokument. När användaren klickar på makrot i den bifogade filen så installeras Dridex och brottslingarna får tillgång till hela datorn, säger Niclas Molander, säkerhetsexpert på it-företaget Cisco till TT.

Så skyddar du dig:

  1. Det bästa är att inte öppna bilagor i e-postmeddelanden om du inte är säker på vad det innehåller och vem som är avsändare.
  2. För att skydda dig måste du först och främst ha ett virusprogram och en brandvägg. Men det räcker inte alltid för att skydda dig mot just den här formen av malware. Kontrollera att ditt virusskydd även skyddar mot malware och trojaner. Du kan behöva köpa till det som en extra tjänst. Det finns även speciella skydd mot malware.
  3. Du kan satsa på en effektiv e-posttvätt med bra spamfilter som rensar bort den här typen av mejl.