<![CDATA[]]>

Undvik skador i sommar

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 12 juni, 2013

Driver du lantbruk och tar in extra hjälp under sommaren? Tänk på att saker som du tycker är självklara inte alltid är det för dina nya medarbetare. Ta hjälp av vår checklista för att undvika olyckor.

Sommaren är högsäsong för många företagare – bland annat på gårdar och i skogar. Mycket ska hinnas och extrapersonal tas in.

– Att tillfälligt anlita arbetskraft, vare sig det är grannen eller en utländsk bärplockare, innebär ett stort ansvar, säger Jacob Kramer, på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

– Risken finns att medhjälparen råkar ut för en olycka, särskilt om han eller hon är ovan. Även om du inte är juridiskt ansvarig så kan det moraliska ansvaret kännas nog så tungt.

Enligt Länsförsäkringar är de vanligaste olyckorna i skogen enkla snubbelskador. Folk fastnar med foten, snubblar, vilket kan leda till fotfrakturer eller knäskador. I skogen sker också olyckor med motor- och röjsåg.

Andra vanliga olyckstillfällen är med traktorer eller griplastare – eller fallolyckor.
– Ung arbetskraft är ofta ovan och utländska medhjälpare har inte alltid samma säkerhetstänk som vi har, säger Jacob Kramer som tipsar om att be personal från utlandet att ta med intyg motsvarande Försäkringskassans.
– Annars kan det bli dyrt och krångligt att få vård i Sverige.

Tips för att undvika olyckor:

  • Ha rätt utrustning för målningsarbete – såsom bra stegar och skyddssele.
  • Informera anställda var säkerhetsutrustning finns – såsom brandsläckare och första hjälpen. 
  • Informera om och skriv ner larmnummer.
  • Om du arbetar i skogen: ha alltid mobiltelefon nära. Arbeta aldrig ensam och använd rätt byxor och säkerhetsutrustning för motor- och röjsåg.

Källa: Länsförsäkringar