Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Så här kan Ukrainakrisen påverka dig och ditt företag

Pernilla Säfström 24 februari, 2022 4 minuters läsning

Foto: Ukrainakrisen

Börserna påverkas och leverantörsledet kan bli lidande. Även mindre svenska företag kan bli påverkade av situationen i Ukraina. Här är några insikter du behöver ha med dig för att förstå situationen och skydda dina intressen.

Kortfattat kan du och ditt företag påverkas enligt följande:

  1. Högre elpriser
  2. Högre oljepriser
  3. Räntor kan höjas
  4. Mycket svajiga börser
  5. Viss påverkan på handelsmarknader inom energi, olja och gas

Läs också:Så här blir elstödet – se hur mycket du kan få tillbaka.

Hur kan leverantörsledet påverkas av Ukrainakrisen?

För svensk exportindustri är Ryssland och Ukraina relativt begränsade marknader. Men, där finns ett antal varor: energi, olja och gas. Där är Ryssland väldigt stora, de är störst på olja tillsammans med Saudiarabien, säger Ekots ekonomikommentator Kristian Åström, i ett inslag på Sveriges Radio. Konflikten kommer medföra att energipriserna med största sannolikhet påverkas kraftigt och därmed även de svenska hushållen, inflationen och konjunkturen negativt.

Enligt Nyteknik spår energiexperter följder så som högre priser på el, naturgas och drivmedel för Sveriges del. Och att vissa industrier kan få problem med bränsle. 

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson, ger ett lugnande uttalande över krisens inverkan på svenska företag:
– Det finns enskilda företag som både importerar, exporterar eller bedriver verksamhet i Ryssland och Ukraina. För dessa företag, deras anställda och ägare, kan kriget och sanktionerna få mycket stora konsekvenser. Samtidigt ska vi ju för svensk del komma ihåg att vi trots allt har ett ganska bra utgångsläge. Statsfinanserna är starka och skulle vissa hushåll eller företag få stora problem finns mycket goda möjligheter för regering och riksdag att med finanspolitiska medel gå in och stötta. Det är en bra krockkudde att ha med sig när vi nu går in i en osäker tid, skriver SEB om Rysslands invasion.

Hur påverkas börsen av Ukrainakrisen?

Osäkerheten som detta medför och risken för spridningseffekter är av den karaktär som de finansiella marknaderna har svårt att hantera och det kommer med största sannolikhet innebära mycket volatila börser samt påverka alla finansiella marknader.

Mattias Isaksson, Strategi och allokering, Swedbank

Så här skriver Mattias Isaksson, Strategi och Allokering Swedbanks aktiellt om hur börserna kan påverkas:
– Osäkerheten som detta medför och risken för spridningseffekter är av den karaktär som de finansiella marknaderna har svårt att hantera och det kommer med största sannolikhet innebära mycket volatila börser samt påverka alla finansiella marknader. Ett osäkert kort är hur Rysslands export av olja och gas kommer hanteras, vilket är Rysslands huvudsakliga intäktskälla. Samtidigt importerar Tyskland 20 procent av sin olja/gas från Ryssland och övriga Europa har också ett beroende av denna import.

Experternas investeringsråd

På kort sikt, trots den förvärrade situationen, blir rådet från Danske Banks chefsstrateg i Köpenhamn; Frank Øland, att hålla kvar vid din långsiktiga investeringsstrategi, då eventuella kursfall blir köpmöjligheter. Men Frank Øland betonar att det inte betyder att man som investerare inte ska göra någonting alls.
– Portföljen kan till exempel behöva rebalanseras, och som exempel nämner han att den som har en övervikt i finansaktier kan behöva ta hem en del vinster, före ett eventuellt större vinstfall.

Fredrik Öberg, investeringschef på SEB Private Banking ger på SEB:s hemsida rådet att dra ut investeringshorisonten och vara långsiktig. Det är lämpligt att se över risknivån i den egna portföljen och säkerställa att den överensstämmer med den fastlagda strategin, men samtidigt att inte överreagera och göra stora förändringar på grund av dagsläget.

Historien visar att krigsoro brukar bestå ett tag och skapa volatilitet i marknaden. Men sedan lägger sig oron och investerare fokuserar på annat och med facit i hand brukar marknadsreaktionerna i efterhand ses som överdrivna.

Hur påverkas finansmarknaden i stort?

Hur påverkar detta vår mer långsiktiga syn på de finansiella marknaderna? Här och nu är osäkerheten mycket stor och ur ett marknadsperspektiv kommer det bli en stressad och nervös dag men det är inte givet att det håller i sig någon längre period, enligt Swedbanks Mattias Isaksson. Oljepriset kommer sticka upp och det är en uppenbar risk att det förblir högre en längre tid. Beroende på hur sanktioner kommer att utformas kan inflationen och tillväxtutsikter i Europa komma att påverkas.

Även SEB:s Rysslandsexpert Per Hammarlunds bedömning är att marknadsreaktionen blir stark, åtminstone initialt. Dollarn kommer att förstärkas medan aktiemarknaderna framförallt i Europa faller. Smittoeffekterna på mer riskabla investeringar skulle vara tydliga skriver han på SEB:s sida.

Räntan på banklån kan stiga till följd av Ukrainakrisen

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich förklarar på svenska Yle hur ränteläget kan påverkas:

– Om energipriserna hålls höga länge kommer allt fler européer sannolikt att börja kräva mer i lön för att ha råd med sin vardag. Då har inflationen tagit fart, och i ett sådant läge är risken stor att Europeiska centralbanken försöker bromsa den genom att höja sina räntor. Räntan påverkas ändå av många faktorer som den gör den lite svår att förutspå på kort sikt.

Uttalande av Sveriges statsminister Magdalena Andersson

– Sverige fördömer å det kraftfullaste Rysslands pågående invasion av Ukraina. Rysslands agerande är även en attack på den europeiska säkerhetsordningen. Det kommer bemötas av enigt och robust svar i solidaritet med Ukraina. Ryssland är ensamt ansvariga för detta mänskliga lidande, säger statsminister Magdalena Andersson i ett uttalande på presskonferensen den 24 februari, vilket återfinns på regeringens sida.

Så lyckas du med sparande och investeringar

Du har väl inte missat vår intervju med investeringsproffset Jan Bolmesson?



ANNONS

Innehåll från Talenom

Privatekonomi

Starta Aktiebolag 2025 – ladda ned ultimata checklistan och få gratis rådgivning

Att starta ett aktiebolag är ett stort steg för den som drömmer om att driva eget företag. Här går vi igenom hur du startar aktiebolag 2025, och hjälper dig att förstå processen och navigera genom alla moment som krävs för att komma igång.

Talenom Talenom 20 januari, 2025 4 minuters läsning
huuvudbild

Foto: Adobe Stock

Innan vi startar – här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen. Okej, då kör vi igång!

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som ägs av en eller flera aktieägare. En av de stora fördelarna med denna bolagsform är att ägarna vanligtvis inte ansvarar personligen för bolagets skulder. Företaget identifieras med ett unikt organisationsnummer och kan äga tillgångar, ingå avtal och bedriva verksamhet på egna villkor.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Steg för att starta ett aktiebolag

Att starta ett aktiebolag innebär flera steg som måste genomföras i rätt ordning. Här går vi igenom varje moment:

  1. Bestäm bolagsnamn och verksamhetsbeskrivning: Första steget är att välja ett unikt namn för ditt bolag och tydligt definiera vilken typ av verksamhet du ska bedriva. Namnet måste vara så pass unikt att det inte kan förväxlas med andra registrerade namn.
  2. Säkra aktiekapital: För att registrera ett aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta belopp ska sättas in på ett bankkonto som tillhör bolaget.
  3. Skapa stiftelseurkund och bolagsordning: Två viktiga dokument som måste upprättas är stiftelseurkunden och bolagsordningen. Stiftelseurkunden beskriver hur bolaget bildas och vilka som är stiftare. Bolagsordningen är företagets regelverk och innehåller detaljer om verksamhetens syfte, aktiekapitalets storlek och hur bolaget ska drivas.
  4. Registrera bolaget hos Bolagsverket: När stiftelseurkunden och bolagsordningen är klara kan du anmäla ditt aktiebolag hos Bolagsverket. Detta görs enklast via deras e-tjänst på Verksamt.se.
  5. Anmäl till Skatteverket: Efter att bolaget har registrerats hos Bolagsverket måste du anmäla företaget till Skatteverket. Du behöver ansöka om F-skatt, momsregistrering och, om aktuellt, registrera dig som arbetsgivare.
  6. Aktiebok: Alla aktiebolag är skyldiga att föra en aktiebok. Detta dokument listar samtliga aktieägare och deras innehav, och det är viktigt att hålla den uppdaterad.

Psst! Du behöver inte göra allt själv. Vill du ha en partner som har koll på alla regler och gör allt det krångliga jobbet åt ditt företag? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Tobias

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Vad kostar det att starta aktiebolag? Och hur lång tid tar det?

Kostnader:

  • Registreringsavgiften hos Bolagsverket är 1 900 kronor om du gör anmälan digitalt.
  • Utöver detta kan kostnader tillkomma för exempelvis juridisk rådgivning eller revisor, beroende på bolagets behov.

Tidsåtgång: Processen från ansökan till godkännande tar vanligtvis ett par veckor, beroende på hur snabbt alla handlingar skickas in och behandlas.

Fördelar med aktiebolag

  • Begränsat ekonomiskt ansvar: Du riskerar endast det insatta aktiekapitalet.
  • Trovärdighet: Aktiebolag upplevs ofta som mer seriösa av kunder och samarbetspartners.
  • Möjlighet till skatteplanering: Genom aktieutdelning och andra åtgärder kan du minska din totala skatt.

Tänk på detta om du ska starta aktiebolag

  • Som styrelseledamot kan du hållas ansvarig om bolaget inte följer lagar och regler, exempelvis vid obetalda skatter.
  • Aktiebolag har fler formella krav än enskilda firmor, inklusive bokföring, årsredovisning och bolagsstämmor.

Vårt tips! Ladda hem vår fullständiga guide för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. Där får du hjälp med alla steg, inklusive det krångliga med juridik och ekonomi. Med guiden är du redo att ta de första stegen mot att starta ditt eget aktiebolag.

Och vill du ha personlig rådgivning, får du ett gratis rådgivningssamtal hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Lycka till med ditt nya aktiebolag! 

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.