Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Driva

Superguide: 20 sätt att spara pengar i ditt företag + AI:s hemliga tips!

Josefin Wallin 15 maj, 2023 7 minuters läsning
Superguide: 20 sätt att spara pengar i ditt företag + AI:s hemliga tips!

Att spara pengar i ett företag är en viktig sak för att optimera sin lönsamhet. Och, handen på hjärtat, kan du spara in på fler saker? Här är 20 riktigt bra tips när du vill spara pengar i ditt företag.

1. Köp begagnat!

Att använda begagnat istället för att köpa nytt vid kontorsrenoveringar. Du kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent.

Läs mer: Köp begagnat och spara miljön och pengar

2. Våga förhandla!

Nu behöver du kavla upp ärmarna och våga förhandla. Nästan allting du betalar för går faktiskt att förhandla om. Det kan handla om ett mobilabonnemang, kostnader från en leverantör, webbhotell och redovisning. Går det inte att få billigare? Testa att förhandla dig till mer för samma peng istället.

3. Bilda dig en uppfattning

Okej, hur ser ekonomin ut? Skrämmande många har bara en vag uppfattning av företagets ekonomi. När du sätter dig in i ekonomin får du samtidigt en värdefull överblick – det är den som kommer hjälpa dig spara pengar.

Läs mer:Vad är 3:12-reglerna – hur de används och omfattas du?

4. Skippa allt onödigt!

Se närmare på dina kostnader och granska om du hittar någonting som känns onödigt. Kanske en kostnad för en bildbank som aldrig används, kaffemaskin, programvara eller olika företagstjänster (de som du inte har nytta av såklart). När du gjort detta så stryper du helt enkelt allt som inte är nödvändigt. Skilj på ”behöver” och ”villhöver”.

5. Bygg buffert – spara pengar i ditt företag

Det är i kristider det är så bra med en buffert. Har du ingen så är det läge att göra ditt bästa för att börja sätta upp en. Även om den inte används så skänker den dig i alla fall en god natts sömn. Under sämre tider kan du också göra goda affärer och investeringar om du har tillgängligt kapital.

6. Glöm inte dig själv

Har du sett om dig själv? Oroliga tider påverkar företaget men givetvis också dig privat. Såsom dyra elräkningar och ökade levnadskostnader generellt. Därför är det viktigt att du själv ser till att avsätta till pension – och att du omges av en trygghet i form av rätt försäkringar. Har du inga? Eller saknar koll? Skaffa dig genast!

7. Spara din tid

Alla ekonomiska tips i den här artikeln handlar om trygghet, ekonomi och sparande. Hur du stryper kostnaderna och inte slösar med pengar. Men, glöm heller inte att se till att företaget inte slösar på tid. Tid är som bekant pengar. Har alla anställda fullbelagda dagar? Kan vissa rutiner göras snabbare? Kan vi på så sätt få in fler fakturerbara timmar?

8. Fakturera i tid

Klar med ett jobb? Fakturera! Har inbetalningsdatumet passerat? Påminn! Se till att fakturera ut så fort det är möjligt och se till att de betalas i tid. Se till att ha pengarna på ditt konto helt enkelt.

Läs mer:Företagets viktigaste nyckeltal – hjälper dig nå nya höjder

9. Handla smartare – spara pengar i ditt företag

Låt oss säga att du ändå behöver göra ett inköp. Se då noga till att inköpet kommer att generera pengar. Ställ dig frågan: Hur kommer den här investeringen bidra till att vi tjänar mer pengar? Har du ett bra svar på den frågan? Då är antagligen inköpet berättigat.

10. Spara pengar – jämför allt i ditt företag

Vi nämnde tidigare vikten av att förhandla – men jämför också! Vad kan du få mer för pengarna hos ett annat försäkringsbolag? Samma saker men billigare pris hos någon annan?

11. Hejdå prenumerationer!

Avbryt onödiga prenumerationer på tjänster, tidningar eller fruktkorgen. En ynka hundralapp i månaden under ett år blir hela 1 200 sparade kronor. Lyckas du strypa tio sådana olika kostnader kan du spara 12 000 kronor per år. Inte illa!

12. Sätt rätt mål

Våra mest framgångsrika entreprenörer söker inte pengar som ett mål. De söker pengar som ett medel för att skapa tid. Börja med att definiera vad du ska lägga din tid på och låt det bara vara saker som tydligt tar dig mot dina mål. Ta bort. Automatisera. Delegera. Och effektivisera allt annat. Läs hur här.

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

13. Var den som skapar – inte den som konsumerar

Du kanske ser framgångsrika människor som stora konsumenter. Det är helt fel tänkt. Miljonärer och entreprenörer som lyckas är de som skapar något. De skapar företag. De realiserar idéer. De skapar jobb.

14. Tänk som om du vore ekonomiskt oberoende

Att spara på kostnader i företaget kan många gånger faktiskt handla om "ett mindset" du som företagare behöver ha. Någon som förklarar detta bra är Driva Egets VD Gustaf Oscarson.

15. Öka dina inkomster – här har du 5 sätt att göra det!

Det sägs att företagande är hårt arbete och att det inte finns några genvägar till framgång. Det är förstås helt osant. Med smarta verktyg och lärdomar från världens främsta experter och entreprenörer kan du hoppa över de vanligaste misstagen – och snabba på vägen till just din framgång.

Läs mer:5 sätt att tjäna mer pengar

16. Testa verktyget "nollbudgetering"

Ahh, vårt favoritverktyg. Nollbudgetering går ut på att du tar din resultaträkning eller budget och skapar en ny kolumn längst till höger. Sedan följer du följande steg:

  1. För varje post, fundera på följande fråga: Hur skulle den här posten kunna bli noll?
  2. Om du inte kommer ner till 0, spåna idéer för hur posten kan minska ordentligt genom smarta lösningar.
  3. Summera ihop de nya ”siffrorna” och se hur mycket pengar du potentiellt har sparat. 10 procent? 25 procent?

Detta är verkligen värt en timme i kvartalet. Testa du också! Här kan du läsa mer.

17. Jobba mer optimerat

Hur ofta hör du inte uttrycket att "tid är pengar"? Att spara tid borde då rimligtvis vara lika med att spara pengar? Det ligger faktiskt mycket i det. Och att jobba mer optimerat! Det är ju faktiskt ett av Driva Egets expertområden.

Läs:Spara 126 arbetsdagar per år – 10 superknepen för att bli mer effektiv

18. Gör en budget

Kanske borde det här tipset komma på första plats. För har du ingen plan eller överblick på dina pengar är det hemskt svårt att spara. Men varför är det så svårt att sätta en budget? För att hjärnan lat och inte är skapad för att hantera pengar, menar forskaren Elin Helander. Hon bjuder dig på magiska tips för hur du tar långsiktigt bra ekonomiska beslut:

– Överblicken är väldigt viktig att ha. Ett vanligt misstag är att man känner att man har koll, men inte har det. Vi glömmer så lätt utgifter, vad vi investerat i och köpt in, underskattar kostnader och har svårt att förstå den ackumulativa effekten – att små summor tillsammans blir stora. Så en budget är viktig så att du arbetar med fakta och inte gissningar.

Elin Helanders tips för att ta bra beslut kring företagets pengar: Så får du hjärnkoll på firmans pengar

19. Tänk inte "snabba belöningar"

Att spara pengar i ett företag kommer innebära att det känns obekvämt – precis som det gör privat. Du måste skjuta på en belöning och motstå frestelsen till en snabb tillfredställelse.
Elin Helander menar att du behöver, förutom en budget, träna dig på att skjuta upp dina belöningar:

– Att spara handlar om att skjuta på belöningen. Hjärnan är designad att söka belöningar här och nu så det är raka motsättningar. Vissa funktioner i hjärnan passar inte bra ihop med ekonomiskt tänk som långsiktighet.

20. Gör det idag – gör det nu!

Så! Kan du spara in på något redan idag och redan inom loppet av 15 minuter? Se dig omkring och utmana dig själv med att kapa en kostnad på 15 minuter. Det går oftare bättre än du kan tro!

Bonustipsen från ChatGPT

Dessa spartips bjuder AI dig på. Vill du testa själv? Så kan du göra det här!

  1. Använd molntjänster: Detta sätt att hantera företagsdata kan hjälpa till att minska kostnaderna för serverunderhåll och support.
  2. Virtualisera dina servrar: Då kan du minska antalet fysiska servrar och därmed minska kostnaderna för underhåll och energi.
  3. Använd öppen källkod: Hjälper till att minska licensavgifter och underhållskostnader.
  4. Köp begagnade utrustningar: Såsom datorer, skrivare, möbler och annan utrustning vilket kan spara pengar.
  5. Förhandla med leverantörer: För att få de bästa priserna och betalningsvillkoren.
  6. Minimera pappersarbetet: Kan minska kostnader för tryckning, leverans och lagring av pappersdokument.
  7. Kör ett pappersfritt kontor: Du minskar kostnaderna för papper, bläck och annat kontorsmaterial.
  8. Spar energi: Minskar elräkningarna och bidrar till vår miljö.

Källa: ChatGPT



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



Driva Eget väljer Co-Member – för ökat engagemang och framtidssäkrad tillväxt

Driva Eget har valt att satsa på den svenska plattformen Co-Member för att ta nästa kliv i vår digitala utveckling. Med Co-Member får vi en kraftfull och skalbar lösning som kombinerar publiceringsverktyg, community-funktioner, betalvägg och AI-baserade verktyg – allt i ett.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 22 april, 2025 2 minuters läsning
Co-Member

Foto: Co-Member

Ett naturligt steg i vår tillväxtresa

Vi på Driva Eget har under många år inspirerat och stöttat tusentals småföretagare i Sverige – från den första idén till att bygga ett hållbart företag och ett liv man älskar. För att kunna fortsätta vara en relevant och värdefull resurs även i en snabbt föränderlig medievärld behövs inte bara rätt innehåll – utan också rätt plattform.

– Vi valde Co-Member eftersom det ger oss möjligheten att samla hela vår digitala närvaro i ett system – samtidigt som det är anpassat för de behov som moderna medier har idag och imorgon. Det här är ett stort lyft för oss och för våra läsare, säger Gustaf Oscarson VD för Driva Eget.

Varför Co-Member?

Co-Member är en svenskutvecklad plattform skapad för medier och community-baserade varumärken. Den hjälper redaktioner att:

  • Skapa och publicera innehåll snabbt och effektivt
  • Bygga starkare relationer med läsarna genom community-funktioner
  • Öka intäkterna med smidiga lösningar för annonser, prenumerationer och betalväggar
  • Få tillgång till smarta verktyg för engagemang, SEO och AI-stöd
  • Skala upp utan att tekniken sätter stopp

Plattformen driftas på svenska servrar, är GDPR-säkrad och alltid uppdaterad med ny funktionalitet – utan att kräva tunga interna resurser.

Vad betyder det för dig som läsare?

Den nya versionen av Driva Eget som lanserades under februari 2025 innebär en snabbare, enklare och mer engagerande upplevelse – både för dig som är ny i din företagarresa och för dig som vill växla upp.

Du kommer kunna spara artiklar, följa ämnen, ta del av exklusivt innehåll, och mycket mer. Framöver lanserar vi fler tjänster för dig som har Driva Eget Plus  – alltid med småföretagarens behov i fokus.

– Vår vision är att vara den bästa platsen för människor som bygger sitt drömföretag och sitt drömliv. Tillsammans med Co-Member kan vi skapa en digital plattform som stödjer den resan – varje dag, avslutar Gustaf.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.