Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Svenskarna och internet 2021: Så här ser svenskarnas nätvanor ut

Josefin Wallin 3 november, 2021 5 minuters läsning
svenskarna och internet

Vilka nätvanor har svenskarna 2021? I rapporten Svenskarna och internet 2021 kartläggs våra nätvanor, och de påverkar i hög grad oss företagare. Här är de mest spännande nyheterna i nätvanorna som du behöver ha koll på.

Vilka utmaningar upplever kunderna i din e-handel? Vart finns din målgrupp? Vilka sociala medier gäller just nu? Driva Eget får hjälp av internetexperten Måns Jonasson på Internetstiftelsen för att utreda hur svenskens internetvanor påverkar oss företagare.

Varje år släpper Internetstiftelsen sin rapport, Svenskarna och internet 2021, där de frågat svenskarna hur vi använt internet under året som gått. Här kan du se svart på vitt vilka plattformar vi använder, vilka grupper som rör sig var, vad svensken gillar – och inte gillar.

Men hur påverkar det dig som företagare? Jo! Rapporten utläser att 94 % av svenskarna använder internet och ser man på åldersgrupperna 70-talister till 00-talister är nästintill 100 % internetanvändare. Det innebär att internet är en plats du som företagare inte kan undvika (här rör sig dina kunder). Rapporten är också intressant på så sätt att du kan se var din målgrupp finns eller se vilka utmaningar som finns – vars lösning kanske är nästa affärsidé?

– Många nystartade eller mindre företag har inte själva möjlighet att göra analyser på vad deras målgrupper har för digitala beteenden. Rapporten erbjuder ett gediget underlag på ett tillgänglig och begripligt sätt.

Måns Jonasson, Internetstiftelsen, till Driva Eget.
Svenskarna och internet - måns jonasson
Måns Jonasson är digital strateg på Internetstiftelsen. Foto: Kristina Alexanderson/Internetstiftelsen

Måns Jonasson är digital strateg och "internetexpert" på Internetstiftelsen, och ett välkänt ansikte för många. Det var också Måns som presenterade rapporten när den släpptes 26 oktober.

– Många nystartade eller mindre företag har inte själva möjlighet att göra analyser på vad deras målgrupper har för digitala beteenden. Rapporten erbjuder ett gediget underlag på ett tillgänglig och begripligt sätt. Svenskarna och internet visar klart och tydligt vilka potentiella kunder du missar om du inte tar med dem i beräkningen redan på planeringsstadiet av dina nya digitala tjänster, säger Måns Jonasson till Driva Eget.

Ta gärna del av rapporten i sin helhet: Svenskarna och internet 2021!

Sociala medier

Planlöst scrollande eller en möjlighet att nå dina kunder? Åsikterna om sociala medier är många. I Sverige använder nästan alla internetanvändare sociala medier. På topplistan över de mest populära sociala medierna finns Facebook, Instagram och Youtube. Personer födda på 90-talet är de som dominerar användandet av sociala medier.

  • Snapchat och Tiktok – viktiga för yngre. Tiktok används mest av 00-talister.
  • Åtta av tio internetanvändare har använt Youtube det senaste året. Hälften av dem ser på instruktionsvideor.
  • Fyra av tio som arbetar har använt Linked'in det senaste året.
  • Facebook är störst, följt av Instagram och Youtube.

Medietjänster och nyheter

I rapporten Svenskarna och internet2021 kartläggs också svenskarnas användande av medietjänster och nyheter. Unga får sina nyheter från sociala medier och i övrigt läser också 45 % av internetanvändarna sina nyheter här. Playtjänster och streaming är vanligare än traditionell tv. Här är det 90-talisterna som konsumerar mest strömmande videotjänster, liksom poddar. Pappersböcker? Inte om du frågar gymnasieungdomarna. Inte ens hälften av den här gruppen har läst en bok i pappersformat det senaste året. 40 % av internetanvändarna läser en digital dagstidning minst en gång i veckan.

  • Fler har tittat än lyssnat på en strömmande tjänst under det senaste året.
  • 90-talisterna dominerar när det gäller strömmande videotjänster och poddar.
  • 60-talisterna är den grupp som läser mest digitala dagstidningar.
  • Sociala medier är en viktig plattform när vi konsumerar våra nyheter.

Otrygghet på nätet

I rapporten framgår det att många upplever en viss osäkerhet på nätet. Vanliga rädslor är att lämna ut kortuppgifter, att personuppgifter ska samlas in av myndigheter och företag samt att utsättas för bedrägerier. Hälften av dem som betalar online känner någon form av otrygghet.

  • Nio av tio använder olika e-tjänster.
  • Fyra av tio uppger att de har blivit utsatta för olika bedrägerier online.
  • Hälften av dem som gör köp online känner någon form av otrygghet.
  • Det finns en oro för nätet. Svenskarna uppger att de önskar att digitala tjänster skapas med fokus på säkerhet och integritet. Ett ansvar de menar ligger hos myndigheter – men även hos företag.

E-handel och digitala betalningar

Rapporten Svenskarna och internet2021 uppmärksammar att fler börjar intressera sig allt mer för onlineshopping. Hela 94 % av internetanvändarna uppger att de handlar online. Det innebär att nio av tio gör inköp på nätet. Här har det skett en ökning, då två av tio har börjat handla här de tre senaste åren. Utmaningen för företagen som leverantörer är att skapa trygghet hos kunden, då hälften av dem som betalar på nätet känner sig just otrygga.

  • Nio av tio handlar på nätet
  • Var tionde betalar dagligen med Swish
  • 94 % av internetanvändarna uppger att de e-handlar
  • Två av tio har börjat handla online de senaste tre åren
  • Fyra av tio känner till "Live shopping"
  • Hälften av dem som betalar på nätet känner sig otrygga

Rapporten noterar även:

  • Att jobba hemma har fått tummen upp – distansundervisning tummen ner.
  • Svensken gillar att chatta. I rapporten kan man tydligt se att chatten har blivit en del av svenskens dagliga liv. Exempelvis så använder 40 % av internetanvändarna Facebook Messenger dagligen.
  • De digitala kommunikationstjänster som använts mest det senaste året är i rangordning Facebook Messenger, Microsoft Teams, Zoom, och What's App.
  • Kvinnor har varit mer digitalt sociala än män under det senaste året.
  • Fyra av tio har deltagit i ett digitalt event det senaste året och 28 % har deltagit i ett digitalt träningspass.
  • Mer än var fjärde singel har nätdejtat.
  • Spel är socialt för unga. Ungefär hälften spelar spel online för nöjes skull – och av dem som är födda på 2000-talet har sex av tio sett på när andra spelar via nätet.
  • 100 % av gymnasie- och högstadieelever använder internet.
  • Det finns ett stort hjälpbehov på nätet – speciellt hos de äldre.
  • De flesta använder internet via sin mobiltelefon.

Nyfiken på mer kring digitalisering och e-handel?

Läs:Så lyckas du med din e-handel – knepen från Sveriges främsta e-handlare

Lyssna:De hetaste digitala trenderna just nu – med Beata Wickbom

Lyssna: Digitalisering, AI och framtidens e-handel – med Mikael Ahlström



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Ekonomi & Skatt

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.