Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Nyheter

Vi förklarar regeringens Coronapaket för företagare – allt du behöver veta 

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 17 mars, 2020 7 minuters läsning
Regeringens åtgärdspaket för corona och företag

Foto: Regeringens åtgärdspaket för corona och företag

Svårt att förstå regeringens stödpaket för företagare i Coronakrisen? Här går vi igenom det punkt för punkt, och gör vårt bästa för att förklara hur det fungerar och hur (och om) du kan ta del av det.

Här kan du läsa om regeringens stödpaket för företag som har drabbats av Coronaviruset. (Informationen kring paketet uppdateras löpande från regeringen)

Läs här:Så hjälper regeringen ditt företag att klara Corona-krisen – 3 nya åtgärder

Vi på Driva Eget har valt att göra den här artikeln gratis, för att hjälpa så många företag som möjligt att klara sig igenom Coronakrisen. Vi rekommenderar dig samtidigt att testa på Driva Eget Premium, som ger dig full tillgång till allt magiskt innehåll på Driva Eget (artiklar, kalkyler, avtalsmallar och mycket mer.Just nu kan du testa för 1 krona första månaden.

Driva Eget förklarar: De nya reglerna för korttidspermittering

I åtgärdspaketet införde regeringen ett nytt upplägg för korttidspermittering, som hjälper företag att minska personalkostnaderna utan att säga upp anställda. Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.

Vad innebär det i praktiken för oss företagare?

Att en anställd kan gå ner till exempelvis 40 procents arbetstid, och samtidigt behålla cirka 90 procent av lönen. Samtidigt kan företaget minska sin lönekostnad för den anställde med ungefär hälften. Staten går in och betalar hälften av kostnaden.

Hur mycket kan mitt företag spara?

Vi saxar direkt från exemplet som regeringen ger på sin hemsida.
Förslaget innebär att en arbetstagare med en månadslön på 32 700 kronor som minskar sin arbetstid till 40 procent kommer få behålla 92,5 procent av sin lön, det vill säga 30 200 kronor. Samtidigt minskar arbetsgivarens kostnader för arbetstagaren till 47,5 procent, från 43 000 för lön och arbetsgivaravgifter till 20 425 kronor. Staten står för resterande del av kostnaden, det vill säga 19 350 kronor som motsvarar 75 procent av den totala kostnaden för arbetstidsminskningen.

Den här uppställningen visar vad kostnaden blir för arbetsgivaren respektive staten vid olika minskningar av arbetstid och lön: 

När börjar de nya reglerna att gälla?

Den 7 april träder de nya reglerna i kraft, men tillämpas retroaktivt från 16 mars. Det kommer att gälla under 2020.

Hur går jag tillväga rent praktiskt med ansökan?

Tillväxtverket ansvarar för att ta emot och bedöma ansökningarna (och har fått 20 miljoner konor extra av regeringen för att hantera detta). Möjligheten öppnas upp den 7 april, och då kommer företag att kunna ansöka retroaktivt från och med den 16 mars. 

Har jag rätt att använda stödet och vad är det för krav som måste uppfyllas?

Det viktigaste kravet är att företaget inte skulle ha kunnat förutse eller planerat för händelsen. Som vi uppfattar kommunikationen från ansvariga är Coronaviruset en sådan händelse och att alla företag som behöver det ska få möjlighet att utnyttja detta.

Du måste också ha med dig dina anställda, till exempel genom kollektivavtal. Om det inte finns kollektivavtal, måste minst 70 % av personalen gå med på att gå ned i tid. Detta behöver du ha skriftliga avtal på. Vårt tips: se till att få med dina anställda på detta så snart du har möjlighet, även om du inte behöver göra åtgärden just nu.

Läs också:9 sätt att minska företagets kostnader

Tips! Få de senaste uppdateringarna om Corona för företagare + inspiration som får ditt företag att lyckas bättre. Gör som 10 000-tals företagare, följ Driva Eget på Facebook, Driva Eget på Instagram eller Driva Eget på LinkedIn (eller allihop!)

Driva Eget förklarar: Anstånd med att betala in skatt och arbetsgivaravgifter

Med de nya reglerna kan företag vänta med att betala in skatt till staten. Detta blir ju i praktiken ett lån från staten till bolaget (så försök att inte skjuta problemen framför dig om du inte måste)

Vad innebär det i praktiken för oss företagare?

Som företag betalar du in en lång rad olika skatter till staten, till exempel löneskatt och arbetsgivaravgifter för dina anställda, i samband med att de får lön. Du betalar även in mervärdesskatt (moms).

Anståndsmöjligheten avser betalningen av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och mervärdesskatt (moms) som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Möjligheten gäller tre månader för respektive skatt under januari–september 2020, enligt Skatteverket.

Med de nya reglerna blir det möjligt att vänta med att betala in dessa skatter. Företaget får avvakta med tre månaders inbetalningar – och staten ger anstånd i maximalt 12 månader. Efter 12 månader måste du alltså betala in de tre månader du fått anstånd med. 

Hur mycket kan mitt företag spara?

Vi saxar information direkt från regeringen: 
För till exempel ett konferenshotell med 60 anställda som har en genomsnittlig månadslön på 36 950 kronor och en årsomsättning på 90 miljoner kronor blir den maximala likviditetsförstärkningen genom anståndet 6,8 miljoner kronor. Det motsvarar 7,6 procent av årsomsättningen eller 77,9 procent av kostnaden för arbetskraft under ett kvartal.

Har jag rätt att använda stödet och vad är det för krav som måste uppfyllas?

Regeringens budskap är att alla företag som behöver det ska få anstånd, så länge de inte redan har stora skatteskulder eller missköter sin ekonomi.

När börjar de nya reglerna att gälla?

Förslaget kommer att börja gälla den 7 april, men kan tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari i år. Företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto i januari-mars kan alltså få skatten återbetald från Skatteverket.

Kostar det något för mitt företag?

Under tiden som företaget har anståndet så måste man också betala en anståndsränta (kostnadsränta). Kostnadsräntan är idag cirka 1,25 % per år. En avgift om 0,3 % tillkommer ovanpå den så kallade kostnadsräntan per kalendermånad.

Hur går jag tillväga rent praktiskt med ansökan?

Via en blankett på Skatteverkets hemsida, som du hittar här. På samma sida hittar du också Skatteverkets senaste information. Länken till blanketten ligger i botten på sidan.

Podd-tips för att boosta energi i Coronatider:12 framgångstips som kan förändra din framtid

Driva Eget förklarar: Staten står för sjuklönekostnaderna för anställda i två månader

Staten tar tillfälligt hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.

Vad innebär det i praktiken för oss företagare?

Staten tar hela kostnaden för sjuklön under april och maj 2020. Sjuklön för de första 14 sjukdagarna betalas således av staten, inte av företagen. Som bekant är karensdagen redan slopad i spåren av Coronakrisen, och därför räknas även dag ett in.

Hur fungerar det för mig som äger företaget?

Om du har aktiebolag gäller samma regler som för alla andra anställda i bolaget om du blir sjuk (så länge du är anställd, förstås).

För egenföretagare som har F-skattsedel gäller delvis andra regler. För den gruppen förlängs förslaget om slopat karensavdrag under dag 1, så att det gäller dag 1–14. Det innebär att de får en schabloniserad sjukpenning för alla dessa dagar.

Hur mycket kan mitt företag spara?

Hela kostnaden för sjuklönen under april och maj.

När börjar de nya reglerna att gälla?

Det gäller under april och maj 2020.

Tips! Så överlever ditt företag Coronakrisen – lyssna på våra bästa tips i podden Business Hacks

Så här hjälper vi ditt företag att ta sig igenom Corona-krisen

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen "Välj en småföretagare" kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs:Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Få politikerna att förstå: Berätta för politikerna hur ditt företag påverkas av Corona-viruset, och vad du tycker "att staten borde göra" i den här Facebook-tråden

Läs här:Så minskar du företagets kostnader radikalt i Corona-krisen

Hur påverkas sitt företag av Corona-krisen? Berätta för oss i Facebook-tråden "Hur påverkas ditt företag av Corona-krisen?"

Tips för att boosta energin i Corona-tider: 45 smarta Life hacks, Bio hacks och Business hacks som tar dig till nästa nivå



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Men orka…! Så här slipper du göra deklarationen själv

Deklarationen närmar sig och paniken kanske smyger sig på - men oroa dig inte, det finns hjälp att få! Här guidar vi dig genom processen och visar hur du enkelt kan låta experter ta hand om företagets deklaration. Så, luta dig tillbaka och fokusera på att driva din drömverksamhet, medan proffsen hanterar siffrorna.

Visma Spcs 10 april, 2025 5 minuters läsning
deklarationshjalp_native

Foto: deklarationshjalp_native

Tycker du att det här med bokföring och deklaration verkar lite svårt? Vi håller med – det kan verka krångligt (även om vi är övertygade om att du fixar det själv med ett superenkelt bokföringsprogram). Men det finns faktiskt ett gäng som vet precis hur det fungerar och som kan hjälpa dig – redovisningsbyråer! 

Så om du vill gå från “panik-jag-maste-fixa-foretagets-deklaration-men-vill/kan/orkar-inte” till “det där har min byrå fixat för länge sen” – då har du hamnat helt rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att:

  1. Hitta en riktigt vass redovisningsbyrå som fixar företagets deklaration och bokföring i ett vips. Så nice! 
  2. Förstå vad redovisningsbyrån kan göra, och vad du (kanske) borde göra själv.
  3. Tänka rätt om du vill göra deklarationen själv 

Spoiler Alert! Kom ihåg, 2025 är det faktiskt rätt enkelt och smidigt att deklarera själv. Du skojar – när blev det så? Jo, när du kan deklarera direkt i ett superenkelt bokföringsprogram (som du dessutom kan prova gratis), som smidigt fixar deklarationen. Då finns alla siffror redan på plats och du kan i princip köra på enligt en checklista. Så enkelt kan det vara för dig som företagare att göra deklaration och årsredovisning (nu får du dessutom deklarationstillval för halva priset).

Men tillbaka till ämnet – du vill lägga ut dina problemas på en byrå. Bra tänkt – klart du ska slippa! Låt oss gå igenom hur det fungerar och vad du måste tänka på.

Psst! Innan vi kör igång, spana också in skatteexpertens bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här.

Lägga ut deklaration och bokföring på en redovisningsbyrå – hur gör jag?

Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man ta hjälp av en redovisningsbyrå för de svårare sakerna. Företagsdeklarationen kan vara en sådan sak.

Eftersom du läser den här guiden är du pepp på alternativ två. Kul! Du kommer att få mer tid till dina drömmar och business. Bra så långt!

Tips! Vill du lära dig mer om deklarationen? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här. 

Vad kan en redovisningsbyrå hjälpa till med?

Du kan få hjälp med hur mycket eller lite du vill! När du samarbetar med en redovisningsbyrå kan du välja hur mycket av företagets ekonomi du vill sköta själv och hur mycket du tar hjälp med.

Till exempel kan du sköta större delen av löpande bokföring själv, men få hjälp med lön och redovisningstjänster som årsredovisning, bokslut och deklaration. Eller så fakturerar du själv och lämnar bort redovisningen till redovisningsbyrån. 

Du kan även lämna bort i princip allt arbete kring din ekonomi, redovisning och deklaration. Och få löpande information om hur ditt företag mår från din byrå. En redovisningsbyrå fungerar också som en typ av rådgivare, ett bollplank kan vi säga. Allt är möjligt och du kan välja!

Tips! Här berättar vi lite mer om vad du har att vinna på att ta hjälp med deklarationen.

 Kan en redovisningsbyrå fixa företagets deklaration?

You bet! Och kanske hittar de smarta avdrag och smart skatteplanering som du inte hade någon aning om. Win-win!

 Tips! Här är de viktigaste avdragen för aktiebolag och enskild firma. Har du missat något?

Hur hittar jag rätt redovisningsbyrå?

Du kan googla. Du kan leta med ficklampa. Du kan ringa en vän.

Eller så använder du dig av tjänsten Bokföringshjälp från Visma Spcs. Tjänsten är liksom som ett paket för dig som vill ha hjälp med löpande bokföring, moms, deklaration och bokslut. Det bästa av allt är att du och din nya redovisningsbyrå jobbar i smarta verktyg tillsammans. 

Exempelvis kan du shoppa, fota av kvittot och få in allt underlag (direkt) i Visma Spcs bokföringsprogram. Här sköter redovisningsbyrån resten och ser till att allt blir rätt, riktigt och inlämnat i tid. Till och med deklarationen. Så smidigt kan det funka att samarbeta med en byrå!

Tips! Här kan du matchas med en redovisningsbyrå och få prisförslag på vad det kostar när du behöver hjälp med din bokföring och deklaration.

Jag vill nog sköta deklarationen själv ändå – är det svårt?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Det du börjar med är att välja ett superenkelt bokföringsprogram där du även kan fixa deklarationen. Sen när det är tid för deklaration och årsredovisning är det bara att köra följande: 

När deklarationsdagen närmar sig har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. Du kan dessutom prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram). 

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett superenkelt bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs har ett bokföringsprogram som redan från början innehåller bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs superenkla bokföringsprogram där du också kan deklarera här. Lycka till! Fokusera på drömmen, gör det som är roligt själv och lägg ut det krångliga/tråkiga/energislukande. 



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Ladda ner kostnadsfri och interaktiv fakturamall här

Vem sa att fakturering måste vara tråkigt? Ladda ner Visma Spcs fakturamall gratis så fixar du en stilren faktura lika smidigt som en kopp kaffe – oavsett om du säljer blommor på torget eller driver konsultbolag! Mallen fungerar bäst i Adobe Acrobat men andra program funkar också.

Fyll i din e-postadress nedan så kan du ladda ner fakturamallen direkt.

Visma Spcs 11 februari, 2025 1 minuts läsning
vismakalkyl

Boom! Tryck på knappen nedan för att ladda ner fakturamallen direkt.

Ladda ner fakturamallen här. Yeah!


Snyggt! Här hittar du kostnadsfri mall, checklista och ett skönt erbjudande

Vad kul att du också laddat ned Visma Spcs fakturamall. Bäst av allt – det finns mer kostnadsfri hjälp att få, till exempel:

- Kostnadsfri starta-eget-checklista (du hittar den här hos Visma Spcs)
- Kostnadsfri mall för affärsplan (du kan ladda ned den här)

Pepp på att komma igång? Vi också. Friheten väntar! Och du, är ditt företag nystartat får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här! 

Lycka till!



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.