Miljonärsskatt Magdalena Andersson Coronaviruset och nedstängningsstöd och coronastöd för företag

Så hjälper regeringen ditt företag att klara Corona-krisen – 3 nya åtgärder

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 7 april, 2020
Publicerades: 16 mars, 2020
Foto av: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen har tagit fram tre åtgärder som hjälper oss företagare att klara av Coronakrisen. Här förklarar vi dem närmare.

Regeringen har under måndagen den 16:e mars presenterat ett åtgärdspaket i tre delar för Sveriges företagare, motsvarande mer än 300 miljarder kronor i stöd på olika sätt.

I den här artikeln läser du om åtgärdspaketen. Vill du veta mer exakt hur ditt företag påverkas?

Då rekommenderar vi istället den här artikeln: Vi förklarar regeringens Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Korttidspermittering

Den kanske viktigaste reformen är ”korttidspermittering”, där anställda kan gå ned i arbetstid med i princip bibehållen lön. Staten skjuter in de extra pengarna. Denna reform kommer efter tydliga krav från näringslivet, då företagen snabbt behöver kunna dra ned på personalkostnaderna.

Exempel: en person kan gå ned i 40 procents arbetstid men behålla 90 procent av lönen.

Arbetsgivarens kostnader minskar genom förslaget med upp till 50 procent när anställda går ner i arbetstid. Den anställde i sin tur får behålla 90 procent av lönen.

Förslaget träder i kraft den 7 april, men kan tillämpas retroaktivt från och med idag, måndagen den 16:e mars.

Här kan du läsa mer om Korttidspermittering på Regeringens hemsida

Tips! Få de senaste uppdateringarna om Corona för företagare + inspiration som får ditt företag att lyckas bättre. Gör som 10 000-tals företagare, följ Driva Eget på Facebook, Driva Eget på Instagram eller Driva Eget på LinkedIn (eller allihop!)

Staten står för sjuklönekostnaderna för anställda i två månader

Den andra reformen är att staten under de kommande två månaderna står för sjuklönekostnaderna för anställda.

Läs också: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Företag kan skjuta på skatteinbetalningarna

De tredje steget är att svenska företag kan skjuta på skatteinbetalningar. Förslaget kommer att börja gälla den 7 april, men kan tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari i år. Det innebär att företag kan få tillbaka redan inbetalad skatt, en skattekredit.

Förslaget innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Prata med din revisor eller redovisningsfirma om hur ni gör detta rent praktiskt.

Totalt omfattar förslaget tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader. Företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto januari-mars kan få skatten återbetald (från Skatteverket).

Här kan du läsa mer om att skjuta på skatteinbetalningarna på Regeringens hemsida

Det här rapporteras gälla endast för bolag som inte missköter sin ekonomi eller ”på annat sätt är oseriösa”. Det gäller inte heller för företag som har större skatteskulder.

Tips! Så överlever ditt företag Coronakrisen – lyssna på våra bästa tips i podden Business Hacks

Så här hjälper vi ditt företag att ta sig igenom Corona-krisen

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Få politikerna att förstå: Berätta för politikerna hur ditt företag påverkas av Corona-viruset, och vad du tycker ”att staten borde göra” i den här Facebook-tråden

Hur påverkas sitt företag av Corona-krisen? Berätta för oss i Facebook-tråden ”Hur påverkas ditt företag av Corona-krisen?”

Läs här: Så minskar du företagets kostnader radikalt i Corona-krisen

Tips för att boosta energin i Corona-tider: 45 smarta Life hacks, Bio hacks och Business hacks som tar dig till nästa nivå