10 heta startups 2022 – håll koll på de här bolagen!
Startups som ständigt är under utveckling och anammar ett nytt och innovativt sätt att jobba. Här är 10 heta (och svenska) startups att spana in 2022!
10 svenska startups att ha koll på 2022
Vad är en startup?
Ett startup-företag definieras av ett innovativt sätt att jobba. De utvecklar ofta skalbara företag och en modell som i motsats till mer traditionella bolag inte är fast, utan i ständig utveckling. Ett startup-företag är relativt ny på marknaden – men behöver per definition inte vara nystartad.
STARTUP-RESAN: På Driva Eget kan du också följa Startup-resan – där en entreprenör ska gå från idé till succe på 365 dagar. Här hittar du Startup-resan på Youtube!
1. Mindler
Mindler är en tjänst där du helt oberoende av vart du befinner alltid ska ha tillgång till en psykolog. Appen utgör Sveriges största digitala psykologmottagning där över 200 psykologer finns anslutna. Här kan man också välja mellan många olika språk, vilket gör tjänsten tillgänglig för många.
2. Anyone
Likt Mindler bygger Anyones erbjudande på en tjänstebaserad applösning. Här kan man mot betalning få snabb rådgivning inom en rad olika ämnen. Vem som helst ska med andra ord kunna få tillgång till högkvalitativ rådgivning. Någonting som är unikt med Anyone är att samtalet varar i max fem minuter. Bolaget har tagit in mångmiljonbelop i investeringar och bakom bolaget står bland annat entreprenören David Orlic.
3. Teemyco
En digital plattform där du kan göra allt som du vanligtvis kan göra på ditt fysiska kontor. Kanske delta i ett möte, träffa kollegor – eller varför inte hänga vid kaffemaskinen? Här får du en avatar som du sedan kan använda för att förflytta dig mellan olika rum på den virtuella kontorsplatsen. Teemyco lanserades i slutet av 2019 och fick ett naturligt uppsving under pandemin, där människor inte kunde mötas på samma sätt som tidigare. Teemyco grundades av Charlotte Ekelund och Oleg Danylenko.
4. Diplocs
En svensk startup som siktar mot en ny och spännande marknad. Självscanning för matvarubutiker har blivit vardag för de flesta. Samma utveckling bör också detaljhandeln kunna göra ansåg Diplocs grundare Abdiladiif Mohamed och Zakariye Salad. Diplocs är en digital bricka och med hjälp av deras lösning kan butikerna som använder den få mer data om sina kunder, ha färre personer vid kassorna och vid utscanning arbeta med både merförsäljning och relevanta erbjudanden.
5. Gemme
Att marknaden har gått från att endast ha fokus på kundens ägande – till att kunden istället exempelvis streamar och prenumererar på sin tjänst eller produkt är inget nytt. Här ser vi hur bolag som Spotify och AirBnb har slagit sig in på denna nya marknad. Nu kommer Gemme som satsar på att erbjuda en mängd olika kläder som du inte köper – utan lånar. På plattformen kan man hyra kläder från välkända varumärken som Rodebjer men också från privatpersoner. Bolaget gör det med andra ord möjligt att glänsa i en dyr designerkappa för en kväll. Hållbart både för miljö och plånbok.
6. Zaplify
Zaplifys produkt förenklar och gör det enklare för dig som företag att både hitta och ta kontakt med dina kunder. Grundarna till Zaplify är entreprenörerna Oscar Collins och Kevin Östlin. Tillsammans har de startat Zaplify som effektiviserar företags säljprocess. Tjänsten kan företag prenumerera på och innebär att de får tillgång till en mjukvara. Vilket konkret innebär att du får ett automationsverktyg att använda i säljprocessen. Där du når ut till kunder via Linkedin eller mail – allt samlat enkelt i samma system. Ett enkelt sätt att bygga personliga relationer, men på ett automatiserat sätt.
7. Heart Aerospace
Heart Aerospace vill få ett passagerarplan i luften. Vilket inte hade varit särskilt unikt – om det inte handlade om ett passagerarplan som drivs av el. Inom några år satsar de på att ha det första planet i luften och elflygbolaget tar in miljoner i investeringar. Redan nu har de mottagit ordrar på deras elektriska flygplan. United Airines och Mesa har lagt en order på 200 elflyg från det Göteborgsplacerade bolaget.
8. Elonroad
Ett högteknologiskt elvägskoncept som innebär att fordon kan laddas – både under färd och parkerat. Det här möjliggör en förlängd räckvidd men minskar också behovet av stora batterier. Elonroads uppger själva att deras vision är att elektrifiera hela transportsektorn och göra fossilt bränsle en del av historien. Elonroad grundades av entreprenören Dan Zethraeus som har utvecklat en laddningsskena som integreras i vägbanan, tillsammans med forskare på Lunds Tekniska Högskola.
9. Estrid
Ett bolag som tillhandahåller en prenumeration för rakhyvlar. Bakom Estrid står grundarna Ben Eliass, Amanda Westerbom och Alan Aygun. Bolaget har också stöd från flera stora namn bland annat Christina Stenbeck. På endast 1,5 år nådde den svenska startupen en miljardvärdering. Försäljningen har också ökat lavinartat – och en stark närvaro i sociala medier och effekterna av pandemin kan ses som en av flera orsaker till just detta.
10. Memmo
Memmo bjuder på en personlig hälsning från en bas av kända profiler som säljs via deras sajt. Bolaget är grundat 2019 i Stockholm och har haft en snabbare tillväxtresa än de flesta kan drömma om. De har plockat in miljontals kronor i kapital och där ingår bland annat Voi-grundaren Fredrik Hjelm och Elias Aalto, grundare av Wolt. Idag är de ledande på Europamarknaden och i Kanada.
Läs också: Så blir ditt företag mer lönsamt 2022 – checklistan du inte får missa