Antal företag ökar

Så många fler företag startades 2023

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 8 januari, 2024
Publicerades: 10 januari, 2024
Foto av: Adobe Stock

Driver du ett av alla nystartade företag? Eller är du bara nyfiken på hur många fler företag som startades förra året jämfört med avregistrerades? Kika här!

I förra veckan skrev vi om att antalet konkurser ökat. Men en mer positiv nyhet är att det var fler företag som registrerades än avregistrerades 2023. Nämligen 15074 fler företag.

Det visar en sammanställning som företaget Strato står bakom, utifrån siffror från Bolagsverket.

Läget i landet

Tittar vi oss omkring i landet har de största ökningarna på helåret skett i Norrbottens, Hallands och Kronobergs län. Fast – alla regioner har ökat på årsbasis.

Driva Egets populära Facebook-grupp vittnar också om att fler och fler väljer att starta eget. Här ökade antalet medlemmar markant under 2023 och är nu uppe i drygt 16 000.

Här ger medlemmarna nyttiga råd till varandra varje vecka.

Så tycker våra företagare

När vi i förra veckan skrev om att företagare är mest nöjda med livet kommenterade en av våra medlemmar, Diana, så här:

– Jaaa, jag är supernöjd med livet som företagare, för det ger mig möjligheten att leva mitt drömliv. Att få den friheten jag alltid längtar efter och drömt om sedan väldigt ung. Det ger mig meningsfullhet i mitt arbete. Det ger mig framgång på så många plan i mitt liv.

Hinder för olika företag

Det finns såklart även hinder för en företagare. En annan av våra medlemmar, Åke Jernström, ställde följande fråga i gruppen:

2024 är här. Hur ska ni bemöta årets alla hinder?

– Sova bra, äta nyttigt, träna lagom och njuta av stunden. Om man skulle jobba operativt, skulle tiden bara gå, dag in, dag ut, svarar Suvi Sholberg medan Helena Jonasson skriver:

– Varför se hinder? Jag ser hellre möjligheter!