Konkurserna ökar

Konkurserna ökar – här är 2 företag som lyckats ändå

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 3 januari, 2024
Publicerades: 5 januari, 2024
Foto av: Adobe Stock

Sveriges företag är hårt prövade. Nu visar färska siffror att konkurserna ligger på de högsta nivåerna sedan 1990-talets finanskris. Här ser du hur du kan rädda ditt företag – och vilka företag som kånkat eller legat nära gränsen, men ändå lyckats!

När UC, affärs- och kreditinformationsföretaget, gör sin årliga sammanställning för konkurserna 2023, visar den på rekordhöga siffror – åt det deppiga hållet.

Inflationen och höga räntor slår hårt mot landets företag.

Så mycket ökade konkurserna

Om vi jämför 2022 med 2023 ökade de med 29 procent det gångna året.

Det motsvarar det högsta antalet konkurser sedan finanskrisen på 90-talet. Under december har konkurserna ökat inom de flesta stora branscher.

Ur UC:s pressmeddelande

Läs mer: Guiden som leder dig bort från, eller igenom, konkursen

De har drabbats hårdast

Om vi tittar på branschnivå är det serviceföretag och företag med personliga tjänster som drabbats hårdast. Här ingår exempelvis kroppsvård, hår- och skönhetsvård. Konkurserna uppgick med totalt 46 procent för dessa områden 2023.

Övriga branscher som toppar konkursligan är:

  • Byggindustrin – 36 procent i ökning
  • Detaljhandeln – 27 procent i ökning
  • Transport – 26 procent i ökning
  • Hotell och restaurang – 22 procent i ökning

Läs mer hos UC: Här är konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå samt i olika branscher

Så tror UC om prognosen framåt

Vi har ännu inte nått samma nivåer som på 90-talet, vilket UC tror beror på att marknaden är mer global idag än den var då.

– Men också att svenska företag är bättre rustade idag för att hantera kriser och har blivit bättre på att riskminimera, säger Gabriella Göransson, vd för UC.

Ändå råder en stor osäkerhet hos många företag inför framtiden.

Läs mer: Sök hjälp i tid – och undvik konkurs

Skälen till konkurserna

Gabriella Göransson tror att både återbetalning av skatteanstånden från pandemin och en ökande arbetslöshet ligger bakom konkurserna. Även pågående krig i Ukraina och Mellanöstern bidrar.

Och konkurserna kan enligt henne bli ännu värre:

– Den svagt optimistiska trenden som vi såg under hösten där konkurserna tycktes stabiliseras har nu vänt och konkurserna har åter tagit fart. Att nystarterna under året dessutom är de lägsta på mycket länge inom flera stora branscher säger något om den pessimism och oro som vi dessvärre blivit tvungna att vänja oss vid och som vi kommer att få leva med ett bra tag framöver.

Övriga nordiska länder är också drabbade av konkurser – vi ser liknande nivåer i både Norge och Finland. Danmark däremot har inte haft det lika tufft där den starka, danska kronan kan ha hjälpt.

De var nära konkurs – men vände!

Superentreprenören Maria Åkerberg omsätter idag över 100 miljoner kronor i sitt skönhetsföretag.

Men tre stora händelser under ett och samma år kunde ha lett till en konkurs för företaget. Du hör Maria berätta i poddavsnittet här.

Även Sebastian Tibbling, Driva Egets ena delägare, har varit med om konkurs. Hans första officiella företag var ett kafé – som kånkade.

– Jag har aldrig haft så lite pengar som då. Tur att jag kunde äta tårta och bullar så jag inte behövde gå hungrig i alla fall, säger han i en intervju.

Och tur att han inte deppade ihop. Nu har Sebastian drivit eget i 20 år och hans nuvarande olika företag bidrar till 50 arbetstillfällen.