Sälja via Dropshipping? Så här enkelt kommer du igång!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 21 juli, 2023
Publicerades: 22 juli, 2022

Att sälja genom Dropshipping blir allt mer populärt. Det är en metod där du enbart säljer och marknadsför en produkt –och slipper packa, ha på lager och skicka. Låter det spännande? Så här enkelt kommer du igång.

Hur fungerar Dropshipping?

Att sälja via Dropshipping innebär att du säljer och marknadsför någon annans produkt. Kunden köper produkten i din e-handel precis som vanligt. I samma stund beställs varan direkt av din underleverantör. Denna packar och skickar produkten. Fördelen är att du inte behöver köpa in ett stort lager själv. Nackdelen kan vara att det är svårt (beroende på din tekniska kompetens och förkunskaper) att komma igång. Här finns det både mer avancerade vägar att gå liksom enklare – där den sistnämnda är vad vi väljer att fokusera på i den här artikeln.

 1. Kunden köper en produkt i din webbshop.
 2. Ordern skickas automatiskt till din underleverantör.
 3. Underleverantören packar och skickar ordern.
 4. Fakturan går direkt till kunden.

Hur börjar jag sälja via Dropshipping?

Först behöver du bestämma dig för vad det är som du vill sälja. Här är det vanligast att man använder en leverantörsplattform till hjälp – det som behövs är då att din befintliga e-handel är integrerad med en sådan.

Låt oss ge dig ett exempel. Om du har en webbshop via Shopify kan du koppla på exempelvis Oberlo. Deras olika leverantörer (exempelvis Aliexpress) gör det lätt att sälja leverantörernas produkter – men i din e-handel. Mellanskillnaden? Den stannar hos dig. Här är det viktigt att du redan från start tänker på vad du vill sälja och om den e-handelslösning du väljer går att ansluta leverantörer till.

Det vi hittills har beskrivit är det som är den enklaste vägen att välja om du vill komma igång med Dropshipping. Har du redan idag stora volymer som du säljer kan man teckna egna avtal med leverantörer.

Fördelar med Dropshipping

 • Oftast säljs produkter som är billiga att producera – vilket är bra för dig. Det innebär att det finns möjlighet att tjäna – då marginalen blir stor.
 • Du behöver inte ha ett lager. Det är ekonomiskt bra då du inte behöver betala för en stor lagerlokal. Dessutom behöver du inte investera i ett stort antal produkter till dina egna lagerhyllor. Vilket gör din ekonomiska risk nästintill obefintlig.
 • Metoden är populär. Vilket gör att det finns mängder av tips att tillgå (som artikeln du just nu läser).
 • Liten risk.

Nackdelar med Dropshipping

 • Du kan inte utveckla produkten på samma sätt som du kanske hade gjort om det var din egen produkt.
 • Du sköter fortfarande reklamationer och kundkontakt.
 • Handlar du med Asien eller länder långt bort (vilket är vanligt) så kan du behöva ta hänsyn till långa leveranstider.
 • Du själv ska ha koll på lagar och regler som krävs för produkten, som att den är CE-märkt, vilket krävs på produkter inom EU. Dessutom bör du ha koll på skatt, tull och moms mellan de länder du handlar med.

Läs också: