Stärk immunförsvaret i Coronatider

De 3 hälsoråden som gör dig mer lönsam

Emilia Arvidsson

Uppdaterades: 15 november, 2019
Publicerades: 13 november, 2019
Foto av: IStock

Vill du vässa ditt företagande? En av de viktigaste investeringarna som du kan göra i företaget är i din egen hälsa. Här får du tre konkreta råd från experten.

Att vara hälsosam innebär att du blir mer alert när du arbetar, du blir mer hållbar vilket innebär färre sjukdagar, du orkar mer och förhoppningsvis: mer kreativ i ditt sätt att lösa problem. Med hälsa i kropp och själ får dessutom din lönsamhet en skjuts – färre sjukdagar, mer insålda jobb när du är mer effektiv och alert och bättre beslutsfattande leder till att du gör rätt saker.

David Jonsson är näringsfysiolog, författare, expert inom träning och arbetar med hälsoutveckling på företag. Han ger Driva Egets läsare några enkla råd inom tre områden för att optimera din företagarvardag: vardagsmotion, kost, sömn och återhämtning.

1. Börja med vardagsmotionen

Vi kan sitta stilla upp emot fjorton timmar per dag. Genom att satsa på vardagsmotion under dagen får du direkta hälsofördelar. Det kan vara att ta ett möte till fots. Ha en app eller aktivitetsarmband som påminner dig om rörelsepauser. För att hålla dig alert ger David ett av sina hetaste tips:

– Timmarna efter en pulshöjande aktivitet är vi alerta. Träningen påverkar vår kognitiva funktion. Vill du vara riktigt pigg under kontorstimmarna 8-17 är det bra med två till tre pulstoppar per dag. Du ska kunna göra det i kostym och det behöver inte vara långvarigt. Spurta upp för trappan efter lunchen, redan där har du en pulstopp. Träningen ska inte vara uttömmande, utan mer en stunds andfåddhet. Så – fördela pulstopparna under arbetsdagen, till exempel en gång på morgonen, en på lunchen och en på eftermiddagen.

Läs mer: Så blir du mer kreativ genom träning

Pauser under dagen gör att du kan hitta fokus igen. Genom en bensträckare då och då kan du bryta stillasittandet och kroppen får en stunds cirkulation. Till och med lite rörelse kan påverka musklerna positivt – vi får igång enzymsystemet, blodsocker och fetter bryts ned och produktion av antiinflammatoriska proteiner sätts igång.

2. Fortsätt med kosten

Att vara hungrig eller energilös ger ingen bra förutsättning för företagandet. Du behöver fylla på med bra energi.

– Generellt handlar det om att äta mat som bryts ner långsamt så att du håller ett jämnt blodsocker och förstås: så att du håller dig mätt länge. Är vi hungriga blir vi griniga, och matbesluten blir inte optimala – och inte blir det lättare att driva företag heller. Se till att äta innan du blir för hungrig, förekom dig själv innan en sur, hungrig och sötstinn hjärna sätter agendan för vad ditt mellanmål ska innehålla. Då är det lättare att ta den där keson med nötter, istället för kanelbullen.

Matintaget under hela dagen påverkar.

– Hur du har ätit till frukost och lunch påverkar hur pass hungriga vi blir på eftermiddagen. Så alla måltider är viktiga, för att hålla en bra balans. Det i sin tur påverkar både faktorer som effektivitet på jobbet och sömnen på natten. Dessutom upplever många att om man tränar, så är det lättare att ta bra matbeslut.

Läs mer: Ät smart – så får du energi till företaget

3. Avsluta med sömn och återhämtning

Sova innebär att du kan få distans till ditt arbete och på så sätt ser saker med nya ögon. Det är också då kroppen och knoppen får sin vila efter en hel dags arbete. Att snåla på sömnen är inte hållbart i längden och påverkar dessutom våra kognitiva funktioner, och det i sin tur: din insats i ditt företag. Långvarig sömnbrist är dessutom källa till sjukdom så se upp!

 – Om du vill optimera din sömn rekommenderar jag ett tungt träningspass fyra timmar innan det är dags att sova. Genom träningen får vi bland annat en rejäl ökning på nivåerna av belönande, lugnande signaler till hjärnan i form av serotonin, dopamin och endorfin, säger David och fortsätter:

– Endorfinet är kroppseget morfin som får oss att slappna av, lättare somna och känna oss nöjda. Serotonin fyller också viktiga välmåendefunktioner och är också involverat i regleringen av sömn. Att träna hårt några timmar innan sänggåendet kan därför göra stor skillnad i både känsloläge och hur lätt man somnar. 

Läs också: Framgångens 4 hörnstenar – vilka har du fått på plats?

Artikeln är uppdaterad 2019-11-13