Måste jag ge helgledigt?

Christine Lindgren

Publicerades: 15 december, 2010

Jag har tre anställda och alla tre har begärt att få vara lediga under de fyra vardagarna mellan jul och nyår. Det innebär problem i företaget.

Har jag som arbetsgivare rätt att vägra ledighet, och vad säger arbetsrätten om all denna helgledighet? En av de anställda vill dessutom var ledig på fredagen efter trettondagen. Vad gäller för ledighet under sådana ?klämdagar??

Det finns inte några lagar som styr just detta, och ni bör därför upprätta interna regler för hur företaget ska hantera dessa frågor. Vissa delar kan också vara reglerade i kollektivavtalen.
I din situation är det allra bästa om du tillsammans med de anställda kan komma överens om ett semesterschema. Kan man inte komma överens så bestämmer arbetsgivaren.
En anställd har rätt till en ledighetsperiod på minst fyra veckor under juni-augusti, men har i övrigt ingen rätt att ta semester när som helst. Som arbetsgivare har du dock en skyldighet enligt lagen att se till att 20 semesterdagar tagits ut under året.
Det är vanligt att anställda tar kompledigt eller semester under klämdagarna, för att förlänga sin ledighet. Klämdagar är något som finns reglerat i kollektivavtalen, och även företag utan kollektivavtal kan tillämpa samma upplägg. Men klämdagar är ingen lagstadgad rättighet, utan arbetsgivaren avgör när kompledighet ska kunna tas ut.