Ska jag bestrida fakturan från Trademark Selection Inc?

Anders Nyman

Publicerades: 12 juli, 2013

Jag läser ofta på er hemsidan och i tidningen och tänkte tipsa om en eventuell bluffaktura från Trademark Selection Inc som jag fick idag kring mitt varumärke. Det verkar att företaget som skickade brevet har en adress i Switzerland och en andra i USA men brevet kom från Hungary. Jag har hittat flera sajter som varnar för företaget. Ska jag bestrida fakturan på något sätt eller bara kasta den i papperskorgen? Har ni hört någon annan som har fått en sådan faktura?

Det du fått är ett så kallat fakturalikt erbjudande, det vill säga något som ska se ut som en faktura men inte är det. Allt du får om du betalar är att ditt varumärke listas i en katalog som ingen läser. I det finstilta står det också att du inte är skyldig att betala. Du behöver alltså inte bestrida utskicket.

Trademark Selection Inc finns med här på Förenade Bolags varningslista, men saknas på Svensk Handels. Ett råd är därför att rapportera utskicket till de senare, så att de även kan föras upp på varningslistan där.

Metoden är välkänd. Företagen som skickar dessa erbjudanden bevakar öppna patent- och varumärkesregister. Målet med utskicket är att de som ansökt om ett patent eller varumärke ska tro att ”fakturan” är en del i processen, och betala av misstag. Att det är på finstilt, krånglig engelska hjälper givetvis.

– Anders