<![CDATA[]]>

Löften i Draknästet höll inte – nu spelas nya avsnitt in

Redaktionen

Publicerades: 30 november, 2009

I Draknästet lovade ”drakarna” 15,3 miljoner till 14 företagare. Men två av dessa fick inga pengar. Handslagen i TV gällde inte. Nu spelas nya avsnitt in.

Draknästet i Svt tidigare i år blev en tittarsuccé. Så under nio dagar spelar man nu in en ny serie avsnitt som ska börja sändas i april nästa år.

Två av de fem riskkapitalisterna i programmet, Ljubo Mrnjavacs och Gunilla von Platen, har bytts ut mot Douglas Roos, som drivit spelbolag på nätet och Susanna Falkengren, som är advokat och grundare av riskkapitalbolaget Exipos Invest.

Samtidigt med inspelning av de nya avsnitten kommer facit för hur det gått sedan inspelningen av förra omgången för snart ett år sedan.

Det har inte gått lika lätt som vad man kan tro efter de glada tillropen och hjärtliga handslagen som TV visade när de 14 företagare fick löften om riskkapital i programmen.

Flera av affärerna som gjordes upp under bara några minuter i TV är ännu inte klara och minst två av dem har spruckit totalt.

Jan-Erik Rova från Kiruna fick löfte om 2,5 miljoner mot 40 procent av aktierna av drakarna Mats Gabrielsson och Sven Hagströmer. De skulle investera i hans bolag ASA-Suspension AB, som tillverkar stötdämpare till fordonsindustrin.

– Det blev varken pengar eller samarbete. De var här uppe en gång och tittade men sedan rann allt bara ut i sanden, säger Rova till sajten ment.se.

Men Rova är inte ledsen för det:

– Vi har fått nya partners, men de är hemliga.

Tomas Linder
med sitt företag, PH Af Linder, känner sig också snuvad på det utlovade riskkapitalet. Hans innovation var en ny typ av formsydda kalsonger.

Mats Gabrielsson och Ljubo Mrnjavac lovade honom 800 000 kr mot 50 procent av företaget.

– Jag och ”drakarna” hade helt olika visioner om företaget och produktionen av kalsongerna. Jag förklarade klart och tydligt i programmet att kalsongerna inte var klara. Men de lyssnade inte. De ville få ut dem direkt på marknaden, säger Linder till ment.se.

Mats Gabrielsson tycker inte att han svikit något löfte om pengar eller brutit mot kontraktet med bolaget som producerat TV-serien:

– I kontraktet står att samarbetet ska fortsätta under uppfyllda förutsättningar. I det här fallet var inte alla förutsättningar uppfyllda. Ett affärsförhållande är som en kärleksrelation. Ibland fungerar det och ibland fungerar det inte.

Driva Egets Anders Andersson anser heller inte att det kan vara fråga om något löftesbrott:

– Visserligen kan muntliga löften och handslag anses vara bindande avtal. Men i en affär finns det så mycket mer som man måste vara överens om än vad som visades i TV. Det här var bra TV-underhållning, men risken finns att en del tittare kan tro att det affärer görs upp så snabbt och enkelt som i programmen.