Draknästet Bildtext: Sanne Skog Kristensen och Linn Skog Kristensen - OLIK Foto: SVT

Säsongspremiär av Draknästet – systrarna, osten och deras ”wow-rekvisita”

Josefin Wallin

Uppdaterades: 30 augusti, 2023
Publicerades: 31 augusti, 2023
Foto av: SVT

Draknästet säsong 3 har precis i skrivande stund säsongspremiär. I premiäravsnittet ser vi systrarna Sanne och Linn pitcha in sina veganska ostar för drakarna – och gästdraken och tillika stjärnmäklaren Fredrik Eklund. Hur kändes det? Driva Eget vet!

När det bara finns en sak man saknar…

I säsongspremiären av Draknästet säsong 3 ser vi systrarna Linn och Sanne Skog Kristensen. I skrivande stund vet vi inte huruvida de kammade hem en investering hos drakarna – eller inte. Så tog de sig in till Draknästet och det ska en potentiell investering användas till. Men framförallt – hur kändes det egentligen att stå framför drakarna?

Läs: Supernamnen som ska inta Draknästet 2023 – rosévin, musik och bilar

– En investering skulle ge oss möjlighet att skala upp vår produktion, ta oss in på nya marknader samt öka vår tillgänglighet runt om i Sverige. 

Linn och Sanne från Olik

Populära ostar på Göteborgsrestaurangen

Linn och Sannes företag Olik gör veganska ostar. Linn, som de båda avslöjar, är hjärnan bakom produkterna och har varit vegan i omkring tjugo år. Under den här tiden har det varit en sak som hon har saknat. En riktigt god vegansk ost. Och vad gör en sann entreprenör då? Jo, man tar förstås fram en sådan själv. Experimenterandet började och 2015 öppnade hon restaurangen Blackbird i Göteborg. Där resultatet av hennes experimenterande, de veganska ostarna, fick ta plats på menyn och snabbt blev mycket populära.

– Många önskade möjligheten att köpa med ostar hem så 2020 började vi sälja ostarna förpackade ur en delikyl. 2021 såg Linn en blänkare på instagram om Lantmännens växthuset, hon blev antagen och där kom jag med i bilden, berättar Sanne som är Linns lillasyster.

Sanne är Linns lillasyster och har tidigare jobbat inom försäljning, mestadels som regionchef och landschef för olika stora butikskedjor. Eftersom Sanne också är vegan och ville ha en ny utmaning så hoppade de tillsammans på växthuset och började fila på affärsidén. I slutet av 2021 registrerades bolaget, och sedan dess har en hel del hänt. Exempelvis byggdes en pilotanläggning i Alingsås. Därefter har de börjat sälja mot Ica butiker.

– Nu har vi flyttat in i Arlas gamla lokaler i Alingsås och har en produktionslokal redo för uppskalning och ska precis börja sälja våra produkter mot food service, avslöjar de till Driva Eget.

Säsongspremiär Draknästet – så var det!

– Draknästet var väldigt nervöst eftersom det var en av våra första pitchar, lite av ett eldprov där vi tog med oss många bra lärdomar som vi haft stor nytta av både i hur vi kan vässa vår affärsidé och hur vi ska lägga upp pitch framöver.  Det var en väldigt speciell upplevelse med lång väntan och sedan pang på, så det var svårt att få fram exakt det vi ville. Otroligt nervöst och spännande upplevelse kort sagt, förklarar systrarna som du alltså kan se i säsongspremiären av Draknästet säsong 3.

Linn Skog Kristensen och Sanne Skog Kristensen – OLIK Foto: SVT

Hur känns det då att stå inför hela Svenska folket och presentera sin idé? Dessutom framför drakarna som utgör tunga namn handplockade från näringslivet.

– Det känns spännande! Och vi själva som tittat mycket på draknästet har upptäckt många intressanta företag att följa genom programmet hoppas att de som gillar oss eller är intresserade av vad vi håller på med hör av sig! Nätverkande är fantastiskt för att kunna utvecklas.

Kan ni avslöja något ut avsnittet till Driva Egets tittare?

– Vi fick ett önskemål om att göra ett wow-bord med ost som rekvisita. Så vi tog med oss Sannes bästa vän Johanna som är trädgårdsmästare och grym på blommor som byggde det maffigaste ost- och blombordet vi sett! Det hoppas vi ska göra sig kanon i TV!

Hur fick ni reda på att ni kom med?

– Det hela gick väldigt fort – vi skickade in ansökan och fick svar dagen efter att vi gått vidare sedan hade vi några till samtal och sen stod vi där i studion.

Vad skulle en investering möjliggöra?

– En investering skulle ge oss möjlighet att skala upp vår produktion, ta oss in på nya marknader samt öka vår tillgänglighet runt om i Sverige.