<![CDATA[Per Forsberg, X–com Foto: Roger Olsson]]>

Per sadlade om – sa upp alla anställda

Ingrid Kindahl

Publicerades: 9 juli, 2015

När Per Forsberg startade sitt företag för 12 år sedan var det med en känsla av frihet. Men när verksamheten växte försvann lusten. Så han beslöt att säga upp all sin personal och fortsätta själv. Här är råd för dig som är i samma situation.

Per Forsberg är programmerare i grunden, ett jobb han gillar. Han startade X-com, ett digitalt produktionsbolag som levererar lösningar till främst reklambyråer, tillsammans med en kollega. Det var tolv år sedan.

Firman gick bra och gav vinst. Kunder strömmade till och Per och hans kollega började anställa. Så hoppade kollegan av 2009 och sedan dess har han drivit företaget själv. Som mest har han haft åtta anställda och han har blivit utsedd till Årets företagare i Eskilstuna och Sörmland.

– Under de här åren har mitt privata liv ändrats helt och hållet, säger Per.

Förändringen består bland annat i att han har bildat familj. Och som småbarnspappa har det blivit svårt att få tid och energi till både företaget och familjen.

– Dessutom är det ett stort ansvar att ha anställda. All min tid gick åt till att först dra in jobb för att hålla alla sysselsatta. Dessutom var jag även projektledare och samtidigt VD. Jag hade behövt avlastning men hade svårt att hitta, eller kanske släppa fram, rätt personer, säger Per.

Han behövde förändring för att inte knäckas och längtade tillbaka till den tid då han kunde välja uppdrag som var utvecklande för honom själv.

Till slut kände Per att han hade uppnått det han drömt om, och mer där till, när han startade X-com. Så han tog hjälp av en mentor och en affärsutvecklare, och så växte beslutet fram: Han skulle behålla företaget men säga upp alla anställda, ändra inriktning och ta in frilansare vid behov.

Det blev inget lätt besked att ge till de anställda. Företaget hade visserligen tappat fart sista tiden, men det mådde i grunden bra och uppdrag fanns – ändå skulle de anställda stå utan jobb, eftersom chefen var trött på att vara chef.

– De blev chockade, medger Per. Men det gick snart över.

Han gjorde upp en plan för hur det hela skulle ske. Alla medarbetare fick gott om tid att hitta nya jobb. Per erbjöd sig att hjälpa till, men han behövde aldrig träda in. Inom några månader hade alla fått nya anställningar.

Lokalen då? Uppsägningstiden var ett helt år, men han hade tur och hittade en ny hyresgäst direkt. Så sedan den 1 februari 2015 är Per Forsberg sin egen igen och ser fram emot nya möjligheter som öppnar sig.

 

Fem sätt att få mindre personalansvar

Alla företagare vill inte expandera. När du väl har fått några anställda kanske du upptäcker att du inte trivs som chef eller känner dig klar med företaget. Vad gör du då? Per Forsberg identifierade några vägar att gå. 

1) Delegera ansvaret
Per Forsberg provade både att anställa personer och delegera till redan anställda men hittade inte en hållbar lösning.

2) Ta in en delägare och få avlastning
Per Forsberg utforskade denna möjlighet noga och hade alternativ, men valde att backa ur då han fortfarande skulle ha en för betydande roll.

3) Sälja företaget
Vem börjar man prata med? Vem vågar man prata med? Bäst är att ta kontakt med en företagsförmedlare. Men om företaget är starkt beroende av dig kan köparen vilja ha dig kvar i flera år. Företaget har ibland inget direkt värde utan dig och personalen.

4) Gå ihop
Slå samman företaget med ett annat. Men även det kan vara ett problem om ditt företag är beroende av dig personligen.

5) Fortsätta själv
Säga upp personalen och antingen avveckla hela företaget eller fortsätta som ensamföretagare. Per Forsberg valde till slut den vägen.