Han är digital nomad i Berlin.

”Det är lättare nu än någonsin”

Redaktionen

Publicerades: 20 februari, 2018

Henrik Lundin var IT-konsulten som avskydde att resa. Idag bor han i Berlin och har fler arbetsresor än de flesta. 

Att inte vara bunden till en arbetsplats är underbart. Jag kan jobba i princip överallt så länge det finns internet och mobiltäckning, säger Henrik Lundin, som driver ett eget IT-konsultföretag. På distans från Berlin hjälper han företag med allt från uppsättning av servrar, nätverk, datorer till molntjänster.

LÄS OCKSÅ: Kan jag driva mitt företag från Barcelona

– Jag får många positiva reaktioner på mitt sätt att leva och jag tror att jag har inspirerat några att våga göra som jag, säger han.

Själv blev han inspirerad på ett liknande sätt. Redan när han gick ut gymnasiet startade han eget, nöjd med tillvaron hemma i Göteborg. Resor? Nej, var ingenting för Henrik. Tills han träffade en kund, som delvis bodde i Italien.

– Jag åkte dit och hälsade på och blev väldigt inspirerad av deras liv. Här såddes ett frö och jag började bli väldigt nyfiken på att se mig om i världen. Jag återvände till Italien flera gånger och det blev en början till det digitala nomad-livet.

LÄS OCKSÅ: Gör som Anna – driv företaget från stranden

Henrik har även hunnit prova att arbeta i Barcelona innan han träffade sin kärlek Johanna. För sju år sedan enades de om att bosätta sig i Berlin.

– Det är en väldigt spännande, kreativ och internationell stad som ständigt utvecklas. Fördelen med Berlin är också att det bara tar en timme att flyga till Sverige om jag måste hem på något viktigt möte.

Nu är kontoret är hemma. Men Henrik har provat många olika arbetsplatser. En av dem var på det konstgalleri han drev vid sidan om it-verksamheten. En annan i en bergsby i Toscana. En tredje på Betahaus i Berlin, som hyr ut skrivbord per dag eller för en längre tid.

LÄS OCKSÅ: Hon är digital nomad i LA

– Där skaffade jag mig ett bra kontaktnät. Företagen är från många olika branscher och det är en stor blandning av nationaliteter. Jag fick hjälp med allt från att hitta ett företag som kunde göra min tyska deklaration till tips på tandläkare. Jag fick dessutom vänner.

Under åren har Henrik sett attitydförändringen mot dem som jobbar på distans.

– De senaste åren har det blivit allt mer accepterat. Fler och fler har vant sig vid att köpa in tjänster och varor utan ett fysiskt möte. Det har också blivit ännu enklare och billigare att kommunicera i och med att man nu mera kan ringa till fastpris inom EU.

Henrik uppmanar alla som kan att ta steget. Att han själv vågade göra det är det han är mest stolt över.

– Det har varit  berikande och har även stärkt mitt självförtroende.

Henriks nomadråd:

  • Bygg en stabil grund så att du har en viss inkomst tryggad. Själv hade jag en fungerade firma innan jag flyttade.
  • Se till att vara rätt försäkrad och ta reda på i vilket land inkomstskatten ska betalas.
  • Hyr en plats att sitta på, då kan du knyta viktiga och intressanta kontakter i landet du befinner dig. Det kallas ”co-working space”. Googla på det i kombination med stadens namn.
  • Namn: Henrik Lundin.
  • Ålder: 35 år.
  • Bor: Berlin.
  • Yrke: IT-konsult, egen företagare på Smart Consulting AB.

AV CAROLINE ENGVALL