Inspirerande platser att jobba på som företagare – se hela listan

Josefin Wallin

Publicerades: 23 februari, 2022

Restriktionerna släpps, hemmakontoret känns inte längre inspirerande och vi blickar ut mot världen. Som företagare kan du många gånger vara fri att jobba vart du vill – här listar vi 10 inspirerande platser att göra det på.

Tips till dig som vill jobba digitalt utomlands

 • Så länge du beger dig till en plats med bra wifi är nästintill allt möjligt. Allt fler identifierar sig som ”digitala nomader” och innebär att de kan jobba vart som helst i världen.
 • Bli bra på att växla mellan ”semester” och ”jobb” för att maximera upplevelsen av en ny plats.
 • Fundera på om du behöver vara tillgänglig kontorstider? Smart att ha tänkt på innan du helt byter tidszon.

10 inspirerande platser att jobba på

 • Marbella, Spanien. Staden som seglat upp som en favorit bland svenskarna. Det är enkelt att resa hit, ingen tidsskillnad att tala om och det är enkelt att få tag i bra wifi.
 • USA: Långt? Absolut! Tidsskillnad? Definitivt. Ändå är det just USA som ofta toppar listan över de länder dit vi helst flyttar för att jobba. Kanske är det den amerikanska mentaliteten som lockar eller allt det som ”landet lagom” inte kan erbjuda? Oavsett så toppar USA de flesta listorna kring vart vi gärna flyttar för att jobba. New Yorks puls eller Kaliforniens klimat? Välj du!
 • Prag, Tjeckien: En oerhört vacker stad med ett rikt kulturliv. Här är det också billigt att leva jämfört med Sverige. Lätt gällande allt en digital nomad behöver: wifi och ingen direkt tidsskillnad. Enda nackdelen är om det är ett varmare klimat du är ute efter? Då kan du med fördel scrolla vidare i listan!

Kombinera jobb och fruktdrinkar?

 • Lissabon, Portugal: Värme! Behöver vi lista någonting mer? Lissabon har blivit en mycket populär stad för just företagare och entreprenörer. Väl utvecklat wifi och bra flyglinjer från Sverige.
 • Koh Lanta, Thailand: Vem har inte drömt om palmer, magiska solnedgångar och fruktiga drinkar? Här kan du med fördel kombinera allt detta så länge du har wifi och en laptop. Just Koh Lanta är en populär destination för företagare som vill fly vinterkylan och testa någonting nytt. Vilket innebär att det också finns många kontorsplatser att välja mellan. Nackdelen är en lång flygresa, tidsskillnad (om du behöver vara tillgänglig svenska tider) medan fördelen innefattar billigt leverne och ett fantastiskt klimat.

Det har nu inte enbart blivit en populär plats för turisten – utan även entreprenörerna.

 • Hanoi, Vietnam: Är du beredd att ge dig av lite längre bort? Då kan Vietnams huvudstad vara platsen för dig. Här finns många olika co-working-spaces och dessutom är det både billigt att bo och leva.
 • Berlin, Tyskland. Vill du byta miljö, känna storstadspuls men inte bege dig allt för långt bort? Då är Berlin ett trevligt alternativ för en digital nomad. Här har du allting som du behöver för att jobba samtidigt som det är en stad präglat av kultur.

Dessutom har du som är äventyrligt lagd kommit helt rätt! För på Malta har du massor av äventyr att upptäcka såsom både bergsklättring och dykning.

 • Tbilisi, Georgien: En nykomling på listorna över städer och destinationer som passar för dig som vill testa på att jobba på distans, byta miljö eller utveckla ditt företag från en annan plats. Visste du att Georgien har infört ett visum för just sådana som dig? Det här visumet låter personer som vill arbeta på distans stanna i landet upp till ett helt år.
 • Kanarieöarna. Svenskarnas heliga graal där till och med menyerna ofta står på svenska. Det har nu inte enbart blivit en populär plats för turisten – utan även entreprenörerna. Här hittar du många olika co-working-platser, solsken, många andra svenskar och bra flygmöjligheter.
 • Malta, Valetta: En plats – mängder av äventyr! Här har du relativt bra priser, varmt väder och många platser som passar att jobba på. Dessutom har du som är äventyrligt lagd kommit helt rätt! För på Malta har du massor av äventyr att upptäcka såsom både bergsklättring och dykning.

Nyfiken på mer läsning om inspirerande platser att jobba på?