<![CDATA[Bästa tipsen för en perfekt rekrytering.
Foto Istock]]>

Rekrytera som proffsen

Gustaf Brickman

Publicerades: 25 juli, 2016

Att anställa en ny medarbetare kan vara det viktigaste och största beslutet du tar i ledarskap. För småföretag är varje anställd en stor utgift – men när du gör rätt kan den nya medarbetaren förvandla hela ditt företag. Här är tipsen för en perfekt rekrytering.

Hur gör proffsen när de anställer? Vi vände oss till Linda Axäng, som är senior rekryteringskonsult på Poolia och har arbetat i branschen i många år.

– Det absolut viktigaste är att man noga funderar på vilken kompetens man behöver.
Många företagare anställer för att de själva behöver avlastning – eller för att ersätta någon som slutat. Och ofta är det bråttom. Men det är två inledande misstag man inte ska göra.

LÄS OCKSÅ: De ville inte starta eget – nu älskar de sina nya liv

Enligt henne ska en ny medarbetare inte avlasta eller ersätta utan i stället tillföra och komplettera.

– Ta ett steg tillbaka och analysera vilken kompetens ditt företag behöver. Vilken person och vilken kunskap skulle komplettera din kunskap och ge ditt företag en större bredd eller spets?
Det här förbiser både stora och små företag och det gör tyvärr att många missar en hel dimension av möjligheter i rekryteringen.

Här kommer också tidsaspekten in. Ofta har man bråttom att anställa men man måste låta processen ta tid. En ny medarbetare är alldeles för viktig för att chansa och hoppas på det bästa, säger Linda.

– För det första kostar det i genomsnitt 700 000 kronor att rekrytera fel person, när man räknar in saker som tid, produktionsbortfall, dålig stämning på jobbet och en massa andra dolda kostnader.
Det kan vara ödesdigert för ett litet företag. Men framför allt kan rätt medarbetare göra underverk för verksamheten och bli en väldig tillgång för dig. Så våga satsa tid på att hitta rätt.

Hur går då en perfekt rekrytering till rent konkret? Linda säger att processen innehåller sex viktiga steg, här får du
veta vilka!

6 viktiga steg till rätt val:

1. Gör en noggrann ­behovsanalys 
För att hitta det man söker måste man veta vad man letar efter. Fundera över dina behov, förväntningar och mål med den nya medarbetaren – både kortsiktiga och långsiktiga.

2. Leta rätt kandidater – på rätt ställe 
I de flesta fall är nätet den bästa platsen att annonsera på. Det finns otaliga rekryteringssajter och sociala medier och du måste fundera på vilka kanaler du bör använda för att hitta rätt.
Det finns fortfarande många sajter som är gratis eller billiga – Arbetsförmedlingens egen platsbank ska du inte glömma.

3. Lova inte mer än du kan hålla
I annonsen ska du vara tydlig med vad som krävs och förväntas – och samtidigt vara ärlig i vad ditt företag kan erbjuda dem som söker jobbet.
Lova inte saker du inte kan hålla, det kommer att leda till problem senare.

4. Sålla rätt – och ställ rätt frågor 
Nu har du förhoppningsvis fått in flera ansökningar. Kolla först av på telefon att deras förväntningar på arbetsuppgifter och lön stämmer överens med dina.
Under själva intervjun är det viktigt att du noga tänkt igenom frågorna du ställer – på nätet kan du hitta många bra generella frågor.
I ett litet företag kommer ni att jobba tätt ihop så glöm inte att fundera på hur ni funkar ihop personlighetsmässigt.

5. Bestäm dig – men tänk ett varv till 
Innan du slutligen bestämmer dig, ta ett steg tillbaka och kolla på din behovsanalys igen.
Detta är viktigt för att se till att du verkligen får den kompetens du behöver och inte har låtit magkänsla och förutfattade meningar bestämma.

6. Fortsätt tänka framåt
Behandla alla som sökte jobbet på ett bra sätt.
Snart kanske det är dags att anställa igen och då kan du spara mycket tid och kraft på att ha en bra relation till de andra duktiga människorna som ville arbeta med dig.

För att verkligen vara säker på att du hittat rätt person gäller det till sist att tänka om.
Det handlar inte bara om att du ska få den kompetens du vill ha utan lika mycket om att din nya kollega ska välja dig.

– Ni ska ju båda trivas med valet, precis som i vilket relation som helst. Var så ärlig du kan och låt kandidaten verkligen lära känna dig och ditt företag.
En perfekt rekrytering är när ni båda känner att ni har gjort det bästa valet. Då kommer du att ha hittat en person som kommer att tillföra mycket till din verksamhet – kanske under många år framöver.

5 tips för en perfekt rekrytering

1. Rekrytera för framtiden
Tänk inte bara på vilken kompetens ni behöver i dag utan även på hur era framtida behov ser ut.

2. Se hela människan
Se inte bara på de sökandes kunskaper och erfarenheter. Har kandidaten rätt social kompetens, attityd och drivkraft för jobbet?

3. Låt flera tycka till
Om kandidaten får träffa sina potentiella kolleger minskar ni risken att anställa någon som inte passar in i gänget.

4. Tänk på teamet
Anställ inte samma sorts person eller kompetens hela tiden. Se i stället till helheten i stället för på individen och bygg ett team där de anställda kompletterar varandra.

5. Bädda för bra start
Ge den nyanställde en bra start, med så bra förutsättningar som möjligt att komma in både i gruppen och i yrkesrollen. Rätt introduktion, mentorskap och coachning lönar sig snabbt.

Småföretagarnas vanligaste misstag

  • Slarvar med analysen. Man vet eller tror sig veta vem företaget söker men man har inte på djupet undersökt vilken kompetens som kommer att få jobbet gjort.
  • Är inte ärlig. När en rekrytering går fel beror det ibland på att arbetsgivaren har förskönat positionen som ska tillsättas. Det kan göra att personen som får jobbet snart tröttnar eftersom verkligheten inte lever upp till dennes förväntningar.
  • Tänker kortsiktigt. Det är vanligt att småföretag främst ser till sina kortsiktiga behov. I en rekrytering är det viktigt att ni ser långsiktigt både på tjänsten och på personen som till slut anställs.