<![CDATA[]]>

Nu hotas de av nedläggning

Camilla Björkman

Publicerades: 6 augusti, 2010

Tusentals småföretagare inom hemservicebranschen kan tvingas lägga ner om RUT-avdraget tas bort i höst, vilket sker med en rödgrön regering. Nästan alla räknar med rejält minskad omsättning.
– Det kommer att bli riktigt kämpigt, säger Åsa Andersson Antelli, VD för företaget Hemfrid.

Att skattereduktionen för hushållsnära tjänster, RUT-avdraget, har varit en succé kan de allra flesta småföretagare i hemservicebranschen skriva under på. Sedan införandet för tre år sedan har branschens omsättning ökat från 200 miljoner kronor till 2,5 miljader. Antalet anställda har ökat från några hundra personer till runt 11 000. Det visar en rapport från tjänsterföretagens organisation Almega i Dagens Industri idag.

Nu hotas tusentals av dessa företag av nedläggning – om de rödgröna vinner i höst och RUT-avdraget därmed slopas. Enligt Almegas rapport kommer var tionde företag i branschen att behöva lägga ner. I stort sett samtliga räknar med en minskad omsättning med i snitt 50 procent. Cirka 5 500 personer kommer att behöva sägas upp.

– Framtidstron om marknadens utveckling i den här branschen har inte varit så här positiv sedan skattereduktionen infördes 2007. Samtidigt är oron för dess borttagande just nu monumental, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, till DI.

Åsa Andersson Antelli är VD för företaget Hemfrid, som erbjuder hushållsnära tjänster som städning och barnpassning. Enligt henne vore det djupt olyckligt om skattesubventionen tas bort, något som hela branschen förlorar på.

– Rutavdraget är en framgångssaga där det bara finns vinnare. Staten är en stor vinnare – man har räknat på att skattesubventionen gör att det kommer in mer pengar än det försvinner. Företagen är vinnare och, naturligtvis, de anställda. Vi har anställt 250 personer sedan årsskiftet och de flesta kommer från en arbetslöshet, säger hon till Driva Eget.

Hon menar att Hemfrid kommer att få en tydlig avmattning om RUT slopas. Framförallt kommer de att behöva minska ned på nyanställningar.

– Men värst är det för små och nystartade företag som drog igång efter att reformen trädde i kraft. De har kanske inte kommit upp i ett visst antal kunder som krävs för att nå break-even. Det kommer att bli riktigt kämpigt.

Åsa Andersson Antelli, VD för Hemfrid