<![CDATA[]]>

Se här hur du drar av mer på firmablanketten

Anders Andersson

Publicerades: 19 april, 2012

Det är lättare än vad många tror att deklarera en enskild firma – med hjälp av Driva Egets ”lathund” för blankett NE som oftast är den enda extrablankett som behövs i en firma.  Läs här om avdragen där.

Men hjälp av ett exempel för en konsult utan anställda har vi sammanställt årets enklaste deklarationshandledning för blankett NE i Driva Egets nya nummer (2012/2). På tre sidor I denna handledning som är avbildad ovan får du får du  hjälp att fylla i blanketten steg för steg.

  • Kolla vår avdragslista och dra av mesta möjliga på framsidan.
  • På baksidan kan du sänka skatten genom att göra bästa möjliga avsättningar till periodisringsfond och expansionsfond. Läs här om hur du med hjälp av dessa kan reglera din inkomst. Missa där heller inte det okända avdraget för egenavgifter (läs om det här).

Nytt för i år är att du kan få skattepengar tillbaka till midsommar, men då måste du deklarera NE-blanketten över nätet med hjälp av e-legitimation.

Missa inte dessa avdrag som du kan göra på blankettens första sida:

  • Inventarier. Tidigare har kostnader för maskiner, datautrustning och andra inventarier fått delas upp på flera år. Nu får det som kostar mindre än 21 400 kr dras av på en enda gång.
     
  • Glasögon.  Glasögon och synundersökning kan vara avdragsgilla för företaget och fria från förmånsskatt, men endast om de ska användas vid dataskärmen på arbetsplatsen (terminalglasögon).
  • Bil i tjänsten. Milersättning för tjänsteresor är skattefri upp till 18,50 kr per mil (9,50 kr om du har tjänstebil och betalar bensin själv, 6,50 kr för diesel). Firman kan alltså ta upp det som avdragsgill kostnad och det blir då ingen skatt för dig privat.
  • Traktamente. För resor som du gjort i företaget och som inneburit övernattningar kan firman betala ut och dra av traktamente till dig privat utan att du privat ska skatta för detta. Det är 210 kr per dag. Se vidare driva-eget.se/traktamente.
  • Konferensresor. För att en resa ska betraktas som en avdragsgill konferensresa och inte en privatresa måste det vara minst 30 timmars konferenstid på en veckoresa och minst sex timmars effektivt arbete varje dag. Uppfylls dessa krav kan företaget normalt dra av kursavgift, resa, mat och logi. Reglerna är generösare för så kallade fria kulturarbetare som ska kunna få avdrag för ”inspirationsresor”, även om resan inte direkt leder till en specifik intäkt. Men det måste finnas ett syfte med resan och kostnaderna ska specificeras.
  • Mobilräkning. Enligt en ny tolkning från Skatteverket är hela mobilräkningen avdragsgill om det är en fast månadsavgift för alla samtal. Någon uppdelning på en privatdel och en tjänstedel behöver inte göras. Det blir då också fullt avdrag för själva mobilen om den ingår i ett sådant abonnemang.

 Varje vardag fram till den 2 maj finns det nya deklartionsråd här på sajten. Missa inte dessa.