Sjuklöneansvar och karensdag

Slopade karensavdraget förlängs – så här fungerar det

Gustaf Oscarson

Publicerades: 8 september, 2020
Foto av: AdobeStock

Regeringen meddelar att det slopade karensavdraget förlängs. Den som är sjuk kommer att få ersättning från Försäkringskassan från första dagen fram till årsskiftet. Så här kommer det att fungera.

Det slopade karensavdraget förlängas året ut efter en överrenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna Även det borttagna kravet på sjukintyg under de två första veckorna förlängs.

Läs mer om det slopade karensavdraget här

Arbetsgivare kompenseras

Utöver att det slopade karensavdraget förlängs kommer arbetsgivare kompenseras för delen av sjuklönekostnaden som överstiger det normala, meddelar regeringen. Det blir även möjligt att få en tillfällig föräldrapenning om skolor behöver stänga.

Läs också: Omställningsstödet efter Corona förlängs – detta gäller maj, juni och juli

Vad menas med slopat karensavdrag?

Hela kostnaden för sjuklönen betalas av staten under den angivna perioden, inte av företagen som i normala fall. Karensdagen är slopad i spåren av Coronakrisen, och därför räknas även dag ett in.

Vad innebär sjuklön i vanliga fall?

Företaget ska normalt, under de första 14 dagarna i varje sjukperiod, betala sjuklön till anställda som inte kan arbeta på grund av sjukdom. Sjuklönen ska motsvara 80 procent av de förmåner i anställningen som den anställde förlorar.

Hur fungerar det slopade karensavdraget rent praktiskt?

Driva Eget har tidigare rapporterar om detta och skrev då:

”Arbetsgivaren ska betala ut sjuklön till sina anställda precis som vanligt. Försäkringskassan ersätter sedan arbetsgivaren via skattekontot.

Försäkringskassan kommer att besluta om ersättningen månadsvis, snarast efter att arbetsgivarna har lämnat sin arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Den första krediteringen kommer därmed att göras efter den 12 maj 2020.

Du som har ett eget aktiebolag och som är anställd i ditt bolag får i egenskap av arbetsgivare ersättning i efterhand för sjuklönekostnaderna. Det sker via skattekontot efter att du redovisat sjuklönekostnaderna i arbetsgivardeklarationen.”

45 sätt att stärka ditt företag efter Coronakrisen

Det här är vårt kanske maffigaste poddavsnitt på länge. Vi går igenom 45 råd som hjälper dig och ditt företag att klara Coronakrisen. Regeringens 10 viktigaste åtgärdspaket för företag. Check! Hur du boostar ditt immunförsvar. Check! Hur du får ordning på företagets ekonomi. Absolut! Hur du blir supereffektiv. Japp! Och de viktigaste principerna från världens främsta entreprenörer. Javisst!

Lyssna här nedanför eller ladda hem avsnittet på din poddplattform. Det kan du göra här – välj mellan Apple Podcast, Spotify eller Acast.

Så här hjälper Driva Eget dig att klara Corona-krisen – våra bästa guider och lösningar

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen “Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs: Nytt krispaket för företagare – lättare att få a-kassa och stöd under Coronakrisen

Läs: Vi förklarar regeringens första Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Läs: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Vilka företagare kan använda stöd för korttidsarbete? Så här fungerar det.