nya Omställningsstödet

Omställningsstödet efter Corona förlängs – detta gäller maj, juni och juli

Gustaf Oscarson

Publicerades: 8 september, 2020
Foto av: AdobeStock

Omställningsstödet för företag som drabbats hårt av Corona förlängs över maj, juni och juli. Så här kommer omställningsstödet att fungera och då kan ditt företag ansöka.

Coronapandemin och Covid-19 fortsätter att drabba svenska företag, speciellt företag verksamma inom besöksnäringen. Därför föreslås nu att det så kallade omställningsstödet förlängs till maj, juni och juli. Detta efter en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.

Omställningsstödet trädde i kraft i juni, och tidigare har företag kunnat söka omställningsstöd för mars och april. Det huvudsakliga syftet har vara att hjälpa företag med de fasta kostnaderna, i en tid när vissa företag tappat stora delar av omsättningen.

Omställningsstödet förlängs till maj, juni och juli

Eftersom pandemin påverkade företagen även under maj, juni och juli förlängs som sagt stödet. Speciellt beror detta på att många företag som bedriver säsongsverksamhet fick det extra tufft under dessa månader. Många företag har fortsatt drattats hårt av förbudet att hålla tillställningar med fler än 50 personer.

Läs mer: Så fungerar omställningsstöd under Corona

Vilka kan få det förlängda omställningsstödet?

För att få omsättningsstödet för maj 2020 ska ditt företag ha haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent, jämfört med maj 2019.

För juni och juli gäller att ditt företag ska ha haft ett omsättningstapp på mer än 50 procent jämfört med juni och juli 2019.

Läs mer: Allt om stöd för korttidsarbete

Vilka kostnader täcker omställningsstödet?

Det nya omställningsstödet fungerar på samma sätt som det initiala omställningsstödet. Ditt företag kan få omställningsstöd med 75 procent av det procentuella omsättningstappet, beräknat på företagets fasta kostnader för maj-juli 2020. För stödperioden maj 2020 ges omställningsstöd med högst 75 miljoner kronor per stödberättigat företag och för stödperioden juni och juli 2020 ges omställningsstöd med högst 150 miljoner kronor per stödberättigat företag.

Eftersom stödet nu utökas till nya perioder blir det ett nytt statsstöd, som måste godkännas av EU-kommissionen innan det får börja tillämpas. Den offentligfinansiella effekten av utvidgningen beräknas till 7 miljarder 2020 och ytterligare 2 miljarder 2021.

Räkna ut: Hur stort omställningsstöd kan mitt företag få?

När kan mitt företag ansöka om det nya omställningsstödet?

Först ska stödet godkännas av EU-kommisionen. Därefter återkommer regeringen med ett datum när ansökan öppnar.

Ansök här inom kort Ansökan om omställningsstöd (Mina sidor på Skatteverket)

45 sätt att stärka ditt företag efter Coronakrisen

Det här är vårt kanske maffigaste poddavsnitt på länge. Vi går igenom 45 råd som hjälper dig och ditt företag att klara Coronakrisen. Regeringens 10 viktigaste åtgärdspaket för företag. Check! Hur du boostar ditt immunförsvar. Check! Hur du får ordning på företagets ekonomi. Absolut! Hur du blir supereffektiv. Japp! Och de viktigaste principerna från världens främsta entreprenörer. Javisst!

Lyssna här nedanför eller ladda hem avsnittet på din poddplattform. Det kan du göra här – välj mellan Apple Podcast, Spotify eller Acast.