<![CDATA[]]>

Så gör du affär av din hobby

Anders Andersson

Publicerades: 10 maj, 2014

Har du ett fritidsintresse  som du brinner för?  Här är råden som ökar dina chanser att lyckas om du gör ett företag av en hobby som exempelvis fotografering. 

För att en verksamhet ska räknas som företag (näringsverksamhet) och inte hobby ska den vara ”självständig, varaktig och ha vinstsyfte”. För en hobby får man inte göra förlustavdrag i deklarationen, men däremot spara en förlust för att kvitta mot inkomst ett senare år.

Läs också: “Bäst är att jobba med min hobby”

Det finns många fördelar att utnyttja för den som gör affär av en hobby:

1 Utnyttja din expertis. Om du har ett brinnande intresse och stora kunskaper i ett ämne så har du ett försprång när du startar. Utnyttja det. Om du kan tillräckligt mycket i ett ämne kanske du till och med kan utveckla nya produkter som andra med samma intresse vill köpa.

2 Hitta kunder. När du kan ett ämne vet du också var du ska hitta kunderna, kanske i en förening med anknytning till ämnet. Surfa också runt på internet och hitta nya kundgrupper.

3 Sälj med vinst.  Med rätt kontaktnät kan du ofta handla till lägre priser. Du känner till en marknad som andra inte känner till, och kan sedan sälja det för ett högre pris.  Många antiksamlare finansierar till exempel sitt samlande genom att köpa saker billigt och sälja dem dyrare.

4 Nöj dig med låg lön. Räkna aldrig med att ha samma inkomst om du går från anställd till ett företag kring ditt intresse. Vart glad om du får ihop tillräckligt för att överleva. Glöm också det där med 40-timmarsvecka. För att lyckas måste du jobba ständigt.  Men se upp så att inte ditt intresse slukar dig helt.

5 Pröva dig fram.  Om du är anställd behöver du inte säga upp dig för att pröva som egenföretagare. Du har rätt till sex månaders tjänstledighet om du inte konkurrerar med arbetsgivaren.

6 Tänk kommersiellt.  Det är lätt att tänka så mycket på att göra dig och kunderna glada att du glömmer att verksamheten måste gå med vinst. För att hitta lönsamhet måste du kanske bredda verksamheten och också sälja produkter som du inte gillar själv.

Läs mer: Ger din hobby inkomster?

Läs om skattegränsen  mellan hobby och företag.