I en gammal konstnärsateljé har Ekenäs hantverksbageri öppnat.

Succé för sommarbageri

Samuel Karlsson

Publicerades: 28 juni, 2018

Hon startade sommarbageri och första helgen sålde allt bröd slut på några timmar. Nu bullar Lilian Sagerfors och Ekenäs hantverksbageri upp för resten av sommaren.

Den lilla byn Ekenäs ligger vackert belägget vid Östersjöns strand, några mil söder om Kalmar. De flesta av de pittoreska trähusen bebos av sommargäster och vid en första anblick känns byn som en sömnig idyll.

Lillian Sagerfors

Men under midsommarhelgen var det lite mer liv och rörelse i byn än det brukar vara. Då var det premiär för Ekenäs Hantverksbageri. Det drivs av Lilian Sagerfors och ligger i en rödmålad träbyggnad som tidigare varit konstnärsateljé.

Hur kändes det att öppna dörrarna till ditt eget bageri?

– Jätteroligt! Jag var såklart nervös men jag kände att jag hade ändå tänkt på precis allt så jag visste egentligen inte vad som skulle kunna gå fel. Förutom att folk inte skulle tycka om det jag gjorde förstås.

Hur har du marknadsfört bageriet?

– Jag har bara använt mig av sociala medier som Facebook och Instagram. Och så har ryktet spridit sig. Det var många som inte trodde att det skulle funka med ett bageri i den här lilla byn men än så länge så överträffar resultatet alla mina förväntningar.

Tvekade du inför att starta eget?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag har ett annat jobb i veckorna och det ger mig en ekonomisk trygghet. Det är en klar fördel. Det är ingen katastrof om inte bageriet går runt. Nu kommer jag ha öppet under helgerna i juli och augusti. Det känns som en lagom början. Efter det får vi se hur jag fortsätter.

Vad var det svåraste med att komma igång?

– Alla tillstånd som skulle skickas in till Livsmedelsverket och Skatteverket. Det är mycket byråkrati som man ska ta sig igenom. Det var extra krångligt med Skatteverket som ville veta saker på detaljnivå som kan vara svårt att ha någon aning om innan man drar igång. Som exempelvis hur många kunder man räknar med att ha. Men allt annat pyssel med att få i ordning lokalen och utrustningen har bara varit roligt.

Var det svårt att bestämma inriktning på bageriet?

– Nej, jag visste exakt hur jag ville ha det och vilken profil verksamheten skulle ha. Vi är det enda bageriet i den här regionen som bakar surdegsbröd på det här sättet. Det tror jag kan vara en bidragande orsak till att folk blir nyfikna och kommer för att köpa.

Hur finansierade du starten av verksamheten?

– Jag har inte behövt låna någonting. Inredningen, ugnen och köksutrustningen har jag köpt för mina egna sparpengar. Och sedan har jag en fördel som kan vara i en lokal som ägs av mina föräldrar.

Har du något råd som du skulle vilja ge till andra som drömmer om att starta ett bageri?

– Ta hjälp av andra och våga fråga om det är något du inte förstår. Alla småföretagare har någon gång varit nybörjare och de vet hur svårt det kan vara. Jag har gjort mycket praktik på många olika ställen och det har jag lärt mig mycket av. Ser du något nyöppnat ställe så fråga om du får hjälpa till. Erfarenheterna är guld värda när du sedan tänker starta ett eget ställe.

Läckra bakverk väntar på hugade kunder.

Läs också: Hugo och Hugo skapade en sommarsuccé