<![CDATA[Foto: Peter Claesson]]>

Daniel köpte sin listiga affärsidé

Gustaf Brickman

Publicerades: 25 september, 2014

Daniel Karlsson hade en briljant ide om en smart golvlist. Men idén fanns redan – så han köpte helt enkelt loss ”renoveringssockeln” från den tidigare ägaren. Så här kan du göra likadant.

En golvlist som man kan sätta ovanpå en annan golvlist utan att behöva ta bort den gamla – det var göteborgaren Daniel Karlssons briljanta idé. Men lösningen fanns redan – så han köpte helt enkelt loss ”renoveringssockeln” från den tidigare ägaren.

Att köpa ett företag gör att du slipper alla initiala kostnader i form av både tid och pengar, menar Daniel Karlsson.

– Det finns en väldig vinst i det. I det här fallet var det en riktig solskenshistoria eftersom det var precis det här företaget jag ville driva, säger han.

Han var 14 år gammal när han började sommarjobba på en brädgård. Trävaror och lister har varit centralt i hans yrkesliv sedan dess. Så det kanske inte var så konstigt att han kom på idén om en list man kunde sätta fast ovanpå den gamla listen.

– Många av kunderna frågade efter en sådan lösning och jag började fundera på varför det inte redan fanns. I samband med att jag sa upp mig började tankarna växa sig starkare, säger han.

Men där körde Daniel Karlsson fast. Idén fanns redan sedan tidigare – patenterad. Det var dessutom ett bra patent: man kunde få plats med kablage bakom listen och slapp borra i betong för att få fast den.

– Det kunde ha tagit stopp där men jag valde i stället att kontakta uppfinnaren.

Det visade sig vara ett lyckat drag. Han kom bra överens med uppfinnaren, som hade lagt patentet i ett eget bolag. Men han hade fyllt 60 år och kände inte att han hade orken att driva idén vidare till verklighet.

Snart föddes tanken på att Daniel Karlsson skulle ta över. Men hur värderar man ett företag där det enda som finns är ett patent? Ingen verksamhet, inga kunder och ingen klar bild av framtiden?

– Det var inte lätt. Vi kom inte fram till priset genom att kolla på siffror utan letade snarare efter en lösning som var rimlig för mig och för honom. Han skulle känna att priset var bra, samtidigt som jag skulle ha råd att betala köpeskillingen. Jag skulle mäkta med, helt enkelt.

Priset för inkråmet (tillgångarna i bolaget) blev till slut 300 000 kronor, en summa de båda var nöjda med. Det inkluderade ett varulager värt 90 000 kronor.

– Det är nog så det ofta är med den här typen av företag. Säljaren hade inte tid eller ork och jag hade ju inte kunnat lägga mycket mer. Man förhandlar sig fram till en summa som är rimlig.

Kontraktet skevs under i november 2013. Daniel Karlsson är nöjd med affären och med sitt nya företag List & Inredningsbolaget.

– Jag hade aldrig kommit hit på så kort tid om jag hade gått den längre vägen och startat ett helt nytt företag.


Daniel Karlssons tre råd när du ska köpa ett företag:

1. Ta hjälp. Jag hade fog för att lita på säljaren. Men skulle jag göra detta igen hade jag velat ha någon med juridisk kompetens vid min sida.

2. Ha en buffert. Det räcker inte att ha råd med köpeskillingen. Verksamheten fortsätter ju direkt efter köpet och du måste kunna svara upp mot kundernas behov.

3. Bli vän med leverantörerna. När du tar över en befintlig verksamhet är det viktigt att skaffa en god relation med de leverantörer du tar över. Inte minst för att du kan behöva långa fakturatider i början.

Artikeln är ett utdrag ur ett 10-sidigt tema om att köpa och sälja företag i Driva Eget nr 4/2014. Prenumerera på tidningen här.