<![CDATA[Johanna har alltid drömt om att leva på landet men ville inte behöva pendla flera timmar varje dag. Nu jobbar hon hemifrån och kan gå ut och arbeta med ett stängsel till korna om hon behöver skingra tankarna en stund.]]>

Hon fick drömlivet – när hon slutade anpassa sig

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 13 augusti, 2018

Johanna Schuster bröt upp, bytte jobb och flyttade när ångesten blev för stor, tills den dag hon lyssnade på sig själv. Då kom hon fram till sin affärsidé och vad hon faktiskt ville göra i livet.

Johanna Schuster arbetade i flera år med kommunikation inom stora företag som IKEA Foundation, Rädda Barnen och Ericsson. Men efter att ha bytt jobb 7 gånger på 6 år och flyttat 14 gånger mellan 3 olika städer tog det stopp.

– Jag fick ångest så fort jag vaknade och ville inte gå upp ur sängen. Jag trodde hela tiden det handlade om jobbet, men det jag egentligen behövde göra var att byta livsstil och acceptera att jag behövde få använda mer än ett av mina intressen för att trivas med ett jobb.

-> Läs också: Våga starta eget – 6 invändningar och tipsen som bemöter dem

Så en oktoberkväll kånkade hon över tre väskor från sin lägenhet i Stockholm till sin brors och ungefär 6 månader senare hade Johanna sålt sin egen lägenhet, hyrt ett hus på landet, träffat kärleken i bonden Oskar och startat eget företag.

– Jag började med att ta reda på vad som var viktigt för mig, hur ville jag leva och bo. Det var först efter en workshop i USA som jag förstod hur viktigt det är att ställa sig den frågan först för att lyckas skapa sig ett jobb man trivs med på lång sikt. Insikterna jag fick där och då gjorde att jag kände att jag ville hjälpa fler att skapa sitt drömjobb, utifrån hur man drömmer om att leva.

I dag har Johanna sitt eget företag, wanderingliving, där hon använder sin egen livserfarenhet för att som livsdesigner hjälpa andra som inte är helt nöjda med sin arbets- och livssituation.

Vad menar du med ”livsdesigner”?
– Förutom att jag hjälper människor att hitta sätt att försörja sig, utifrån hur de vill leva, så använder jag mina kommunikationskunskaper för att hjälpa till med första marknadsföringen i form av en hemsida. Där kan jag använda mycket av det jag arbetat med tidigare, samtidigt som jag får utlopp för mitt kreativa intresse som skriva, fotografera och designa.

Johannas råd för att hitta ny riktning och få bättre balans mellan jobb och privatliv: 

  • För att veta hur du ska nå balans måste du först ställa dig frågan hur du värderar framgång. Är det att nå stora framgångar med ditt företag eller är det att hitta ett sätt där ditt företag hjälper dig att få ut så mycket av livet som möjligt? För att hitta balans behöver du först ha klart för dig vilka prioriteringar du har. Ett sätt att få bättre grepp över vad som känns viktigt i ditt liv, för att du ska vara nöjd, är att ställa dig frågan vilka tre saker du inte kan tänka dig att kompromissa med i ditt ideal-liv.
  • Nästa steg är att se till att livet fungerar bättre med de prioriteringar du har. Fundera på vad du saknar i ditt liv för att känna dig mer tillfreds. Många som inte är nöjda med sitt liv fokuserar för mycket på vad som brister med jobbet, än det som motverkar balans i livet hemma. Vad skulle du behöva mer eller mindre av i ditt liv för att må bra?
  • Om jobbet i dag tar över för mycket av ditt liv och hindrar dig från att leva det liv du vill – fundera på hur jobbet kan bli en del av livet istället för tvärtom. Om du t ex längtar efter att spendera mer tid på resande fot – fundera då på hur du kan anpassa jobbet till det och bli mer mobil i dina kontakter med kunder, uppdrag du tar etc. Fundera på hur du kan kombinera intressen, kunskaper, erfarenheter och talanger för att skapa inkomstkällor som ger dig mer av livet du drömmer om!
  • Om det du drömmer om känns för övermäktigt att genomföra, dela upp det i små genomförbara steg. Även om det finns 100 saker du måste göra för att nå ditt mål så finns det alltid bara ett nästa steg. Fokusera på det, ett steg i taget. Börja med att sätta upp ett huvudmål, T ex “Inom ett år ska jag…” Ta ner det målet till delmål.
  • Och så en sista sak som kanske är viktigast av allt för att verkligen lyckas få till en förändring – ta reda på vad du behöver få in i inkomst varje månad för att trivas och kunna hantera fasta utgifter. Finns det något du skulle kunna förändra här för att få mer av det du drömmer om? Omprioritera? Fundera på vad du är villig att offra för att få det liv du vill ha.
Läs mer:
457696241

STOR GUIDE: Våga starta eget – 6 invändningar och tipsen som bemöter dem

 

Artikeln uppdaterad 2018-08-13