<![CDATA[Det här snackas det om just nu.
Foto Istock]]>

Det här snackas det om just nu: Born global & slack

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 21 juli, 2016

Vilka trendiga begrepp bör du hålla koll på? Vi har frågat tre experter och listat uttrycken med anknytning till företagande som de tycker är hetast just nu. Se också vilka fem som hamnar på utelistan.

Artificiell intelligens (AI)

AI är intelligens hos maskiner eller programvara där syftet är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att dra slutsatser, göra planer och lösa problem. Utvecklingen kring AI har gått rasande fort de senaste åren och i dag sköter smarta datorer redan en mängd sysslor. Förra året diskuterades det brett om AI ska ses som ett hot mot mänskligheten.

LÄS OCKSÅ: Så använder du LinkedIn som säljverktyg

Automatisering

Rätt man på rätt plats var framgångsmodellen för industrin. Principen om att låta alla göra det som de gör bäst gäller fortfarande men nu är teknik och automatisering viktiga att få på plats.
Vad kan du göra med din tid om Watson sköter delar av din produktion och Google matchar dig mot rätt kunder genom Adwords?!

Born global-företag

Till skillnad från ”vanliga” företag hittar ”born global”-företag snabbt en internationell marknad.
Våra mest kända svenska exempel är Spotify och Skype. Chalmers, Vinnova och Almi har precis kickat i gång ett nytt Born Global-program för svenska startups där syftet är att de ska växa på en internationell marknad. Läs mer på bornglobal.se.

Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi har stora vinster och positiva effekter när vi fokuserar på att återanvända, laga och betrakta avfall som resurs.
Här ses företagare ofta som en del av lösningen genom att vi upptäcker och utnyttjar ekonomiska möjligheter där marknaden hittills har misslyckats.

Att tänka hållbarhet är inte längre bara en fråga om att låta plastmuggar stå tillbaka till förmån för koppar i fikarummet.
Grundbulten i en cirkulär ekonomi är ett 100-procentigt ansvar för den egna produkten i alla led.

Co-living

Efter co-working-trenden, att jobba tillsammans, kommer nu co-living-trenden. Co-living innebär att entreprenörerna även vill bo tillsammans.
Hus 24 är Sveriges första co-living-boende för globala entreprenörer – ett koncept som nu blir större.

Delningsekonomi/sharing economy

Trenden har varit påtaglig ett tag men breder ut sig alltmer – att vi i stället för att äga saker själva hellre delar ägandet.
Många företagare hakar på, läs till exempel om Erik Wallin som med sitt företag Bag Hitch vill utnyttja alla halvtomma bilar på vägarna: driva-eget.se/delningsekonomi.

Design Thinking

En aldrig sinande ström av produkter möter marknaden varje dag. Med nya möjligheter adderade via tekniska framsteg ökar innovationstakten.
Men vad ska du satsa på?

Design Thinking är inget nytt men de senaste åren har modellerna och metodiken fått fotfäste i både löpande affärsutveckling och marknadsföring.
Genom att stega dig igenom samma process som till exempel framgångsrika design- och konsultbyrån IDEO underlättar du och förbättrar både utfall och tempo i din egen innovationsprocess.

Digital nomad

Antalet entreprenörer som kan jobba helt online, från vilken plats som helst i världen, växer. Ubud på Bali och Chiang Mai i Thailand är två populära orter för de digitala nomaderna att bosätta sig på.
Läs om den digitala nomaden och webbcoachen Anna Åberg som sköter sitt jobb från mobilen: driva-eget.se/digitalnomad.

Disruptiv innovation

Musikstreamingtjänsten Spotify, taxiappen Uber och privatuthyrningssajten Airbnb är alla exempel på så kallad disruptiv innovation, innovationer som driver utvecklingen av en ny marknad – och som på kort tid slår ut konkurrenterna.
De skapar produkter och tjänster som marknaden aldrig kunde förutse.

Internet of things (IoT)

IoT är ett samlingsbegrepp för utvecklingen som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra saker samt varelser – även människor! – förses med små inbyggda sensorer och datorer.
Dessa kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och också skapa ett situationsanpassat beteende.

Dessutom medverkar de till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster.

Självmanagement

Långsamt rör vi oss mot en modell med ökande autonomi och självmanagement. Det handlar alltså om att låta medarbetarna själva få ta ett större ansvar.
Många är långt ifrån bekväma med detta och vill ha tydliga rutiner. Men då får man komma ihåg att det rutinmässiga arbetet inte skapar någon långsiktig värdeökning.

Slack

Helt plötsligt använder alla Slack – ett kommunikationsverktyg för organisationer. Det fungerar som en chat där man skapar olika kanaler. Läs mer på slack.com.

Tealorganisation

Den nya tidens organisationsstruktur möter den yngre generationens längtan efter självledarskap, högre syfte och äkthet. Vill du läsa mer? Spana in boken Reinventing organizations.

Det här är på utelistan …

”Airbnb för X”: Att pitcha att man bygger en tjänst som gör som Uber eller Airbnb inom ett annat område börjar kännas ute.

Auktoritärt ledarskap: De som pekar med hela handen känns inte så 2016. Att välja ett jobb i framtiden handlar mycket om att välja en chef – och rätt chef.

Big data: Få begrepp slog med sådan kraft mot företagandets gyllene strand som big data – lösningen på allt som framtiden ställt för dörren låg i mängder av data. Men nu börjar begreppet tappa entusiasm i takt med insikten om att enormt mycket data inte gör någon nytta om den inte processas korrekt. Smart data absolut men storleken avgör inte heller här utfallet.

Hierarki: Maktspel, titlar och ”viktigpettrar” känns ganska stenålder.

Strategi: Omvärlden förändras så snabbt just nu så att skriva detaljerade strategidokument eller sitta i långa strategimöten är inte längre prioriterat i trendiga organisationer.