<![CDATA[Haka på vegotrenden du med. FOTO: ISTOCK]]>

5 heta branscher att satsa på

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 27 april, 2016

Trender kommer och går. Vad gäller nu? Driva Eget listar fem nischer där du kan tjäna rejält med pengar som egenföretagare.

1. Den gröna näringen
Snart väntas regeringen införa en hållbarhetslag för de största svenska företagen. Den innebär att företagens arbete för ökad hållbarhet och miljöarbete redovisas och även om du som småföretagare inte direkt kommer att påverkas lär du definitivt göra det indirekt och i sinom tid.
Kanske är du underleverantör som får helt nya miljökrav på dig eller så nischar du dig med din unika miljöprofil för att vinna marknadsandelar mot de stora drakarna. Dessutom spås solcellsbranschen öka markant de närmaste åren, såväl i Sverige som i världen.
Klart är att de gröna frågorna är hetare än någonsin! Hur kan du som småföretagare haka på?

2. Delningskonomin
Miljötänket smittar av sig även på nästa trend. När jordens resurser ska delas av allt fler kräver det att vi börjar delar med varandra. Om du har en båt kanske jag har en bil och då kan vi byta med varandra. Om du dessutom har en vän som redan delat med mig och kan intyga att jag är pålitlig människa har du inget att oroa dig för.
Detta har företag som Airbnb, HomeExchange och Über fattat och när dessutom tekniken via främst appar gör delningsprocessen enkel förändras hela marknaden. Kanske kan du som småföretagare hitta din egen delningsbomb? Toolpool i Malmö är ett bra exempel där grundaren Matti Jokela insåg att man av verktygen för byggjobbare användes extremt sällan. Nu kan man hyra hos Mattti i en form av verktygspool. Smart!

3. Globaliseringen
”Om ett företag söker en jurist som ska ha en viss kunskap och examen kan lika väl en kille eller tjej från Tanzania söka som aldrig någonsin haft tillgång till skola men nu har tillgång till internetuniversitet och dessutom ett nätverk av kontakter som de kan lära sig saker av. Sedan erbjuder de sina tjänster för lägre pris än dig. Då har vi en helt ny och revolutionerande global utveckling.”
Orden är framtidsspanaren Stefan Hyttfors och nu är det upp till dig att dra nytta av detta. Blir du den som certifierar utländsk arbetskraft för den svenska marknaden?

4. Den nyttiga maten
När spanarna på Sprillo ska lista de fem hetaste trenderna har fyra med mat att göra. Allt fler bli flexiganer och blandar upp köttätandet med vegetarisk kost samtidigt som vi vill ha käk fritt från tillsatser. Det genuina och gröna köket är stekhett och där har Sverige alla möjligheter i världen att lyckas.

5. Digital detox
Så gott som alla trender i dag har med digital utveckling att göra. Men för att befästa dem som trender ska det naturligtvis också komma en mottrend – digital detox. Det finns redan företag som erbjuder som erbjuder en stressfri helg där du lämnar ifrån dig telefon och läsplatta och blir totalt icke-digital.
Utbudet är större i USA än Sverige idag men det brukar vara ett säkert tecken på att det är på gång även här. Möjligheterna för småföretagare är enorma, inte minst för de som driver sin verksamhet utanför storstäderna.