<![CDATA[]]>

15 tips om du ska sälja ditt företag

Gustaf Brickman

Uppdaterades: 11 februari, 2022
Publicerades: 17 januari, 2009

Vill du köpa ett företag, eller vill du sälja ditt eget företag? Läs då dessa 15 tips innan du gör slag i saken.

Tips till dig som vill köpa företag

1. Leta objekt på flera sätt.

Företagsförmedlare och fastighetsmäklare har företag till salu. Berätta för mäklaren vilken typ av objekt du är intresserad av, vissa företag kommer aldrig ut på den öppna marknaden. Leta också på Blocket.se eller på Bolagsplatsen.se. Där hittar du företag som säljs utan mäklare. Banker och revisionsbolag har också företag bland sina kunder som vill sälja. Leta efter annonser i dagspress och branschtidningar. Gå också igenom ditt eget kontaktnät. Var inte rädd för att direkt kontakta ägaren till ett företag du blir intresserad av.

2. Välj en seriös säljare.

Köparen är ofta mer beroende av säljaren än man tror, särskild om priset är beroende av säljarens insatser en tid efter tillträdet, för att t ex säkra kund- och leverantörsrelationerna. Försök därför att hitta en seriös och positivt inställd säljare

3. Syna siffrorna.

Om ett företag visar upp bra siffror kan det vara värt att syna om siffrorna egentligen inte är ännu bättre, eftersom ägaren troligen försökt minska skattetrycket. Om siffrorna ser risiga ut kan de i verkligheten vara ännu sämre. Tro inte på uppgifter om annan omsättning än den redovisade. Den som vill ha för mycket betalt för sin rörelse påstår gärna att omsättningen är större än den verkliga.

4. Kolla vad som ingår.

Ta reda på vad som ingår i affären. Köpare och säljare har ofta helt olika bilder av vad affären omfattar. Det händer till exempel att köparen tar för givet att företagsbilen ska ingå, medan säljaren tänkt behålla den.

5. Beräkna noga.

Gör noggranna kalkyler och beräkningar över kundunderlag, vinst, och omsättning. Ta hjälp av proffs.

6. Aktier eller inkråm?

Ta reda på skatteskillnaden både för dig och säljaren mellan att köpa företagets aktier eller inkråmet (inventarier, varulager, lokaler etc).

7. Avtala rätt.

Se till att ha ordentliga avtal som är heltäckande. Är ni flera köpare så skriv kompanjonavtal. Ta hjälp av jurister.

8. Magkänsla.

Lita på magkänslan, och avstå från köp om det inte känns bra.

Tips till dig som vill sälja ditt företag

1. Sänk kostnaderna.

Trimma verksamheten och anpassa personalstyrkan till verksamheten under åren innan du tänker sälja. Ett bra resultat ger ett högre pris.

2. Höj omsättningen.

Se till att hela omsättningen redovisas. En hög redovisad omsättning ger högre värde.

3. Hör med flera.

Ta kontakt med en bank, revisor eller jurist och diskutera med dem hur du kan gå till väga. Kontakta företagsförmedlare som har förteckning över potentiella köpare. Gå igenom det egna kontaktnätet.

4. Ta hjälp av proffs.

En professionell värderare kan hjälpa dig att sätta ett realistiskt pris.

5. Aktier eller inkråm?

Ta hjälp av din revisor och utred vad det blir för skillnader mellan att sälja bolagets aktier eller sälja inkråmet. Vid en inkråmsförsäljning får säljarens bolag pengar och bolaget kan leva vidare och ge säljaren utdelning och lön under många år.

6. Hitta en bra köpare.

Tänk på att det inte bara handlar om rätt pris. Det är också viktigt att hitta en köpare som förstår verksamheten och har en vilja att utveckla den vidare.

7. Var diskret.

Om du går ut med att du ska sälja kan det leda till reaktioner från kunder och leverantörer som i värsta fall kan påverka värdet eller försämra affärerna om det inte blir någon försäljning.

Läs om hur du kan värdera företaget här.