<![CDATA[]]>

Minecraftförsäljning kan ge staten 5 miljarder

Camilla Björkman

Publicerades: 17 september, 2014

När företaget bakom spelet Minecraft säljs till Microsoft för 17,8 miljarder kan försäljningen ge staten skatteintäkter på 5 miljarder.

Spelet Minecraft har rönt oerhörda framgångar över hela världen, med minst 50 miljoner betalande kunder och lika många icke-betalande kunder.

I veckan stod det klart att grundarna av Mojang, Markus ”Notch” Persson, Carl Manneh och Jakob Porser, säljer företaget till Microsoft för 17,8 miljarder kronor. Enligt DI.se verkar köpet betalas kontant.

– Jag är ingen entreprenör. Jag är ingen vd. Jag är en nördig programmerare som gillar att tycka till om saker på Twitter, skrev Markus Persson i ett blogginlägg i måndags och förklarade att Minecraft växt honom över huvudet.

Nu kan försäljningen ge svenska staten ett välbehövligt tillskott i kassan.

Enligt DI.se kan det med 3:12-reglerna röra sig om cirka 5,3 miljarder kronor, då den totala skattesatsen hamnar nära 30 procent. Detta förutsatt att grundarna vill ta ut pengarna.

Om de däremot väljer att inte röra dem de första fem åren minskar skatten i detta exempel med 5 procentenheter, säger PwCs skattejurist Peter Hellqvist till nyhetssajten. Skattesumman blir då nästan 25 procent eller 4,5 miljarder kronor.

Ett tredje alternativ är att grundarna inte rör pengarna alls utan investerar dem i annat.

Klart är i alla fall att grundaren Markus Persson inte planerar några nya miljardföretag. Han tänker i stället jobba med små webbprojekt och skriver på sin blogg:

– Om jag någonsin av misstag gör något som verkar bli framgångsrikt kommer jag förmodligen överge det genast.