Familjeföretagen hotas av nedläggning

Camilla Björkman

Publicerades: 25 november, 2010

Antal familjeföretag som är till salu har ökat efter finanskrisen. Men ingen vill ta över dem, menar bankerna. Nu hotas de av nedläggning.

Efter finanskrisen har antal företag som är till salu ökat, enligt flera av bankerna som jobbar med småföretagare som vill sälja. Men många av företagen som är ute till försäljning förblir osålda. Bara under de tre senaste åren har antalet osålda bolag hos banken gått från 100 till 300 stycken.

Enligt Lars Friberg, chef för Private Banking på Swedbank, beror det på att de yngre generationerna inte är lika intresserade av att ta över bolagen.

– Det är ett problem som riskerar att leda till felprissättning eller till att bolagen inte säljs och i stället läggs ned. Det är jättetråkigt, säger han till DI.

Framförallt drabbar problemet mindre företag med en omsättning på 5-20 miljoner kronor. De är för dyra för en enskild entreprenör att köpa och för små för större investerare.

Men enligt Leif Samuelsson på Länia Företagsförmedling, beror problemet inte på att det är dåligt om köpare. Tvärtom är det bankerna som är snåla med att låna ut pengar till dem så att de kan genomföra köpet.

– Om nu bankerna tycker att det ligger så många osålda bolag hos dem, varför lånar de då inte ut pengar till de som vill köpa? Idag krävs det ofta 50 procent egen insats om man ska låna till att köpa ett företag. Det är ett väldigt högt krav på egen insats, säger han till Driva Eget.

Antal företag till salu på Bolagsplatsen.se, januari-oktober:

2008: 946 st

2009: 955 st

2010: 1 152 st