<![CDATA[]]>

Så skyddar du dig som småföretagare

Camilla Björkman

Publicerades: 27 oktober, 2011

Efter den stora hackerattacken mot Bloggtoppen.se och 57 andra sajter har hundratusentals lösenord läckt ut på nätet. Så här minskar du risken att drabbas av intrång.

Totalt är närmare 180 000 personer drabbade av den hackerattack som Bloggtoppen.se och 57 andra sajter har utsatts för i dagarna. Bland de drabbade är privatpersoner, företagare, kändisar och journalister.

Säkerhet kan vara ett område som ses förbi av stressade småföretagare. Och tyvärr, menar säkerhetskonsulten André Rickardsson som driver företaget Bitsec, finns det ingenting som heter total it-säkerhet.

– Du kan skaffa dig hur många livvakter som helst, men vill någon ha ihjäl dig går det ändå. Det är ungefär samma sak här. Jag har själv blivit hackad flera gånger, säger han.

Men visst finns det några tips för att få en säkrare tillvaro på nätet, menar han. Här är fem sätt:

1. Använd olika lösenord på olika ställen på nätet.
2. Kan du inte komma ihåg alla, ha åtminstone ett annat lösenord för din mejl. Ett som du inte använder på andra sajter på nätet.
3. Uppdatera operativsystemet och programvaran kontinuerligt, och se till att ha ett uppdaterat anti-virusprogram.
4. Kommer det ett erbjudande på mejlen eller på en sajt som låter för bra för att vara sant, då är det antagligen det. Klicka inte på det.
5. Ställ krav på din leverantör. Blir de hackade så att ditt lösenord kommer ut, stäm dem på pengarna det har kostat dig. 

Aftonbladet publicerar här listan över de sajter som har hackats i veckan.