Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Ekonomi & Skatt

5 superåtgärder för företagets ekonomi i Coronakrisen

Anton Ullenius 8 maj, 2020 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning
ekonomi och pengar

Foto: ekonomi och pengar

Corona-krisen har satt stor press på många av landets företagare som nu jobbar hårt för att hålla sig över ytan. Det finns såklart ingen mirakelkur men här kommer 5 superåtgärder som verkligen kan göra skillnad.

Lämna preliminär inkomstdeklaration för 2019

Många företag har redan lämnat in en preliminär inkomstdeklaration för 2020 för att få ner preliminärskatten. Det färre tänker på är att det även kan vara fördelaktigt att lämna in en sådan för 2019. Om du har betalat för mycket preliminärskatt under föregående år kan du få tillbaka det redan nu. 

Få ner hyresbetalningarna

Hyran är en stor utgift för många företag, speciellt under dessa tider när många företag har svårt att täcka de fasta kostnaderna. Här är några saker du kan göra för att skjuta på och få ner hyran:

– Många företag har lyckats förhandla med hyresvärden att få betala hyran månadsvis i förskott istället för kvartalsvis. Det gör stor skillnad för likviditeten.

– Vissa har också fått hyresvärden att gå med på att dra av viss del av hyran från inbetald deposition

– Staten har kommit med stöd för hyresnedsättning för vissa branscher. Se över om ditt företag täcks av detta. Då bör hyresvärden vara mer benägen att gå med på hyressänkning under april-juni. Stödet söks av hyresvärden i efterhand så det är inte för sent även om du har betalat hyran redan. 

Regeringen presenterade också under Valborg ett ”omsättningsstöd”, som ger företag som drabbats hårt stöd för fasta kostnader, däribland hyra. 

Skjut på utbetalning av ägarlöner till den 1:a nästa månad

Som ägare i bolag kan du enklare justera när du betalar ut din lön. Genom att skjuta på lönebetalningen i 6-7 dagar och betala ut lönen den 1:a varje månad istället för den 25:e, skjuter du på betalningen av arbetsgivaravgifter och löneskatt med en hel månad. Detta eftersom skatten ska betalas månaden efter löneutbetalningen. Om du tillämpar stödet för korttidsarbete bör du dock undersöka att detta inte påverkar möjligheterna till stöd. 

Gör en likviditets- och resultatprognos

I dessa tider är det extra viktigt att ha bra underlag för att fatta strategiska beslut. Genom att upprätta en prognos för likviditeten och resultatet kan du testa olika scenarion och få en bättre förståelse för din verksamhet och potentiella framtidsutsikter.

Hur länge klarar jag mig? Vad händer om jag blir av min bästa kund? Behöver jag säga upp personal eller skala ner min verksamhet? När behöver jag upprätta kontrollbalansräkning?

Håll koll på formalian – annars kan du bli personligt ansvarig

Om det visar sig att bolaget inte kommer klara sig är det viktigt att ha formalian på plats för att undvika att styrelsen blir ansvarig för bolags skulder. Om företagets eget kapital understiger halva det registrerade aktiekapitalet bör styrelsen upprätta en kontrollbalansräkning och kalla till extra bolagsstämma för att besluta om att bolaget ska försöka återställa hela aktiekapitalet eller om bolaget ska likvideras. 

I kristider kan det vara lockande att prioritera vissa fordringsägare framför andra. Detta är dock ett borgenärsbrott som styrelsen och VD kan ställas till svars för, så det är viktigt att behandla alla fordringsägare lika. Hyra och skatt är det dock tillåtet att prioritera framför andra betalningar.

Bonustips: Företagsrekonstruktion

Det är mycket prat om konkurser men inte lika mycket om rekonstruktioner. Företagsrekonstruktion är till för företag som har ekonomiska problem men möjlighet att överleva på sikt. Företaget ansöker om rekonstruktion hos tingsrätt och vid godkännande utses en rekonstruktör.

I en rekonstruktion fryser företaget sina betalningar av skulder och ern överenskommelse träffas med fordringsägarna om reducering av skulderna. Under denna tid löper verksamheten på medan rekonstruktören tillsammans med styrelsen och VD vidtar åtgärder som ska få bolaget på fötter igen.

Bonustipset är därför att se till att ansöka om rekonstruktion i tid. Detta kan vara en möjlighet att rädda ditt bolag.

Anton Ullenius Frågor och svar om korttidsarbete
Anton Ullenius ger dig smarta tips som hjälper företagets ekonomi i Coronakrisen

Artikeln är skriven av Anton Ullenius, grundare av redovisningsbyrån Trimero

Anton Ullenius är medgrundare till Trimero, en snabbväxande redovisningsbyrå med 19 anställda som tror på kombinationen av digital redovisning och analog kärlek. Trimero är en ung, lättrörlig redovisningsbyrå som anpassar sina tjänster efter kundernas behov. Detta genom att dra nytta av digitaliseringens fulla kraft samtidigt som de agerar mänskligt bollplank för företagare inom alla möjliga frågor som kan dyka upp. 

Om du har fler frågor om korttidsarbete får du gärna kontakta Trimero. Du hittar kontaktuppgifter på trimero.se och kan följa deras blogg som de uppdaterar löpande med nyheter, tips och guider.



ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Så rider du ut tullstormen – detta behöver svenska småföretagare veta just nu

Höjda tullar, ökad osäkerhet och svårare tillgång till kapital. För många företagare känns det som om mattan dras undan just nu – men det finns sätt att läsa utmaningarna. Här berättar Almi hur du kan rusta ditt företag i tullstormen.

Almi 20 maj, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 3 minuters läsning
Tullkaos 2025

Foto: Almi

När USA höjer tullarna på varor från bland annat Sverige, påverkar det inte bara de stora exportjättarna. Även små företag märker av följderna – i form av ökade kostnader, fördröjda affärer och en växande tvekan kring nya investeringar.

Men istället för att trycka på paus kan detta vara ett gyllene tillfälle att stärka ditt företag och bygga nya konkurrensfördelar. Juliana Perez Falke, affärsområdeschef för Almi Företagspartner, berättar hur ditt företag kan agera smart i en orolig tid.

Psst! Här kan du se om just ditt företag kan få finansiering via Almi. 

Tips! Innan vi startar, här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas. Bra va!

Nya tullar – en utmaning och en möjlighet

Just nu ser Almi att många företagare blir försiktigare. Man skjuter upp investeringar och undviker att söka nytt kapital. Men att bromsa helt kan göra att man missar viktiga tillväxtmöjligheter.

”Vi ser att många företag tvekar inför att ta nästa steg när omvärlden är osäker. Men just då är det viktigare än någonsin att våga agera. Med rätt stöd kan företag inte bara klara omställningen utan också stärka sin konkurrenskraft på sikt. Vi på Almi kan erbjuda både finansiering och stöd för att hantera osäkerheten och skapa nya möjligheter för framtiden”.

Juliana Perez Falke.
<br />

Foto: Birgersdotter AB

Det är också viktigt att förstå att tillgången till kapital kan minska i ett kärvare ekonomiskt klimat – vilket gör det ännu viktigare att agera i tid.

 Fyra smarta tips för att möta tullkrisen

  1. Se över dina leverantörsled
    Diversifiera dina inköpskanaler för att minska sårbarheten mot enskilda länder eller regioner.
  2. Utforska nya marknader
    Kanske finns möjligheter på hemmamarknaden eller i andra delar av världen där nya tullar inte påverkar handeln?
  3. Stärk företagets likviditet
    Ett stabilt kassaflöde är avgörande i turbulenta tider. Se över factoringlösningar, checkkredit eller andra smarta sätt att frigöra kapital.
  4. Satsa på omställning och innovation
    Kan du förändra dina produkter, din paketering eller dina affärsmodeller för att möta nya krav och kostnadsbilder?

Almi kan hjälpa ditt företag i utmanande tider

För att lyckas i utmanande tider krävs ofta både kapital och kloka vägval. Här kan Almi göra skillnad. Genom finansiering och affärsutvecklingsstöd hjälper Almi små och medelstora företag att:

  • Investera för hållbar tillväxt trots osäkerhet
  • Ställa om verksamheten till nya marknadsförutsättningar
  • Stärka motståndskraften mot framtida kriser

Att vänta på 'rätt tillfälle' kan bli kostsamt. Därför är det ofta klokt att agera tidigt, ta hjälp och våga investera i sitt företags framtid – även när världen känns osäker. Här är några av alternativen hos Almi.

Lån

Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och gröna lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.

Riskkapital via Almi Invest

Riskkapital innebär att du utöver kapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.

Verifieringsmedel

Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt.

Tips! Här kan du läsa mer om Almis olika lån och verifieringsmedel.

Behöver du också finansiering för att utveckla ditt företag just nu?
Boka ett första möte med Almi redan idag. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting förutom en väg till en hållbar tillväxt.
Du bokar ditt möte här.

Om Almi
Almi AB investerar i hållbar tillväxt. Vi erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet. 



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.