Influencer i sociala medier får energi och inspiration

10 verktyg för att få energi och inspiration

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 26 mars, 2021
Publicerades: 14 april, 2021
Foto av: AdobeStock

Vilka är de bästa verktygen för att få energi och inspiration? Vi har valt ut våra tio favoriter. Om vi gillar dem? Vi älskar dem!

Japp, vi har samlat ett gäng smarta och inspirerande tips som vi nästan kan garantera tänder gnistan i dig. Och det här är inga flumtips utan praktiska verktyg som hjälper dig när du behöver den där extra sparken i rumpan. Och vem behöver inte det ibland? Så vännen, håll i dig. Nu kör vi! 

De 10 verktygen för energi och inspiration

Känner du dig taggad ena dagen och vill dra täcket över huvudet nästa? Du är långt i från ensam, människan är lat av naturen. En klagande kund, en försenad buss eller en ineffektiv medarbetare – det finns många faktorer under en dag kan ta din energi och inspiration. I tuffa tider är motivationen extra viktig. Men vad gör du om du vaknar varje dag dag och känner dig omotiverad?

Första steget och kanske det viktigaste rådet av alla: Ju tidigare du inser att motivation är ett resultat av dina vanor, desto bättre. Hade du en dålig dag i går? Det är okej, så länge du nystartar i dag. Vi ska gå igenom 10 steg för att träna upp din energi och inspiration så att du blir oslagbar, vad som än händer i ditt liv. 

Så vi kör igång direkt. Men först, om du vill kan du lyssna på innehållet som poddavsnitt. Du gör det direkt här nedanför eller laddar ned det på din favoritplattform. Det gör du här – välj mellan Apple PodcastsSpotify eller Acast. Tips! Prenumerera på Starta Eget-podden för att inte missa något avsnitt!

1. Ät motivation

Vi börjar med vårt kanske viktigaste råd – att sluta vänta på att motivationen ska komma. Det gör den inte. Du måste agera på olika sätt för att hitta tillbaka till motivation, energi och inspiration. De flesta gör tvärtom – många skyller ifrån sig och säger att de känner sig omotiverade och väntar på det rätta läget när motivationen infinner sig. Var inte en av dem.

Energi och inspiration kommer inte om inte du går ut och tar saken i egna händer. Du är 100 % ansvarig för din egen motivation, det går inte att skylla på någon annan, att bussen var sen, eller att dina kunder är jobbiga. Motivationen kommer inte per automatik, du måste aktivt agera för att hitta motivation och för att hålla dig motiverad hela dagen. 

Se det som mat, du måste hela tiden fylla på med motivation för att hålla dig levande. Våra favoritsätt är att läsa böcker om personlig utveckling och företagande, att se fantastiska TED-föreläsningar, att gå på riktigt vassa event eller utbildningar, eller att träffa människor som är skarpare än oss själva och har mer energi än oss själva.

Superentreprenörer fyller på med energi och inspiration hela tiden, även när de inte har tid. Framförallt när de inte har tid. Om du inte äter kommer du inte orka jobba. Samma sak gäller med inspiration – om du inte får inspiration kommer din motivation att bli lidande. Så fundera på; vad inspirerar dig?

Läs också: Livshjulet – ditt kanske viktigaste verktyg för framgång

2. Menu of happiness

Vi har alla dagar när vi känner oss låga på energi och inspiration. Din enda uppgift då är att hitta ditt flow igen, och det bästa sättet är att fylla på med inspiration. Motivation är som motion – du måste träna för att bli bättre. Hade du en dålig dag i går? Så vadå? Nystarta i dag och träna dig själv i rätt riktning. 

Gör en lista på saker som ger dig energi, vi brukar kalla listan för Menu of Happiness. Här fyller du på allt som du älskar att göra. Det kan vara att lyssna på musik, gå ut i naturen, dansa, pussa på dina barn, din partner eller ditt husdjur, träna, måla, pyssla i hemmet. Ja, vad som helst som göra att du hamnar i ett positivt ”state”. Välj ut något på listan och gör det direkt när motivationen sinar. 

Det hjälper inte att stånga huvudet i väggen och köra på i 120 km/h. Stanna upp, ta en promenad, fika med en vän eller gör vad som helst som får dig på rätt väg igen. Och du, sätt upp listan på kylskåpet och be din partner och dina barn att göra detsamma. På så sätt ser du enkelt hur du kan hjälpa din partner när han eller hon har lite dåligt humör och hur du kan få honom eller henne glad igen. Kul va? 

3. Ta det lilla steget till energi och inspiration

Har du tappat motivationen för träningen någon gång? Du är såklart inte ensam – det vanliga är att vi börjar stenhårt och sedan blir det ingenting av det. 10 benböj mellan arbetspassen är långt bättre än det där crossfit-passet som du aldrig går på.

Ibland när vi fastnar i en uppgift beror det inte på uppgiften i sig utan på vår motivation. Får du ingenting gjort idag? Använd 10-minutersregeln. Ge uppgiften 10 minuter. Inte mer. Inte mindre. Oftast behöver vi bara börja för att bli av med våra hjärnspöken. Och när vi väl har satt igång, kan det vara svårt att sluta. Just do it.

Läs också: Så gör du en bucket list – och får den att bli verklighet

4. 5 sekundersregeln

Det går som sagt inte att lita på att motivationen finns där när du behöver den. När de dagarna dyker upp, brukar vi använda Mel Robbins 5-sekundersregel.

Det går helt enkelt ut på att räkna ner från 5 4 3 2 1 och sätt igång!

Kan det verkligen vara så enkelt? Ja, faktiskt. 5-sekundersregeln lär dig hemligheten bakom att övertala den som brukar stå i vägen för din framgång – dig själv. Vi förlitar oss ofta på att andra föräldrar, lärare, vänner och mentorer ska peppa oss och hjälpa oss att nå bortom våra rädslor för att leva ut vår fulla potential.

5-sekundersregeln visar oss hur vi istället kan hämta kraften, energi och inspiration inom oss själva. Det tar bara fem sekunder och med hjälp av regeln hinner vi agera innan vår hjärna ger oss orsaker till varför vi inte ska agera. Det låter nästan för enkelt för att vara sant, men denna regel har verkligen förändrat våra liv.

Se videon där Mel Robbins förklarar 5-sekunders-reglen här

5. Fyll på med energi och inspiration

Hur tankar du dina depåer varje dag? Detta är a och o för din energi och inspiration. Enklaste sättet att hamna i en positiv spiral är att fokusera på välmåendets fyra hörnstenar – sömn, kost, träning och stress. Hur sköter du dessa? Om du prioriterar dessa fyra områden kommer motivationen som ett brev på posten (det vill säga, inte direkt men inom 1-3 dagar.)

Har du låg energi, behöver du se över dina kostvanor. Forskningen visar tydligt att bra mat gör dig effektivare och mer motiverad. Detsamma gäller fysisk aktivitet, att röra på dig och att vara ute i naturen ger dig ork och kraft att klara av vardagen. Löpning, styrketräning eller gruppträning – all motion som höjer din puls och är riktigt ansträngande är klargörande för dina tankar och skapar känsla av att ingenting är omöjligt. En riktigt bra boost för motivationen!

Det kanske lättaste sättet av alla är att gå ut och gå. Ta en promenad i naturen under lunchen eller varför inte nästa möte promenerandes i stället för i ett konferensrum?

Läs också: Ta dig ur ekorrhjulet – så här gör du

6. Prioritera hårt i din to do-lista

Att göra-listor fungerar bra om du använder dem på rätt sätt. Om du endast lägger till saker på din lista men inte ser till att få tid till att slutföra dem, kommer din lista att kännas överväldigande och du blir mindre produktiv. Ha alltid bara en to do-lista, och prioritera hårt i den.

Se till att du har ett program där du bara ser vad du ska göra just nu, och inte hela listan med alla dina to-do:s. Då blir du lätt överväldigad. Varje punkt på listan ska vara tidssatt och ta mindre än 60 minuter. Se till att din att göra-lista är relevant, enkel och använd den frekvent för att nå dina mål och hålla motivationen uppe. Ett bra exempel på program för to-do-listor är Things.

7. Pomodoro-metoden

Ett av våra favoritverktyg för effektivitet kallas Pomodoro-metoden. Vi lärde oss den av minnesexperten Mattias Ribbing. Enligt Mattias har Pomodoros gjort honom 50 % mer effektiv, och jag är beredd att hålla med. Pomodoros fungerar så att du börjar med 25 minuters fokuserat arbete, sedan 5 minuters paus. Upprepa 4 gånger. Sedan 25 minuters lång paus. Sen 4 pomodoros till med 5-minuters pauser. Sedan 25 minuters paus. Sedan 4 till. Och sedan är arbetsdagen slut.

Detta är ett magiskt sätt att få saker gjorda, att inte glömma pauserna och att fokusera på rätt saker. När du inte kan lita på motivationen, lita på struktur! Och Pomodoro-metoden är vårt favvoverktyg när det kommer till struktur.

Se videon som förklarar Pomodoro-metoden här

8. Skaffa en motivationskompis

Finns det någon i din närhet som kan ge dig energi och inspiration när du känner dig nere? Knepet med motivationskompisen fungerar nästan alltid – vara sig det gäller företagande, träning eller något annat. En motivationskompis kan hjälpa dig att arbeta hårt när du normalt skulle lägga av. Och självklart hjälper du din motivationskompis tillbaka.

Och det är sant att vi blir som vi umgås. Vill du bli inspirerad, träffa inspirerande människor. Vill du fortsätta vara oinspirerad, sitt kvar och vänta på att inspirationen ska komma till dig. 

9. Släpp småsakerna

De flesta av oss skulle kunna leva ett lugnare och mer produktivt liv om vi lät bli att irritera oss över småsaker. Ofta fäster vi oproportionerligt stor vikt vid små incidenter som egentligen inte betyder så mycket. Köande, bussar som inte kommer och obefogad kritik är alla irritationsmoment som vi ofta ägnar onödigt mycket energi och tankekraft på. Släpp dessa händelser i stället för att älta dem i dina tankar eller med din omgivning.

Lär dig acceptera imperfektion. Få perfektionister är samtidigt lugna och harmoniska.

När vi väl har bestämt oss för att något ska vara på ett visst sätt engagerar vi oss nästan alltid i en kamp som vi kommer att förlora. I stället för att vara nöjda och tacksamma för det vi redan har, fokuserar vi på det som är fel och vårt behov av att rätta till det.

Många problem blir obetydliga i ett större perspektiv. Tänk dig själv att de omständigheter som du har att göra med för närvarande, i stället hände ett år framåt i tiden. Fråga därefter dig själv om situationen verkligen är så viktig som du hittills har trott.

Ett annat bra tips är att skriva ner allt som du oroar dig för idag. Sedan tittar du på dina lista igen om en månad? Hur mycket av det du oroade dig för hände egentligen? Och om de hände, var det verkligen så farligt att det var värt att oroa sig för.

10. Fokusera på andra och ta bort fokuset på dig själv

Du bor i Sverige och alla som bor här (i princip) tillhör de 5 procent i världen som har det bäst. Dessutom driver du företag och har förutsättningar och driv som många saknar. Du har det fantastiskt jämfört med alla andra i världen! Glöm inte det!

Ibland är det smart att gå utanför sig själv och inte fokusera så mycket på hur jag mår och hur det går för mig. Försök att någon timme per dag gå utanför dig själv och fokusera på andra. Hur kan du hjälpa dina medarbetare att må bättre? Dina kunder? Din familj? Dina kompisar? Alla som du möter på gatan?

När du fokuserar utanför dig själv och på att hjälpa andra, kommer du automatiskt att må bättre. Du kommer också att få mer kärlek och uppskattning. Resultatet: din energi och inspiration ökar.

Sammanfattning: Verktyg för energi och inspiration

Det min vän var tio sätt att boosta din energi och inspiration. Fungerar tipsen! Absolut! Och du kan läsa mer om alla verktygen här på på driva-eget.se och på mittföretag.com. Och vet du vad vi verkligen rekommenderar dig? Att följa Driva Eget och Mitt Företag i sociala medier. Då får du våra bästa framgångstips varje dag.

Och du! Missa inte hela serien om hur du bygger ditt drömliv i Starta Eget-podden. Prenumerera på den direkt, och även poå våra andra poddar Business Hacks och Ordinary People who do Badass Things.