Bästa hälsotipsen för företagare – från Sveriges hälsoinspiratörer

Bästa hälsotipsen för företagare – från Sveriges hälsoinspiratörer

Karolina Östervald

Publicerades: 16 augusti, 2022
Foto av: Adobe Stock

Att maximera sin hälsa kan vara tufft när man är entreprenörer – men vi vet att det är väldigt viktigt. Vi listar därför några grymma hälsotips från Sveriges elit av hälsoinspiratörer. Läs och njut!

Johannes Cullberg, Paradiset

Johannes Cullberg – grundare av Paradiset

Grundare av företaget Paradiset och hälsoinspiratör. Johannes är frustrationsentreprenören som går igång när han ser stora problem som jag känner att ingen tar tag i på rätt sätt. En stark optimist som vägrar ge upp för motgångar och som älskar att jobba med smarta människor för att skapa värdefull och hållbar förändring.

Johannes hälsotips

 • Se till att använda din tid effektivt. Jag kör mest mina möten på distans – för att inte slösa tid i bilen eller kollektivtrafiken för att ta mig in till stan. Vi slösar också generellt mindre tid på våra möten om vi kör dem på distans.
 • Är man intresserad av att förbättra sin hälsa så borde man ha koll på värdena i sin kropp. Alla borde ha en grundläggande koll på hur det står till i kroppen då och då.
 • Ta din kost på allvar. Se till att planera och få ordning på din kost. Du kommer få en mycket bättre prestation i ditt arbete om du äter bra.
 • Försök att röra på dig mer under dagen. Kör exempelvis walks-and-talks. Det är ganska lätt om man tänker till och du får ofta mycket bättre möten när man promenerar tillsammans.
 • Var inte rädd för att misslyckas – och våga prata om det! Det är väldigt mycket prestige och man vill inte medge sina svagheter och misslyckande. Men upp med dem på bordet! Vi är alla människor och vi är alla svaga inom något område – men gör det till en styrka genom att öppna upp dig.

Läs mer och lyssna på podden: Johannes Cullbergs resa från frustation till Paradiset

Lovisa Sandström, Lofsans

Lovisa Sandström – Hälsoguru och entreprenör

Lovisa Sandström, men också mer känd som Lofsan, är en av Sveriges främsta träningsexperter. Hon har många års erfarenhet av att coacha kvinnor inom styrketräning och kondition. Lovisa är entreprenör, författare, föreläsare och poddare inom hälsa, träning och kost.

Lovisas hälsotips:

 • Sömnen spelar stor roll för din hälsa. Sömnbrist eller för låg sömnkvalitet kan påverka både muskeltillväxt när det handlar om aptit och hunger men även hjärt- och kärlsjukdomar. Det är många saker man vill lösa med hjälp av träning – men som visar sig vara sömnen man egentligen behöver få ordning på.
 • Har du det knarrigt med sömnen? Skriv en sömndagbok där du sätter i relation till hur många timmar du har sovit, hur din känsla är när du vaknar och hur pigg känner du dig under dagen.
 • Tillbringa mycket tid utomhus! Ju mer tid du spenderar utomhus desto mer rör du på dig. Gröna miljöer främjar också din hälsa och du mår bra av frisk luft.

Läs mer och lyssna på podden: Lovisa ”Lofsan” Sandström bästa hälsoknep för företagare

Martin Lidberg, Hälsocoach och tidigare brottningsmästare

Martin Lidberg – tidigare världsmästare i brottning

Martin Lidberg är den tidigare världsmästaren i brottning som i många år arbetat inom träning och hälsa. Han är certifierad fystränare och mentalcoach och är en mycket eftertraktad inspiratör via sina föreläsningar, event och olika träningsupplägg.

Källa: martinlidberg.com

Martins hälsotips:

 • Planera hela din vardag utifrån hur din träning ser ut. Det gäller både tidsmässigt, dagar samt vad du ska träna. Sedan bokar du in allt annat i vardagen utifrån det.
 • Kör på mikropass om du känner att du har knapp med tid i vardagen. De ger väldigt fina resultat och går att göra hemma efter att barnen har somnat eller tidigt på morgonen.
 • Få in vardagsmotionen och försök att inte sitta ner för mycket under din arbetsdag. Försök att jobba stående och rör på dig emellanåt.

Läs mer och lyssna på podden: Stegen till en maximerad hälsa – med Martin Lidberg

Katarina Blom, Psykolog

Katarina Blom – Lyckopsykolog

Katarina Blom är psykolog, skribent och föreläsare inom ämnet positiv psykologi. Hon var nominerad till priset Årets talare i flera kategorier. Hon brinner för att avliva myter och rykten om vad som gör oss lyckliga, och visar istället vad vetenskap och forskning har att lära oss om mänskligt välbefinnande. Katarina blir ofta tillfrågad av media i rollen som Sveriges första lyckopsykolog om alltifrån lycka och pengar till hur man bygger lyckliga organisationer. 

Källa: Talarforum

Katarinas hälsotips:

 • Checka in med dig själv och var nyfiken på ditt mående. Ditt mående är inte slumpmässigt utan du kan delvis själv påverka hur du mår.
 • Goda relationer – det är det mest kraftfulla som vi har. Både för att stärka vår fysiska hälsa och mentala hälsa. Om vi har stärkande goda relationer omkring oss så fungerar det både stressänkande och upptryggande för oss.
 • Ta hand om din kropp! Ha koll på dina stressnivåer, din sömn, träning och kost. Försök gå till dig själv och hitta det som du vet med dig har skapat träningsglädje tidigare. Hitta hellre glädje i rörelsen än att pina dig igenom något.
 • Vad gör du under en dag och när är det du känner engagemang? Framför allt är den finaste formen av engagemang flow-tillståendet. Flow uppstår när vi känner att vår kompetens på ett perfekt sätt möter utmaningsnivån i aktiviteten som vi gör. Känner du dig som företagare både frustrerade och otillräcklig? Då är det förmodligen så att du inte har inte nog med resurser för att hantera alla utmaningar. Hur kan du öka resurser hos dig själv eller sänka nivån på utmaningarna för att uppleva det behagliga flowet?

Läs mer och lyssna på podden: 5 vägar till lycka med lyckopsykologen Katarina Blom

Läs också: Vi listar samlade framgångstips från Sveriges superentreprenörer
Läs också: Sveriges 10 hetaste poddar inom entreprenörskap – här är listan