Superguide: 20 sätt att spara pengar i ditt företag + AI:s hemliga tips!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 13 juni, 2023
Publicerades: 15 maj, 2023
Foto av: Adobe Stock

Att spara pengar i ett företag är en viktig sak för att optimera sin lönsamhet. Och, handen på hjärtat, kan du spara in på fler saker? Här är 20 riktigt bra tips när du vill spara pengar i ditt företag.

1. Köp begagnat!

Att använda begagnat istället för att köpa nytt vid kontorsrenoveringar. Du kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent.

Läs mer: Köp begagnat och spara miljön och pengar

2. Våga förhandla!

Nu behöver du kavla upp ärmarna och våga förhandla. Nästan allting du betalar för går faktiskt att förhandla om. Det kan handla om ett mobilabonnemang, kostnader från en leverantör, webbhotell och redovisning. Går det inte att få billigare? Testa att förhandla dig till mer för samma peng istället.

3. Bilda dig en uppfattning

Okej, hur ser ekonomin ut? Skrämmande många har bara en vag uppfattning av företagets ekonomi. När du sätter dig in i ekonomin får du samtidigt en värdefull överblick – det är den som kommer hjälpa dig spara pengar.

Läs mer: Vad är 3:12-reglerna – hur de används och omfattas du?

4. Skippa allt onödigt!

Se närmare på dina kostnader och granska om du hittar någonting som känns onödigt. Kanske en kostnad för en bildbank som aldrig används, kaffemaskin, programvara eller olika företagstjänster (de som du inte har nytta av såklart). När du gjort detta så stryper du helt enkelt allt som inte är nödvändigt. Skilj på ”behöver” och ”villhöver”.

5. Bygg buffert – spara pengar i ditt företag

Det är i kristider det är så bra med en buffert. Har du ingen så är det läge att göra ditt bästa för att börja sätta upp en. Även om den inte används så skänker den dig i alla fall en god natts sömn. Under sämre tider kan du också göra goda affärer och investeringar om du har tillgängligt kapital.

6. Glöm inte dig själv

Har du sett om dig själv? Oroliga tider påverkar företaget men givetvis också dig privat. Såsom dyra elräkningar och ökade levnadskostnader generellt. Därför är det viktigt att du själv ser till att avsätta till pension – och att du omges av en trygghet i form av rätt försäkringar. Har du inga? Eller saknar koll? Skaffa dig genast!

7. Spara din tid

Alla ekonomiska tips i den här artikeln handlar om trygghet, ekonomi och sparande. Hur du stryper kostnaderna och inte slösar med pengar. Men, glöm heller inte att se till att företaget inte slösar på tid. Tid är som bekant pengar. Har alla anställda fullbelagda dagar? Kan vissa rutiner göras snabbare? Kan vi på så sätt få in fler fakturerbara timmar?

8. Fakturera i tid

Klar med ett jobb? Fakturera! Har inbetalningsdatumet passerat? Påminn! Se till att fakturera ut så fort det är möjligt och se till att de betalas i tid. Se till att ha pengarna på ditt konto helt enkelt.

Läs mer: Företagets viktigaste nyckeltal – hjälper dig nå nya höjder

9. Handla smartare – spara pengar i ditt företag

Låt oss säga att du ändå behöver göra ett inköp. Se då noga till att inköpet kommer att generera pengar. Ställ dig frågan: Hur kommer den här investeringen bidra till att vi tjänar mer pengar? Har du ett bra svar på den frågan? Då är antagligen inköpet berättigat.

10. Spara pengar – jämför allt i ditt företag

Vi nämnde tidigare vikten av att förhandla – men jämför också! Vad kan du få mer för pengarna hos ett annat försäkringsbolag? Samma saker men billigare pris hos någon annan?

11. Hejdå prenumerationer!

Avbryt onödiga prenumerationer på tjänster, tidningar eller fruktkorgen. En ynka hundralapp i månaden under ett år blir hela 1 200 sparade kronor. Lyckas du strypa tio sådana olika kostnader kan du spara 12 000 kronor per år. Inte illa!

12. Sätt rätt mål

Våra mest framgångsrika entreprenörer söker inte pengar som ett mål. De söker pengar som ett medel för att skapa tid. Börja med att definiera vad du ska lägga din tid på och låt det bara vara saker som tydligt tar dig mot dina mål. Ta bort. Automatisera. Delegera. Och effektivisera allt annat. Läs hur här.

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

13. Var den som skapar – inte den som konsumerar

Du kanske ser framgångsrika människor som stora konsumenter. Det är helt fel tänkt. Miljonärer och entreprenörer som lyckas är de som skapar något. De skapar företag. De realiserar idéer. De skapar jobb.

14. Tänk som om du vore ekonomiskt oberoende

Att spara på kostnader i företaget kan många gånger faktiskt handla om ”ett mindset” du som företagare behöver ha. Någon som förklarar detta bra är Driva Egets VD Gustaf Oscarson.

15. Öka dina inkomster – här har du 5 sätt att göra det!

Det sägs att företagande är hårt arbete och att det inte finns några genvägar till framgång. Det är förstås helt osant. Med smarta verktyg och lärdomar från världens främsta experter och entreprenörer kan du hoppa över de vanligaste misstagen – och snabba på vägen till just din framgång.

Läs mer: 5 sätt att tjäna mer pengar

16. Testa verktyget ”nollbudgetering”

Ahh, vårt favoritverktyg. Nollbudgetering går ut på att du tar din resultaträkning eller budget och skapar en ny kolumn längst till höger. Sedan följer du följande steg:

 1. För varje post, fundera på följande fråga: Hur skulle den här posten kunna bli noll?
 2. Om du inte kommer ner till 0, spåna idéer för hur posten kan minska ordentligt genom smarta lösningar.
 3. Summera ihop de nya ”siffrorna” och se hur mycket pengar du potentiellt har sparat. 10 procent? 25 procent?

Detta är verkligen värt en timme i kvartalet. Testa du också! Här kan du läsa mer.

17. Jobba mer optimerat

Hur ofta hör du inte uttrycket att ”tid är pengar”? Att spara tid borde då rimligtvis vara lika med att spara pengar? Det ligger faktiskt mycket i det. Och att jobba mer optimerat! Det är ju faktiskt ett av Driva Egets expertområden.

Läs: Spara 126 arbetsdagar per år – 10 superknepen för att bli mer effektiv

18. Gör en budget

Kanske borde det här tipset komma på första plats. För har du ingen plan eller överblick på dina pengar är det hemskt svårt att spara. Men varför är det så svårt att sätta en budget? För att hjärnan lat och inte är skapad för att hantera pengar, menar forskaren Elin Helander. Hon bjuder dig på magiska tips för hur du tar långsiktigt bra ekonomiska beslut:

– Överblicken är väldigt viktig att ha. Ett vanligt misstag är att man känner att man har koll, men inte har det. Vi glömmer så lätt utgifter, vad vi investerat i och köpt in, underskattar kostnader och har svårt att förstå den ackumulativa effekten – att små summor tillsammans blir stora. Så en budget är viktig så att du arbetar med fakta och inte gissningar.

Elin Helanders tips för att ta bra beslut kring företagets pengar: Så får du hjärnkoll på firmans pengar

19. Tänk inte ”snabba belöningar”

Att spara pengar i ett företag kommer innebära att det känns obekvämt – precis som det gör privat. Du måste skjuta på en belöning och motstå frestelsen till en snabb tillfredställelse.
Elin Helander menar att du behöver, förutom en budget, träna dig på att skjuta upp dina belöningar:

– Att spara handlar om att skjuta på belöningen. Hjärnan är designad att söka belöningar här och nu så det är raka motsättningar. Vissa funktioner i hjärnan passar inte bra ihop med ekonomiskt tänk som långsiktighet.

20. Gör det idag – gör det nu!

Så! Kan du spara in på något redan idag och redan inom loppet av 15 minuter? Se dig omkring och utmana dig själv med att kapa en kostnad på 15 minuter. Det går oftare bättre än du kan tro!

Bonustipsen från ChatGPT

Dessa spartips bjuder AI dig på. Vill du testa själv? Så kan du göra det här!

 1. Använd molntjänster: Detta sätt att hantera företagsdata kan hjälpa till att minska kostnaderna för serverunderhåll och support.
 2. Virtualisera dina servrar: Då kan du minska antalet fysiska servrar och därmed minska kostnaderna för underhåll och energi.
 3. Använd öppen källkod: Hjälper till att minska licensavgifter och underhållskostnader.
 4. Köp begagnade utrustningar: Såsom datorer, skrivare, möbler och annan utrustning vilket kan spara pengar.
 5. Förhandla med leverantörer: För att få de bästa priserna och betalningsvillkoren.
 6. Minimera pappersarbetet: Kan minska kostnader för tryckning, leverans och lagring av pappersdokument.
 7. Kör ett pappersfritt kontor: Du minskar kostnaderna för papper, bläck och annat kontorsmaterial.
 8. Spar energi: Minskar elräkningarna och bidrar till vår miljö.

Källa: ChatGPT