Vanliga misstag i deklarationen – gör absolut inte detta

Josefin Wallin

Publicerades: 17 april, 2023
Foto av: Adobe Stock

Det är många som suckar när deklarationen kommer (andra jublar). Det är en hel del att tänka på för att optimera din deklaration – exempelvis viktiga avdrag. Här går vi igenom vanliga misstag i deklarationen och hur du undviker att göra dem.

Vanliga misstag i deklarationen

  • Deklarationen lämnas in för sent. Ett av de absolut vanligaste felen är också det som är enklast att göra någonting åt. Ha koll på när din deklaration ska in, vilket 2023 är 2 maj.
  • Husförsäljning? Du missar avdrag som du kan göra om du har sålt ett hus. Här kan du dra av kostnader för vissa reparationer etc. Vet du inte hur du gör? Då är det värt att be om hjälp då det just kring denna punkt kan röra sig om mycket pengar.
  • Förmåner via jobb? Får du förmåner från ditt arbete? Då ska de redovisas i din deklaration. Exempelvis en bil som tillhör företaget men som du kanske kör till och från jobbet – eller mer än så privat? Det ska redovisas men är något som ofta missas.

När ska jag lämna in deklarationen för 2022? Deklarationen skall lämnas in senast 2 maj 2023

Vanliga misstag i deklarationen – speciellt hos företagare

Läs också: Få uppskov med deklarationen 2023 – detta måste du veta

  • Du lämnar in din deklaration som företagare – men utan nödvändiga bilagor såsom NE och K10. Undvik detta genom att gå igenom en extra gång att du fått med nödvändiga bilagor. Vet du inte? Be en byrå eller konsult som kan om råd.
  • Du lägger privata kostnader som en utgift på företaget. Det här är ett vanligt ”misstag” och som du förstås undviker genom att se till att du särskiljer privata inköp från företagets. Samma sak när det kommer till moms. Att du drar moms på något som räknas som ett privat inköp.
  • ”Slarvfel” såsom att du fyller i blanketterna fel. Exempelvis att du inte får med återföring av periodiseringsfond eller andra belopp som du finner i deklarationen.
  • Bilförmånen. Ännu en sak som många felar på i sin deklaration. Vilket antagligen görs för att man helt enkelt inte riktigt vet hur man ska räkna. Exempelvis så vet man inte hur man ska sätta ner förmånsvärdet – och ibland missar företaget helt att redovisa bilförmån.

Hoppas du har fått lite nya insikter kring vanliga misstag i deklarationen – men framförallt hur du undviker dem.

Läs: Viktiga datum för din inkomstdeklaration 2023 – och då kommer skatteåterbäringen