<![CDATA[]]>

Gör inte som Sören i TV

Redaktionen

Publicerades: 25 april, 2009

 Se upp för riskkapitalister som de fem ”drakarna” i TV-serien Draknästet. Här är råd för att undvika fällor som småföretagaren Sören Holmberg ser ut att ha fallit i.

 När bankerna säger nej till finansiering är affärsänglar och riskkapitalister ett alternativ för uppfinnare och andra småföretagare som letar efter pengar. De kan byta till sig ägarandelar i ditt företag mot att du lämnar ifrån dig en del av företaget. 

I nya TV-serien Draknästet får sådana entreprenörer presentera sina affärsidéer och projekt och begära pengar. De fem ”drakarna”, alla garvade riskkapitalister, lyssnar och får sedan direkt i programmet ge besked om hur mycket det vill ge för att köpa in sig i företagen.

 De fem TV-drakarna.

Byggnadsentreprenören Sören Holmberg presenterade sin uppfinning om ett system för att  snabbt torka upp ett vattenskadat golv.

Han begärde att få 2 miljoner av ”drakarna” mot att han släppte ifrån sig 20 procent av sitt företag som omsätter 2 miljoner per år. På några minuter hade ”drakarna” lockat honom att lämna ifrån sig halva företaget för detta belopp och dessutom få en option på att köpa resten om fem år.

Att först ta över halva företaget och sedan lägga beslag på resten är en fälla som många riskkapitalister gillrar.  De är garvade affärsmän som lätt får förhandlingsövertag över en ensam småföretagare, som inte är lika van vid att göra affärer. Många riskkapitalister får orimligt stora ägarandelar för de pengar de betalar.

Sören Holmbergs snabba affär kan ha varit en dålig affär för honom. Här är Anders Anderssons råd för att hantera riskkapitalister och inte göra de misstag som Sören Holmberg gjorde i TV-programmet:

  • Vänta i det längsta med att ta in riskkapitalister som ägare. Försök att börja med bankfinansiering för att med hjälp av dessa pengar höja värdet på företaget.
  • Om riskkapitalisterna måste in när företaget värderats högre behöver du inte lämna ifrån dig så stor del av företaget som när du släpper in dem tidigare.
  • Se upp med att lämna ifrån dig 50 procent eller mer. Då tappar du kontrollen över företaget.
  • Om du är uppfinnare eller kommit på en bra idé är det lätta att du charmas av riskkapitalisterna lockbeten och beröm. Låt någon annan förhandla för dig. Se till så att de garvade riskkapitalisterna inte har förhandlingsövertag.
  • Ha inte för bråttom. Slå aldrig till direkt. Begär alltid betänketid om du får ett bud på delar av ditt företag.
  • Utnyttja riskkapitalisternas kompetens. Om riskkapitalisten kan tillföra dítt företag stor kompetens, kanske med ett stort kontaktnät, kan det trots allt vara intressant att släppa in riskkapitalisten i ditt företag. Pengarna som riskkapitalisten satsat får ju han eller henne att engagera sig för att också få de egna pengarna att på sikt bli mer värda.

Läs mer om hur riskkapitalister och affärsänglar hanteras i de niosidiga temat om att skaffa pengar i aprilnunmret av Driva Eget. Se även Anders Anderssons blogg.