Allt du vill veta om Draknästet säsong 2 – drakarna, bolagen, pengarna!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 7 september, 2022
Publicerades: 8 september, 2022
Foto av: Draknästet: Karl Nordlund/SVT

Vilka är drakarna i Draknästet? När börjar Draknästet 2022? Vilka bolag deltar i Draknästet – och hur gick det för företagen efter programmet? Hur mycket investerar drakarna? Vi har svaren.

När börjar Draknästet säsong 2

Draknästet säsong 2 kommer att sändas i SVT och finnas på SVT Play med premiärdatum 8 september.

Vilka är Drakarna i Draknästet?

Sara Wimmercranz

Hört talas om bolaget Footway? Tänkte väl det. Det du kanske inte visste är att Sara är en av grundarna till bolaget som idag omsätter miljarder och är nordens största e-handel för skor. Dessutom driver hon investmentbolaget Backing Mind som investerar i Startups primärt utanför storstadsregionerna. Där de menar att det finns mängder av outnyttjad potential som andra investerare missar.

Shervin Razani

Ännu en vass entreprenör som både äger hotell och har grundat Jurek, Sveriges största rekrytering- och konsultföretag. Innan detta har han även drivit apotek och finans- och eventföretag. Hans bolag har flertalet gånger blivit utsedda till Gasellföretag och Shervin själv till såväl ”Entrepreneur of the year” och ”Årets pinjonär”.

Lena Apler

Lena är ett välkänt namn i Sverige och känd både för sin roll som rutinerad affärsängel, men även som grundare av finansbolaget Collector. Hon har också hunnit med att samla på sig mängder av utmärkelser för sitt arbete. Vad sägs om ”Årets VD” och ”Årets entreprenör”? Dessutom är hon ständigt ett namn på listan över näringslivets mäktigaste kvinnor. Nu intar hon igen platsen som en av drakarna i Draknästet 2022.

Jonas Eriksson

Jonas har en spännande bakgrund – bland annat som fotbollsdomare. Kanske är det här han plockat med sig kompetens kring strategi och lagarbete? Idag hänger sporten med på att annat vis, nämligen när han skapar nya affärer med bland annat träning- och hälsokedjan WE och sina insvesteringar i Startups. Nu är han med och letar efter nästa succébolag i Draknästet.

Jacob de Geer

En av Sveriges mest framgångsrika tech-entreprenörer de senaste åren är Jacob de Geer. Han har bland annat grundat Zettle – som förenklat kortbetalningar. Bolaget såldes till  PayPal  för  20 miljarder kronor. Så är det någon som vet hur man bygger vinstdrivande företag och då speciellt inom tech – så är det han.

Vilka bolag deltar i Draknästet säsong 2?

Är du nyfiken på vilka företag du kommer få se i rutan i höst? Vi med! Det finns några företag som gått ut med sin medverkan och listan på vilka hittar du i den här artikeln: Hemliga avslöjandet – dessa bolag är med i Draknästet säsong 2.

Vilka är entreprenörerna i Draknästet?

Årets 36 medverkande entreprenörer i Draknästet 2022 kommer bland annat från: Stockholm, Göteborg, Lund, Trollhättan, Uppsala, Köping, Tranås, Uddevalla, Karlstad, Helsingborg, Linköping, Katrineholm, Sundsvall, Falun och Alingsås, uppger SVT.

I premiäravsnittet får vi se dessa entreprenörer

  • Johan (från gruppen Panetoz), Haymanot och Michael söker en investering till sin app som gör att man kan skicka musikvideomeddelanden.
  • Johannes har med sig en egen uppfinning som förenklar båtlivet.
  • Sara vill sälja in sina förpackade konsumentprodukter i miniatyr.
  • Mats lockar med nyttiga godsaker baserade på dadel-pasta.
  • Hiba och Safae presenterar sin app för digitalt mentorskap.
    Henrik presenterar hudvårdsprodukter som skyddar mot föroreningar i luften.

Källa: Svt

Läs mer: Så många miljoner investerade drakarna i Draknästet – dessa 10 bolag fick mest!

Hur gick det för företagen efter programmet?

Den eviga frågan de flesta ställer sig. Hur gick det för företagen efter att de kammat hem investeringen i Draknästet? Storytel var ett av bolagen som pitchade framför drakarna redan 2009 (då första omgången i en annan konstellation sändes) och har sedan dess gjort succé. Nyfiken på fler bolag? Läs här! Hur gick det för företagen efter Draknästet? Vi har svaren

Hur får du drakarna på fall? Här är tipsen på vad de söker: Draknästets Shervin Razani: De här entreprenörerna vill jag investera i

Mer läsning om Draknästet?

Artikel: Dirty Issue är ren framgång – bakom kulisserna i Draknästet
Artikel: Bakom kulisserna i Draknästet – drakfavoriten Rawstraw berättar

Lyssna på mer om Draknästet!

Från Draknästet till att förändra en hel bransch – Lexlys grundare Magnus Stein har inte legat på latsidan de senaste 15 åren. Här berättar han på djupet om hela Lexlys resa från idé till storinvesteringar från några av Sveriges största investerare. Och såklart om svårigheterna med att förändra en hel bransch.