Frilanssuccé i Europa, Bäst i test-miljoner och bättre företagsstöd: Här är Veckans hetaste!

Ebba Arnborg

Publicerades: 24 maj, 2024
Foto av: TV4 – Annika Berglund/Pressbild

Senaste nytt, smarta säljtips, viktiga datum och sociala medieförslag. Här är veckans viktigaste för ditt företag – allt du behöver veta på bara 3 minuter.

Varsågod, här har vi samlat en överblick över veckans mest intressanta nyheter från företagarvärlden – lärorikt, inspirerande och med en rejäl dos motivation!

Veckans ljusglimt:

Regeringen satsar på bättre stöd till företagare. I samråd med aktörer som Tillväxtverket, Energimyndigheten, ALMI och Business Sweden ska Vinnova nu förenkla processen för stöd och bidrag till unga, innovativa företag. Håll utkik och var redo att dra nytta av de nya möjligheterna (så länge tipsar vi här om stöd du kan söka redan idag)!

Veckans otippade(?) inspiration:

Johanna Nordström visar att humor kan vara big business. Hon är i dagarna extra aktuell i specialprogrammet Sämst i test. Men hon är inte sämst på företagande. Hennes företag Jonielol har visat imponerande tillväxt och omsätter nu flera miljoner (och visste du att hon var nominerad till Årets Unga Företagare 2023?). En lärdom här är vikten av att bygga ett starkt personligt varumärke och att använda sociala medier för att nå ut. Genom att vara äkta och engagerande kan du skapa en lojal följarskara som stöttar ditt företag.

Veckans heta säljtips du kan göra idag:

Frisören Michael Barcefer har knäckt koden för småföretagares framgång på sociala medier. Genom en blandning av humor och kunskap har han snart 300 000 följare och han omsätter över nio miljoner om året. Hans bästa tips? Var konsekvent med ditt innehåll – algoritmer älskar kontinuitet. Ge värde till dina följare genom att dela kunskap och insikter. Var relevant och engagera dig i aktuella trender och ämnen. ”Att synas på sociala medier är alltid bra för företaget,” säger han.

Veckans fakta att dra fram på aw:n:

Frilansare får allt fler kunder i Europa! Enligt nya siffror har frilansfakturor skickade i euro ökat med hela 79 procent i år, jämfört med förra året. Dags att spåna om hur ni tar steget mot fler kunder utanför Sveriges gränser på nästa aw med frilanskollegorna? För att lyckas internationellt finns flera smarta tips: se till att ha en professionell hemsida och portfolio, optimera din LinkedIn-profil, och registrera dig på sajter som Upwork och Toptal. Läs på om arbetskulturen i de länder du riktar dig mot för att underlätta samarbetet.

Veckans fakta att dra fram på middagsbjudningen:

Bäst i test-profilerna visar att motgångar kan bli framgångar! Johanna Nordström, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Marika Carlsson, Nassim Al Fakir och Marcus Berggren förlorade alla i varsin säsong av Bäst i test och gör nu upp i specialprogrammet Sämst i test. Samtidigt har de alla lyckats skapa imponerande och lönsamma företag. Genom att använda sina talanger och bygga starka personliga varumärken har de skapat mångsidiga företag som omsätter miljoner. Inspirerande (läs mer om deras företag och spana in siffrorna här)!

Veckans viktiga datum:

27 maj – Du som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning.

31 maj – Du som är ansluten till importordningen genom IOSS – Import One Stop Shop ska ha betalat momsen enligt din IOSS-deklaration.

Veckans Sociala Medier-datum:

Här är några tips för att skapa engagemang i era sociala medier kommande veckan.

25 maj – Internationella nörddagen: Fira genom att visa upp din egen nördighet! Dela med dig av vad som gjorde att du startade ditt företag – kanske en unik passion? Be dina följare dela sina egna nördiga intressen i kommentarerna.

26 maj – Mors dag: Hylla alla fantastiska mammor! Dela en berättelse om hur din mamma har inspirerat dig i ditt företagande, eller uppmärksamma en mamma i ditt team. Tipsa om produkter och tjänster från er att ge i Mors dags-present. Anordna en tävling där följarna kan nominera en mamma som betyder mycket för dem, eller ge en rabatt kopplat till dagen.

28 maj – Den stressfria dagen: Uppmuntra dina följare att ta det lugnt och minska stressen. Dela tips på hur man kan skapa en stressfri arbetsmiljö, eller hur man kan balansera jobb och fritid. Kanske en liten video på en avkopplande aktivitet du själv gör?