Regeringen satsar på bättre stöd till företagare: ”Viktigt investera”

Ebba Arnborg

Publicerades: 21 maj, 2024
Foto av: Pressbild

Nu ska det bli lättare för företagare att få stöd – läs hur! (Dessutom tipsar vi om 5 stöd och bidrag du kan söka.)

Sveriges regering vill förbättra förutsättningarna för Sveriges startups och scaleups att växa. Därför har Vinnova nu fått i uppdrag att effektivisera det offentliga stödet till unga, innovativa företag, så kallade startups och scaleups.

Det offentliga stödsystemet för innovativa företag har vuxit fram över tid och består av ett stort antal aktörer. Vinnovas uppdrag är däför att skapa en ny struktur för bättre samordning.

Bättre stöd till företagare

Målet är att ett enklare och mer effektivt stöd för tillväxt och utveckling för Sveriges företagare. Uppdraget ska genomföras i samråd med flera aktörer: Tillväxtverket, Energimyndigheten, ALMI AB, Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser och Business Sweden.

– Svenska startups spelar en nyckelroll för Sveriges innovationskraft, ekonomiska tillväxt och omställning till ett hållbart samhälle. För att upprätthålla Sveriges konkurrenskraft är det viktigt att fortsätta investera i åtgärder så att dessa företag kan bidra inte bara till entreprenörskapsandan i Sverige utan även så vi kan behålla vår position som ledande innovationsnation, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Läs merSuperguide: Hitta finansiering till ditt företag – alla möjligheter på ett ställe

Tips! Här kan du hitta stöd och bidrag för företag – 5 exempel

Beroende på vad du söker finansiering för finns olika stöd och bidrag att få, här har vi samlat fem. Alla krav för dessa bidrag och stöd finns på respektive hemsida.

  • Starta eget-bidrag – för dig som är arbetssökande. Du behöver vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Stöder ges under ett halvår.
  • Almis verifieringsmedel – om du är i startfas eller hållit på ett tag och har en innovativ affärsidé som behöver utvecklas. Även privatpersoner med en innovativ affärsidé med stor potential kan få detta.
  • Energimyndighetens finansiering – till projekt för affärsutveckling, test och lansering av nya innovativa produkter och tjänster. Din lösning måste ha ett tydligt affärsfokus och bidra till energieffektivisering.
  • Tillväxtverkets regionala investeringsstöd – kan ges till företag med investeringsbehov i glesbygd och landsbygd. Länsstyrelserna i varje region bestämmer vilka platser som räknas in här.
  • Vinnovas finansiering – som delas ut till olika innovationsprojekt. Här kan det vara klokt att löpande spana in. Vinnova kommer med nya utlysningar titt som tätt.

Här hittar du 5 exempel till: Så söker du offentliga stöd och bidrag till ditt företag – och här är 10 du kan söka!