Anders Andersson bjuder på sina bästa tips. Foto: Getty Images

”Mina tre bästa råd för framgång”

Redaktionen

Publicerades: 4 oktober, 2018

Två taxiresor med olika perspektiv fick Anders Andersson att greppa pennan och ge sina bästa råd för framgång.

Två taxiresor till och från Arlanda flygplats har fått mig att upptäcka skillnaden mellan lyckosamma och mindre framgångsrika enmansföretagare. Till morgonflyget åkte jag med en pessimist som vi kan kalla Adam.

– Jag kör min taxibil i minst tolv timmar varenda dag i veckan. Ändå kan jag bara ta ut en lön på 19 000 i månaden ur mitt aktiebolag, sa han och påpekade att han inte fattar vart pengarna han drar in tar vägen.

Under hela resan klagade han på hur hopplöst det är att vara företagare, på det orättvisa skattesystemet, på oförskämda kunder och på dåraktiga politiker.

På kvällen åkte jag med Bertil, en annan småföretagare, som inte heller har några anställda och har en ungefär likadan bil. Han var Adams raka motsats – glad, positiv och med stenkoll på ekonomin i sitt företag:

– Jag börjar vid femtiden varje morgon, eftersom jag då får flest långkörningar. Mitt på dagen vilar jag, kopplar av och tränar. Lunchkörningar är inte tillräckligt lönsamma. Sedan tar jag ett nytt pass på eftermiddagen. Det varar tills jag uppnått mitt uppsatta mål på att köra in 4 000 kronor om dagen.

Han kunde berätta exakt vart månadsintäkterna på  80 000 kronor tar vägen i den enskilda firma som han själv sköter. Han är nöjd med de 30 000 kronorna i månadslön som han får ut. 

Efteråt funderade jag över varför skillnaden kan vara så stor mellan två företagare i samma bransch, som jobbar på ungefär samma sätt. Jag har då kommit fram till dessa framgångsråd som gäller de flesta och som inte är så självklara som de låter:

Anders tre tips för framgång

1. Fokusera. Det är inte hur länge du -jobbar utan hur effektivt som avgör hur du lyckas. Fokusera på det mest lönsamma och jobba på det smart och kostnadseffektivt.
2. Håll koll på vart dina intäkter tar vägen. Oavsett om du har hjälp med bokföringen eller ej så bör du veta hur dina största kostnader utvecklar sig. Först då har du chans att skära ned på det som är onödigt eller se till så du har bästa pris på de tjänster du behöver i företaget.
3. Var positiv och glad. Lägg inte energi på att klaga på myndigheter och kunder. Då får du energi över som du kan lägga på produktutveckling och på att göra dina kunder mer nöjda så att de köper mer av dig.

Taxichaufför Adam hann med att ondgöra sig över sin revisor också innan vi nådde Arlanda:

– Han säger att det finns 500 000 kronor sparade i mitt bolag. Men var är de pengarna? Jag behöver dem, men har inte sett röken av dem.

Jag kom fram till att det måste vara utdelning som Adam haft rätt till under flera år men inte kunnat utnyttja. De tas upp på blankett K10 och kan senare tas ut mot 20 procent i utdelningsskatt (37,6 procent i skatteuttag med hänsyn till bolagsskatten). Men då måste det ju finnas pengar att ta av. Om bolaget säljs får inte nye ägaren utnyttja säljarens sparade utdelning.

Hade han haft större vinst i företaget hade han kunnat sänka skatten genom att minska lönen och i stället ta utdelning. Hur man smartast fördelar utdelning och lön är något som varje framgångsrik bolagsägare bör räkna på varje år. 

Trots att Adam inte hade något att vinna på min förklaring sken han upp för första gången under resan när han hörde min förklaring:

– Äntligen begriper jag vad det är för osynliga pengar revisorn pratat om. Ingen har på åtta år lyckats förklara för mig.

Mitt råd blev att han bör avveckla sitt aktiebolag, sänka sina administrativa kostnader och få ut de 50 000 kronor han en gång satsat. I hans situation är det bättre med enskild firma
– eller kanske ta anställning i ett annat taxiföretag.

Av: Anders Andersson