Mindre skatt och mer i plånboken – det här kan du göra innan årsskiftet

Josefin Wallin

Uppdaterades: 21 december, 2021
Publicerades: 20 december, 2021
Foto av: Adobe Stock

Mindre skatt genom att lyfta utdelning, reglera din årsinkomst eller göra ett inköp? Ännu finns det tid kvar att avsluta räkenskapsåret strategiskt. Mer i plånboken redan i år? Ja, tack!

Det här är utdelning

Mindre skatt och mer pengar? Utdelning är en metod att betala ut vinst från företaget, utan att det räknas som lön. Det här är vanligtvis någonting som görs en gång om året – eller när man gjort en större affär som innebär att man sålt av någonting i sitt bolag. Driver du inget bolag, utan istället ett handelsbolag eller enskild firma? Då finns andra möjligheter att utforska, exempelvis skatteregler om räntefördelning.

Mindre skatt – välja lön eller utdelning?

Eftersom en utdelning inte är ett löneuttag så fungerar det heller inte på samma sätt (vilket är bra för dig). En utdelning kräver inga sociala avgifter såsom en lön och beskattas dessutom lägre med sina 20 %. Ett alternativ för att ta ut vinst från bolaget – med mindre skatt. Det här alternativet kan också fungera som en metod om du ligger på gränsen till statlig inkomstskatt med din årslön. Att välja utdelning istället för lön kan vid kalenderårets slut bli det som avgör om du kan hämta hem kapital – utan att din lön överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt. Att överstiga brytpunkten innebär att du kommer beskattas (mycket) mer på din lön.

Fåmansbolag och 3:12-reglerna: När vi pratar utdelning utgår du oftast från skattereglerna för fåmansbolag. Vilket de allra flesta bolag räknas som idag. Dessa benämns som 3:12-reglerna – och är gynnsamma för många bolag.

Glöm inte att det är inte alltid 20 % skatt på utdelning, bara upp till sparat schablonbelopp eller löneutrymme. Hur mycket utdelning du kan ta beror på hur stort utdelningsutrymme du har och hur du som ägare blir beskattad.

Utdelningen på 20 % styrs av gränsbeloppet och endast utdelning under detta beskattas till 20 %. Hur du räknar gränsbeloppet? Med förenklingsregeln eller huvudregeln (där du kan använda den som ger dig högst gränsbelopp). Läs mer på Skatteverket

Utdelning som skatteoptimering?

Kan alla lyfta utdelning? Nej, men många kan lyfta utdelning som en slags skatteoptimering. För att på ett enkelt sätt ta reda på om utdelning är för dig – kan du ställa dig följande frågor:

  • Når din årslön brytpunkten för statlig inkomstskatt – 537 200 kr?
  • Finns det vinst kvar i bolaget efter detta?

Är svaret ja? Då är utdelning en bra väg för skatteoptimering. Tänk på att lön alltid går först då det är den som ligger till grund för både sjukpenning och pension. När du närmar dig brytpunkten blir det däremot mer förmånligt att låta företaget skatta 20 % på vinsten med utdelning – än att ta ut den i form av lön.

Det allra bästa är att tänka utdelning redan vid kalenderårets start. Kan du planera din lön redan då för att ligga på en bra nivå (förslagsvis under gränsen för statlig inkomstskatt) nästkommande år? Därefter kommer du kunna lyfta utdelning på vinsten – och ha bäddat för ett smart skattetänk!

Smarta hacks – mindre skatt

  • Låt julklappen kombineras med den tillfälligt skattefria gåvan (fram till 31 december, 2021). I vanliga fall ligger gränsbeloppet för en skattefri julgåva på 500 kronor inklusive moms. Tack vare den tillfälligt skattefria gåvan på 2 000 kronor inklusive moms – så kan du kombinera de båda och köpa en skattefri gåva för 2500 kronor till kunder och personal.

Läs mer: Gåvor till anställda? Allt du behöver veta för att de ska bli skattefria

  • Går ni med vinst och behöver inventarier? Inköp av inventarier innan årets slut kan bli fördelaktigt. Under 2021 kan du som fysisk eller juridisk person med inkomst av näringsverksamhet och som införskaffar inventarier (som ska stanna en längre tid i företaget) ha rätt till skattereduktion på 3,9 % av anskaffningsvärdet. Att köpa inventarierna på 2021 istället för 2022 – blir därmed ett smart drag.
  • Se till att din årsinkomst inte går över brytpunkten för statlig inkomstskatt. Gör den det? Då kommer du behöva betala en skatt på omkring 60 %. Vilket för många småföretagare (och för den delen alla andra också) är en stor summa.